Uszkodzony pień, gałąź ,konar -porady

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: zając obgryzł drzewko w upał, jak je uratować

Post »

Zależy, jaki % pnia obwodu uszkodził zając. A drugi problem to infekcja grzybów poprzez rany.

Na to pierwsze nic już nie poradzisz.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uszkodził 3/4. z czego 2/4 całkiem obżarł do drewna, a na 1.4 "przetarł".
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

taka bardzo bardzo stara skuteczna "wsiowa" metoda to nałożenie dość grubej warstwy gliny o konsystencji plasteliny, glinę można wymieszać funabenem, potem pień zawinąć jakimś materiałem. Wypróbowałam kiedyś na młodym drzewie bez funabenu i pomogło, ale czy pomogła glina czy drzewko sobie samo poradziło tego nie wiem
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

O dziękuję, to moge zrobić, gliny się da trochę ukopać. faktycznie, może z glina by nie obsychało tak..
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Ja niestety też walczę z zającami (jednego nawet kiedyś przyłapałam jak spał ... w budzie z moim psem) W tym roku ratowałam moją młodą jabłonkę (bardzo mocno obgryzioną), sztuczną korą- i udało się, nawet owocuje. :heja Ale niestety 3 nieco starsze obgryzł całkowicie. Teraz wszystkie drzewka są zabezpieczone osłonami i mam nadzieję, że będzie spokój
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Toż taki pies co zające do budy na nocleg przyprowadza to majątek... :lol:
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Mirku mogę ci go sprezentować :D bo to wcale nie zabawne jak zajączek obrabia drzewka a pies siedzi obok :evil:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Uszkodzenie mrozowe pnia drzewa

Post »

Witam,

Na mojej sliwomoreli pojawiło się w tym roku uszkodzenie po mrozowe. W sumie to pień drzewka pękł tak jakby ktoś potraktował je siekiera. Drzewo dość słabo odbiło na wiosnę, nie ma wcale nowych przyrostów. Czy będzie jeszcze z niego coś, czy muzę raczej wykopać. Czy można to jeszcze jakoś odratować?

Oto jak wygląda uszkodzenie:

Obrazek

Dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Re: Uszkodzenie mrozowe pnia drzewa

Post »

Czy będzie z niego "coś" to obawiam się pokaże kolejna zima... uszkodzenie typowe - po tych mrozach nic nadzwyczajnego... jak widać goi się powoli, a drzewo musi sobie poradzić z całą resztą. Zdecydujesz w przyszłym roku co dalej
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Dziękuję za odpowiedz, czy można drzewku jakoś pomoc? Czy podlewać regularnie i np. opryskiwać nawozem dolistnym?

Pozdrawiam serdecznie
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawozy, akurat w tym przypadku nie będą sprzymierzeńcem... jeśli jesteś spostrzegawczy - powinieneś zauważyć, że te pęknięcia poszerzyły się szczególnie w ostatnim okresie... jest to związane z intensywnym wzrostem drzew (przyrostem tkanki). Im będzie on silniejszy - tym z tymi uszkodzeniami może być większy problem... jeżeli rana sama się będzie zabliźniała to w porządku... niestety to otwarta droga dla bakterii i grzybów. I jeśli takowe się pojawią - wtedy trzeba będzie działać zdecydowanie i - jak to mówią - wkroczyć do akcji. Czyli czyszczenie, smarowanie itd. wszystko znasz - jesteś na forum nie od dziś ;) Na razie uważnie obserwuj sytuację
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Leczyłem całkiem duże rany pnia (częściej ogryzienia, ale i mrozowe) owijając folią, nawet bez żadnych fungicydów - niemniej lepiej prysnąć, czy zamalować. Osłonięty przed wysychaniem kallus błyskawicznie rośnie i zalewa. Nie za ściśle owijać, każda folia dobra (używałem co w rękę wpadło), wydaje mi się że najlepsza taka cienka lepka i rozciągliwa do owijania żywności. Chodzi tylko o niewysychanie - jak przy szczepieniu. Oczywiście - co zabandażowane to się nie zakazi :) W czasach zamierzchłych duże zranienia zalepiano gliną.
:wit
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawijanie takich ran odradzam i to zdecydowanie :!: Takie "cieplarniane" warunki (zabezpieczenie nie będzie zawsze ściśle przylegać) to doskonały sposób na "hodowlę" grzybów pasożytniczych... woda dostaje się do środka, słoneczko przygrzewa i... najczęściej w ten sposób otrzymujemy piękne, wzorcowe, podręcznikowe zgorzele kory i inne choroby kory i drewna
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”