Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
Krysiu Iwonko Witam i dziękuję za dobre słowa.Zapraszam i pozdrawiam.Alicja
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękną wiosenkę nam pokazałaś . :P Wszystko już takie dojrzałe i pięknie rozrośnięte . :P
Oby tegoroczna wiosna przyszła jak najszybciej ,bo tego białego paskudztwa ,mamy już wszyscy dosyć .
Oby tegoroczna wiosna przyszła jak najszybciej ,bo tego białego paskudztwa ,mamy już wszyscy dosyć .
- Georginia
Masz rację Jolu .W ubiegłym roku o tej porze kwitły już iryski żyłkowane-one zawsze są u mnie pierwsze.Dzisiaj sprawdzałam ledwie,ledwie je dostrzegłam ,dopiero się pokazują Kiedy to wszystko zakwitnie,masakra w tym roku .Trzymaj się dzielnie.Nie traćmy nadziei.Pozdrawiam.Alicja
- gosia2501
- 200p
- Od: 28 lut 2008, o 15:35
Jak?... Zaraz przyjdzie 36 odmian lilii do posadzenia w tym jedna prześliczna perełka, ale tym będę chwaliła się w sezonie , piwonia krzewiasta, miłek wiosenny, kilka odmian mieczyków botanicznych i miniaturowych i kilkadziesiąt nasion bylin, roślin jednorocznych i pnączy. A to dopiero początek sezonu. W planach mam jeszcze kilka odmian Clematisów i kilkanaście róż do kupienia, do tego floksy. A po drodze pewnie jakiś krzew, jakieś drzewko, sama wiesz jak to jest.Georginia pisze:Gosiu a jak Twoje plany ogrodowe?Pozdrawiam.Alicja
Myślę, że miejsce dla lilii wybrałaś dobre, ważne by wiosną nie robiły się tam zastoiny wodne, musisz zadbać o dobry drenaż. Oczywiście na tak ogromne rośliny musisz poczekać ze trzy lata od posadzenia cebuli, ale zapachem będziesz cieszyć się już w pierwszym sezonie. Polecam przepiękną Conca d'Or.
Pozdrawiam Gosia
- Georginia
Gosiu No to dałaś czadu.Jak to wszystko urośnie to dopiero będzie widok.36 odmian lilii.Tylko nie mów że na dodatek wszystkie pachnące.Ale jak się na nich znasz to podejrzewam że tak.No nie mogę.Co to będzie za widok jak zakwitną .Piwonię krzewiastą też zaplanowałam w tym roku-różową. Posadzę przed fioletowym lilakiem"Charles Joly".Róże też już wybrałaś? Mam zaplanowane ale posadzę dopiero jesienią.Latem likwiduję skalniak i na tym miejscu będą róże.Dzięki za podpowiedź od.odmiany lilii,takiej będę szukać.A jaki ona ma kolor ?Z drenażem u mnie nie ma problemu bo -piasek,piasek....i piasek.
Gosi czy dostałaś mojego maila?
Nie zapomnij o robieniu zdjęć jak było a jak jest,pstrykaj nie żałuj.Będzie co oglądać.
Pozdrawiam.Alicja
Gosi czy dostałaś mojego maila?
Nie zapomnij o robieniu zdjęć jak było a jak jest,pstrykaj nie żałuj.Będzie co oglądać.
Pozdrawiam.Alicja
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Ależ piękne nasadzenia pokazałaś. Ten łan żółtych irysów po prostu bajeczny. Zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Jednak ilość ma kapitalne znaczenie. Rośliny w takiej masie porażają swoją urodą. No ale na takim areale to można poszaleć. W pozytywnym tego słowa znaczeniu zazdroszczę powierzchni. Reszta roślin też mi się niezmiernie podoba, ale te irysy...
- Georginia
Witam Cię Asiu Jeśli iryski podobały Ci się i masz miejsce do posadzenia ,chętnie się z Tobą podzielę.Mam ich sporo.Mieszkasz przecież niedaleko. Wykopuje się je w VIII.Polecam się.Pozdrawiam
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Dzięki kochana za dobre serduszko . Miałam kilka nieudanych prób z irysami ale u mnie ziemia podmokła i irysy u mnie gniją po każdej zimie. Dobrze rosną tylko syberyjskie, ale im wilgoć nie przeszkadza bo mogą rosnąć nawet przy brzegach zbiorników wodnych. Pewnie z powodu tych porażek tak mi się bardzo podobają. Co niedostępne - najbardziej pociąga.
Pozdrawiam i będę zaglądać.
Pozdrawiam i będę zaglądać.
