Ile kosztuje ....

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ile kosztuje robocizna w ogrodnictwie...

Post »

Wy macie problem dobrego pracownika a ja problem dobrego pracodawcy, który wreszcie by docenił to że sie nie lenie.
A w tamtym roku w nagrodę za to, że sie nie opieprzałem koledzy powiedzieli szefowi, że sie opieprzam ;:14
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Jeśli szef ma trochę rozumu i obycia w prowadzeniu takiej działalności, to powinien taki "donos" sprawdzić. Nikomu nie mówiąc gdzie i kiedy, pojechać i nie ujawniając się poobserwować. Jeden, drugi, trzeci raz. Będzie widział, jak kto pracuje. A zapowiadane kontrole i praca przy szefie jak widzi nie ma sensu, bo wiadomo, że ocena nie jest obiektywna. No ale ja Twojego szefa tego uczyć nie będę ;:204

Jeszcze raz powtarzam, ludzie są najważniejsi w firmie. Jeżeli któryś szef tego nie pojmuje, to kiepski z niego szef.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Ja tak czytam i czytam to rozmarzyłam się... nic tylko zatrudniać Polaków!!!
W Niemczech , za koszenie trawnika 500m pan kasował 120 e , Za odsnieżenie ok. 60 m drogi (niedokładnie , został lód , a sniegu było ok.10 cm ) rachunek 100 e
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chłopaki zbiórka jedziemy na Niemcy :tan
wronek89 pisze:Wy macie problem dobrego pracownika a ja problem dobrego pracodawcy, który wreszcie by docenił to że sie nie lenie.
A w tamtym roku w nagrodę za to, że sie nie opieprzałem koledzy powiedzieli szefowi, że sie opieprzam ;:14
Jakiś czas temu pracowałem ponoć w największej firmie ogrodniczej na Podkarpaciu nazwy nie podaje bo wstyd. W tamtym sezonie ta potężna firma ogrodnicza zatrudniała na stale kilka osób tzw. Kierownicy iitp. reszta to była sezonówka. A zarobki w tej firmie były niewyobrażalne mój kolega kierownik ma 8.5zł/h i tu zaznaczam pracownik z dziesięcioletnim stażem w jednej firmie. Zwykły robotnik ma koło 7zł. W Tyczynie jest szkółka drzew i krzewów i tam z pewnego źródła wiem że człowiek który potrafi odróżnić drzewo od kwiatka ta stawkę "kierowniczą". To i tak nie wszystko niejedno krotnie pracowaliśmy równocześnie z innymi firmami np. budowlanymi i tu cytuje:"Wy to macie chyba ze dwa i pół tysiąca na miesiąc bo zapie*****cie jak poj***ni"
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A co Ci ludzie zatrudnieni na stałe robili w zimie?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

to zależy jaka była pogoda bo jeżeli "dało się robić" :) to zawsze było jakieś zajęcie poza tym okres zimowy to był w Kl****e okres urlopowy
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

nocny_drwal pisze:..."usługi ogrodnicze cennik", przykładowe średnie ceny netto (czyli trzeba do nich doliczyć 22% Vat):
...przycinanie drzew: do 5m wysokie= 200-1400 zł/sztuka OD 5 m wysokie 500-3000zł
...
Hehe, przedstawiony przez Ciebie Jakubie cennik wprowadził hm... małe zamieszanie :lol: Dzwoni do mnie wczoraj pani posiadająca działeczkę, z prośbą o przycięcie i uformowanie kilku (dokładnie ośmiu) drzewek owocowych. I na wstępie zaznacza, że wie - kosztowałoby to około 1600 zł :shock: , czytała na forum... :P - ale może troszkę taniej się da... I tak trafiłem na Twój post :wink: Długo jej musiałem tłumaczyć, że to chodzi o przycinkę drzew alejowych, najczęściej przy użyciu wysokospecjalistycznego sprzętu i kilku osobowej ekipy :) Wyliczając stawkę cięcia drzewek owocowych na poziomie nawet 200 zł/szt. sadownicy dawno by zbankrutowali, a dochody pracowników zajmujących się cięciem, w ciągu dwóch tygodni przekroczyłyby gażę większości prezesów spółek, holdingów e.t.c. Profesjonaliści mogliby spokojnie, bez wysiłku "wyciągnąć" 20 tys. dziennie :D
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

