Jeśli ładnie rosną to po co je dokarmiać dodatkowo, ja nigdy nie zasilałam gazani, ale jeśli już musisz to zawsze daję sie dużo mniejszą dawkę nawozu niż zalecena, najbezpieczniej użyć biohumusa, najczęściej polecany na tym forum przez osoby które mają spore doświadczenie.LaPasion pisze:Moje gazanie maja już piękne długie 2 liście są popikowane czy mogę zacząć je już zasilać nawozem do kwitnących? Pytam , bo w zeszłym roku przez przypadek podlałam wodą z nawozem i wszystkie się spaliły, była wielka szkoda
Gazania Cz.2
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gazania
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Chciałam się pochwalić, że pierwsze dwa nasionka wykiełkowały:D Myślicie, że taka gazania dałaby radę na parapecie w domu?
na pewno, ja swoje wszystkie trzymam na parapecie i pięknie rosną
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy wysadzacie gazanie do gruntu? Pytam, bo moje mają już liście właściwe i zastanawiam się czy po świętach mógłbym wysadzić już...
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Za wcześnie jeszcze.. pamiętam rok jak w maju przed "zimną Zośką " było -7 , ale np. w zeszłym roku nie było mrozów... Jednak niewiadomo co może się zdażyć i szkoda by było roślinek.. Z czystym sumieniem można posadzić po 15 maja . No ewentualnie jeśli nie bedą w TV zapowiadać zimna , to w ostatnich dniach kwietnia .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- tomoe
- 50p
O, dzięki! Gazanie mam pierwszy raz, więc nie wiem zupełnie nic o ich uprawie. Ryzyk-fizyk
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Nie ma za co , nie są trudne , tylko pamiętać trzeba o nawożeniu i będą pięknie rosły , no i wycinać przekwitłe kwiaty .
- tomoe
- 50p
A czym nawozić? Taki zwykły w butelce nawóz do kwiatów rabatowych wystarczy? Dzięki za rady i sugestie
- Tulipan998
- Kontakt:
Oczywiscie , że wystarczy . Przecież jasne , że wymagają dokarmiania , żeby obficie kwitły i pięknie rosły .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2009, o 22:50
Ja swoją rozsadę trzymam na parapecie ale, że jego pojemność się już powoli kończy a gazania jeszcze nie popikowana - mam pytanie.
Czy mogę je popikować do multipaletek i wystawić na podwórku pod takim małym namiocikiem z folii? Nic im się nie stanie?
Czy mogę je popikować do multipaletek i wystawić na podwórku pod takim małym namiocikiem z folii? Nic im się nie stanie?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moja gazania wygląda tak:
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Piękne są Twoje gazanie:) Ja swoje niedawno popikowałem a część zostawiłem w kępkach. Mam nadzieję, że mi urosną.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Chciałam podzielić się moim doświadczeniem na temat gazanii, mimo że narażę się jej miłośnikom. Gazania zamyka kwiaty nie tylko w dni deszczowe, ale również w dni lekko pochmurne. Zeszłoroczne, deszczowe lato nie służyło gazanii.
Gazania kwitnie długo - do pierwszych mrozów. Jednak nie oznacza to, że kwitnie cały czas. Bywają dni, gdy kwiatów nie ma wcale, później pojawi się kilka, przekwitają, i znowu przez tydzień nic.
W związku z powyższym wartość zdobniczą tych kwiatków oceniłabym na niską.
Gazania kwitnie długo - do pierwszych mrozów. Jednak nie oznacza to, że kwitnie cały czas. Bywają dni, gdy kwiatów nie ma wcale, później pojawi się kilka, przekwitają, i znowu przez tydzień nic.
W związku z powyższym wartość zdobniczą tych kwiatków oceniłabym na niską.