Szklarnia,tunel nieogrzewane - jak używać, co posiać, kiedy posadzić itd...
Re: Kiedy do nieogrzewanego tunelu?
Ja posadziłem w szklarni dnia 1.04. - rozsadę pomidora 'Carmello' - 60szt.
Tomek
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje flance pomidora i papryki tez już od 3 dni w szklarni
W tym terminie sadzę już od 3 lat. Zawsze jest to dzień - 1.04. Wcześniej sadziłem 15.04...
Nigdy nie ucierpiały od spóżnionych przymrozków... Jest to szklarnia nieogrzewana...
Nigdy nie ucierpiały od spóżnionych przymrozków... Jest to szklarnia nieogrzewana...
Tomek
- mata78
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2009, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tomek ,czy monitorujesz temp.w swojej szklarni?Jaka jest różnica między szklarnią a powietrzem zewn. w normalny , mało słoneczny dzień?*TOMEK* pisze:W tym terminie sadzę już od 3 lat. Zawsze jest to dzień - 1.04. Wcześniej sadziłem 15.04...
Tak, kontroluję temperaturę w szklarni i na zewnątrz. Są teraz do kupienia takie fajne, elektroniczne termometry...
W pochmurny dzień te różnice nie są duże / kilka stopni / , ale wystarczy, że słońce na trochę się pojawi to temperatura w szklarni ładnie wzrasta i utrzymuje się długo. Teraz w południe jest np. + 35*C. Celowo nie wietrzę szklarni żeby się porządnie nagrzała na chłodną noc. Dzisiaj rano miałem + 8*C ...
W pochmurny dzień te różnice nie są duże / kilka stopni / , ale wystarczy, że słońce na trochę się pojawi to temperatura w szklarni ładnie wzrasta i utrzymuje się długo. Teraz w południe jest np. + 35*C. Celowo nie wietrzę szklarni żeby się porządnie nagrzała na chłodną noc. Dzisiaj rano miałem + 8*C ...
Tomek
- ARABELLA
Dziś byłam na działeczce na chwilkę zobaczyć,co u moich podopiecznych roślinek w szklarence i muszę powiedzieć,że mają się dobrze i przez trzy dni podrosły
- ARABELLA
Tomciunieduża ta moja szklarenka,4m długa,2,6 szer i 1,7 wysoka. Po Świętach wstawię fotki,a rozsadę sama zawsze robię w domku
Opowiedz o tym ... Tak bardzo to lubię ... Ja zacząłem jak miałem kilka lat ...
Tomek
- ARABELLA
Tomku ja grzebię w ziemi,jak tylko sięgam pamięcią. Działkę,którą mam jest w naszej rodzinie od ponad pół wieku.Najpierw prababcia ją uprawiała,potem babcia razem ze mną i teraz ja sama Przez te wszystkie lata wiele podpatrzyłam i nauczyłam się od babci i teraz nie wyobrażam sobie życia bez warzyw,kwiatów i grzebania w ziemi Zawsze stosuję metody,których nauczyła mnie babcia i nigdy się na nich nie zawiodłam. Chociaż nie jestem jeszcze taka stara to na działce pracuję już 30 lat.Uwielbiam taką pracę i przy okazji wypoczywam na świeżym powietrzu. To tyle
" Tomku " - jak ładnie ...
Opowiedz o rozsadzie / wysiew nasion, kiełkowanie, pikowanie, może doświetlanie / ...
Opowiedz o rozsadzie / wysiew nasion, kiełkowanie, pikowanie, może doświetlanie / ...
Tomek
- ARABELLA
Tomku posiałam nasionka,jak pokazały się liście właściwe to popikowałam do większych osobnych pojemników,podlewałam umiarkowanie,niczym nie doświetlałam stały na parapecie. Teraz przeniosłam je do szklarenki i za jakieś 2 tygodnie wyjmę z doniczek i wkopię do ziemi oczywiście w szklarni. Do gruntu dopiero w połowie maja to,co się nie zmieści. Tyle