To może dopiszmy o jakie drzewa chodzi, aby nie bylo już nieporozumień? :roll:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to znaczy, że to forum dociera do szerokiej publiczności :roll: Jeszcze raz powtórzę, żeby nie było niedomówień, to nie jest mój cennik, tylko kompilacja cenników zebranych w internecie. Wpiszcie proszę "usługi ogrodnicze cennik" w google i wejdźcie na pierwszą lepszą stronę, to zobaczycie, że nie zmyślam ;:173

Tak sobie myślę, jeśli ten wpis jest szkodliwy, to może go usunąć? Bo jak ma przynieść więcej szkód jak pożytku, to lepiej go wywalić. Ja już niestety nie mogę go edytować, więc może ktoś bardziej kompetentny coś z nim zrobi? Bo ten cennik miał służyć celom porównawczo - informacyjnym, ale jeżeli odstrasza klientów ( :shock: ) to może faktycznie lepiej do kosza z nim :!:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

w sumie to chyba masz rację za przecinkę czy formowanie najwięcej brałem w tamtym roku około 40zł/szt. oczywiście na dużych drzewach
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

nocny_drwal pisze:...Jeszcze raz powtórzę, żeby nie było niedomówień, to nie jest mój cennik, tylko kompilacja cenników zebranych w internecie. Wpiszcie proszę "usługi ogrodnicze cennik" w google i wejdźcie na pierwszą lepszą stronę, to zobaczycie, że nie zmyślam ;:173
Tak sobie myślę, jeśli ten wpis jest szkodliwy, to może go usunąć?
Oczywiście, czytałem już wcześniej i również sprawdziłem w google :wink: Mam nadzieję, że nie odbierasz tego jako jakiś zarzut w kierunku Twojej osoby (Boże broń) - wręcz przeciwnie, należy się plus za aktywność (niestety zbyt mało osób korzysta nadal z wyszukiwarek :wink: ). Pytałeś jednak co o tych cenach sądzimy. A sam cennik... myślę szkód żadnych nie przynosi - w końcu każdy potrafi kalkulować i liczyć (szczególnie własne pieniążki :) ).
Jedyny minus to ewentualna możliwość jego wykorzystania w nieuczciwy sposób (ktoś może zaproponować zawyżone ceny za usługę). Mam tylko nadzieję, że "taki ktoś" nie znajdzie zbyt wielu klientów i zyska odpowiednią opinię. Jeżeli chodzi o zapłatę za cięcie... Na dzień dzisiejszy sadownicy płacą pracownikom od 7 do 10 zł/godz. pracy. Czasem 12 zł... Mówimy o pracownikach raczej niewykwalifikowanych. Choć i "zawodowcy" na stanowiskach typowo fizycznych dostają niewiele więcej, a często i tyle samo. Jeżeli zależy Wam na usłudze specjalistycznej - ten koszt jest już wyższy - ale też do indywidualnego uzgodnienia i co chyba najważniejsze - w granicach zdrowego rozsądku :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pomolog pisze:Mam nadzieję, że nie odbierasz tego jako jakiś zarzut w kierunku Twojej osoby
Oczywiście, że nie :D Napisałem to na wszelką ewentualność, gdyby więcej przypadkowych ludzi znalazło ten "mój" cennik i zaczęło siać popłoch i panikę :wink: Mojego cennika jeszcze nie ma, a jak będzie, to będzie u mnie na stronie, a nie tu :wink:
pomolog pisze:Jedyny minus to ewentualna możliwość jego wykorzystania w nieuczciwy sposób (ktoś może zaproponować zawyżone ceny za usługę). Mam tylko nadzieję, że "taki ktoś" nie znajdzie zbyt wielu klientów i zyska odpowiednią opinię.
Jeśli ktoś taki się znajdzie, to myślę, że opinia publiczna szybko zweryfikuje zasadność egzystencji takiego delikwenta. W dzisiejszych czasach najszybciej wpisać w google "usługi cennik" i wyrobić sobie zdanie, czy zaproponowana cena przez daną firmę jest niska, czy wysoka. Informacja leży dosłownie na chodniku, trzeba się tylko po nią schylić (czyli odpalić goolge i przeglądnąć kilka stron). :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wiem że to pobożne życzenie ale moim zdaniem najlepiej by było żeby był ustalony przedział cenowy na podstawowe usługi ogrodnicze bo rzecz jasna wszystkich nie da się określić. Wtedy konkurencja ograniczała by się do jakości usług a nie ceny bo czasami robienie po kosztach może bardziej zaszkodzić niż wnieść pożytku mam tu na myśli zaniżanie cen. Ni cóż jak już pisałem ro tylko życzenie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”