Dynia pozyskiwanie nasion, wysiew, jakie odmiany siać
Dynia - pozyskiwanie nasion, wysiew, jakie
Jak pozyskać nasiona z dyni japońskiej,/teraz ma owoce do zbioru/patisona, cukinii??
Oczywiście wiem że wystarczy pokroić owoc, wyjąć pestki i suszyć.
Ale nie wiem w jakim miesiącu zerwać tę jarzynę, czy to ma być ostatnia dynia na pędzie/mam po 3 na pędzie/
oraz dwa zawiązki.
Jak długo suszyć pestki.
Jak długo suszyć samą dynię japońską, może ją w ogóle się nie dosusza???
Bardzo proszę o podpowiedż.....
Oczywiście wiem że wystarczy pokroić owoc, wyjąć pestki i suszyć.
Ale nie wiem w jakim miesiącu zerwać tę jarzynę, czy to ma być ostatnia dynia na pędzie/mam po 3 na pędzie/
oraz dwa zawiązki.
Jak długo suszyć pestki.
Jak długo suszyć samą dynię japońską, może ją w ogóle się nie dosusza???
Bardzo proszę o podpowiedż.....
janek
-----------------------
-----------------------
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U dyniowatych zazwyczaj co innego jest dojrzałością zbiorczą, a co innego fizjologiczną- ta druga następuje później i wtedy dopiero można pozyskiwać nasiona; a nawet jeszcze później. Owoce zwykle zmieniają kolor na żółty, a skórka robi się twarda jak z drewna.
Jak masz wątpliwości, to odłóż pozyskiwanie nasion na potem... i możesz tak czekać dopóki roślina nie obumrze ze starości lub od przymrozków, a owoce nie zaczną gnić.
Jak masz wątpliwości, to odłóż pozyskiwanie nasion na potem... i możesz tak czekać dopóki roślina nie obumrze ze starości lub od przymrozków, a owoce nie zaczną gnić.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moje doświadczeń z dynią (niestety nie znam odmiany, bo nasionka dostałam od kogoś) wynika, że nie trzeba czekać na przejrzenie owoców. Ja bym nie marnowała dyni tylko wzięła nasionka z takiej do zjedzenia, no chyba, że masz jakąś cenną odmianę ciężką do zdobycia na rynku no to w tedy poświęciłabym jeden owoc dla pewności.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia, cukinia itp-jak pozyskać nasiona
Ja bym zostawił najdorodniejszą, albo jeśli jest taka okoliczność- poprawnie wykształconą, ale taką która przyniesie najmniejsze straty ekonomiczne.fezo pisze: czy to ma być ostatnia dynia na pędzie
Z tego się nie strzela, każda będzie dobra.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.