Gazania Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gazania

Post »

LaPasion pisze:Moje gazanie maja już piękne długie 2 liście :) są popikowane :) czy mogę zacząć je już zasilać nawozem do kwitnących? Pytam , bo w zeszłym roku przez przypadek podlałam wodą z nawozem i wszystkie się spaliły, była wielka szkoda :(
Jeśli ładnie rosną to po co je dokarmiać dodatkowo, ja nigdy nie zasilałam gazani, ale jeśli już musisz to zawsze daję sie dużo mniejszą dawkę nawozu niż zalecena, najbezpieczniej użyć biohumusa, najczęściej polecany na tym forum przez osoby które mają spore doświadczenie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
KasiaS
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałam się pochwalić, że pierwsze dwa nasionka wykiełkowały:D Myślicie, że taka gazania dałaby radę na parapecie w domu?
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

na pewno, ja swoje wszystkie trzymam na parapecie i pięknie rosną
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Kiedy wysadzacie gazanie do gruntu? Pytam, bo moje mają już liście właściwe i zastanawiam się czy po świętach mógłbym wysadzić już...
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Za wcześnie jeszcze.. pamiętam rok jak w maju przed "zimną Zośką " było -7 , ale np. w zeszłym roku nie było mrozów... Jednak niewiadomo co może się zdażyć i szkoda by było roślinek.. Z czystym sumieniem można posadzić po 15 maja :wink: . No ewentualnie jeśli nie bedą w TV zapowiadać zimna , to w ostatnich dniach kwietnia :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p

Post »

O, dzięki! Gazanie mam pierwszy raz, więc nie wiem zupełnie nic o ich uprawie. Ryzyk-fizyk :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Nie ma za co :wink: , nie są trudne :) , tylko pamiętać trzeba o nawożeniu i będą pięknie rosły , no i wycinać przekwitłe kwiaty :wink: .
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p

Post »

A czym nawozić? Taki zwykły w butelce nawóz do kwiatów rabatowych wystarczy? Dzięki za rady i sugestie :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oczywiscie , że wystarczy :wink: . Przecież jasne , że wymagają dokarmiania , żeby obficie kwitły i pięknie rosły :) .
zieleninka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2009, o 22:50

Post »

Ja swoją rozsadę trzymam na parapecie ale, że jego pojemność się już powoli kończy a gazania jeszcze nie popikowana - mam pytanie.
Czy mogę je popikować do multipaletek i wystawić na podwórku pod takim małym namiocikiem z folii? Nic im się nie stanie?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moja gazania wygląda tak:
Obrazek
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Piękne są Twoje gazanie:) Ja swoje niedawno popikowałem a część zostawiłem w kępkach. Mam nadzieję, że mi urosną.
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Chciałam podzielić się moim doświadczeniem na temat gazanii, mimo że narażę się jej miłośnikom. Gazania zamyka kwiaty nie tylko w dni deszczowe, ale również w dni lekko pochmurne. Zeszłoroczne, deszczowe lato nie służyło gazanii.
Gazania kwitnie długo - do pierwszych mrozów. Jednak nie oznacza to, że kwitnie cały czas. Bywają dni, gdy kwiatów nie ma wcale, później pojawi się kilka, przekwitają, i znowu przez tydzień nic.
W związku z powyższym wartość zdobniczą tych kwiatków oceniłabym na niską.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”