- gosia2501
- 200p
Alicjo, tak prawie wszystkie pachnące, niektóre nawet bardzo silnie, wręcz oszałamiająco, jak orientalne, inne subtelnie, delikatnie jak lilie z grupy L.A, ale też kupiłam kilka pięknych bezzapachowych lilii azjatyckich. Kierowałam się urodą kwiatów, raczej niż zapachem, bo przy takiej ilości lilii i tak wieczorem zapach będzie się roznosił po całym ogrodzie i nie będzie trzeba specjalnie nosa wtykać w rośliny. , ja robię jeszcze taki manewr, że sadzę je w pobliżu okien i zapach cudownie przenika przez otwarte okna do domu. Nie chciałabym zaśmiecać Ci wątku własnymi zdjęciami, ale nie mam własnego wątku, więc tu wkleję Ci Conca d'Or, po obejrzeniu możesz poprosić moderatora o usunięcie zdjęcia . Na zdjęciu jest młodziutka moja lilia, ale chodziło mi o pokazanie kolorystyki nie rozmiarów.
Róże już wybrałam, ale to dopiero zakupy na jesień. Wcześniej bedę szalała z Clematisami, pewnie nie raz zrobię sobie wycieczkę do Kozerek.
Alu na maila odpowiedziałam.
Jeśli pozwolisz to wstawię jeszcze zdjęcie dla Asi, bo nie mam pojęcia gdzie ma swój wątek ogrodowy. Jeśli takowy jest to prośba o wskazanie moderatorom i przeniesienie.
Asiu, jeśli dobrze czują się u Ciebie irysy syberyjskie i masz podmokły teren, to proponuję takie irysy.
Jest to kosaciec żółty (Iris pseudacorus), chętnie sadzony w oczkach wodnych, ale też świetnie udaje sie na podmokłych rabatach i na takiej u mnie rośnie, w sezonie postaram się zrobić zdjęcie całej roślinie, jest niezwykle efektowna, przynajmniej w moim odczuciu.
Róże już wybrałam, ale to dopiero zakupy na jesień. Wcześniej bedę szalała z Clematisami, pewnie nie raz zrobię sobie wycieczkę do Kozerek.
Alu na maila odpowiedziałam.
Jeśli pozwolisz to wstawię jeszcze zdjęcie dla Asi, bo nie mam pojęcia gdzie ma swój wątek ogrodowy. Jeśli takowy jest to prośba o wskazanie moderatorom i przeniesienie.
Asiu, jeśli dobrze czują się u Ciebie irysy syberyjskie i masz podmokły teren, to proponuję takie irysy.
Jest to kosaciec żółty (Iris pseudacorus), chętnie sadzony w oczkach wodnych, ale też świetnie udaje sie na podmokłych rabatach i na takiej u mnie rośnie, w sezonie postaram się zrobić zdjęcie całej roślinie, jest niezwykle efektowna, przynajmniej w moim odczuciu.
Pozdrawiam Gosia
Przyszłam sobie do Ciebie na mały spacerek i po co po to żeby mi się śniły te irysy ząbkowane po nocy Oj ja biedna jestem
- Georginia
Gosiu.narobiłaś mi takiego apetytu na lilie że raczej nie będzie to jedna, tylko rabatka z liliami.Czy to nie wariactwo z tymi kwiatami.No ale teraz to już muszę je mieć.Będzie znowu przesadzanie Kwiatki są piękne i nikt się nie pogniewa jak zostaną.Dziękuję Gosiu odnośnie Asi irysków bródkowych to można by było posadzić je na podwyższonej rabatce.Można wykorzystać obrzeże ,tak 20-25 cm. przygotować lekką ,piaszczystą ziemię.One się bardzo płytko korzenią,może to by zdało egzamin.Co o tym myślisz.Ja bym spróbowała.No ale to Asia musi zdecydować A co jest w Kozerkach .
- gosia2501
- 200p
Alicjo, pewnie, że szkoda sadzić jedną lepiej więcej, zawsze to i efekt większy i siła zapachu również. Jak masz taką przepuszczalną glebę, to namawiam, na silnie pachnące lilie orientalne, tylko będziesz musiała zakwasić podłoże i na zimę okryć. Ale zapach niezapomniany i urok kwiatów wart zachodu. Tylko już nie są tak olbrzymie jak orientpety.
Myślę, że z tą podwyższoną rabatą to dobry pomysł, trzeba by to tylko rozsądnie skomponować, żeby nie było oderwane od całości rabaty. Ale pomysł wart rozważenia, oczywiście dla Asi.
A co jest w Kozerkach napiszę na maila, bo tu byłoby to niezgodne z regulaminem, a nie ma potrzeby go łamać.
Myślę, że z tą podwyższoną rabatą to dobry pomysł, trzeba by to tylko rozsądnie skomponować, żeby nie było oderwane od całości rabaty. Ale pomysł wart rozważenia, oczywiście dla Asi.
A co jest w Kozerkach napiszę na maila, bo tu byłoby to niezgodne z regulaminem, a nie ma potrzeby go łamać.
Pozdrawiam Gosia
- Georginia
Ok.Gosiu.Pięknie dziękuję. .Ja również wybrałam róże-angielskie,powtarzające,pachnące i w kolorach :różowe,czerwone i białe .Pozdrawiam.Alicja