Bawole serce - problemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2015, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bawole serce - problemy
Witam !
W tym roku postanowiłem posadzić kilka krzaków Bawolich Serc. Nasiona pomidorów Cuor di Bue Bawole Serca kupiłem w
Kauflandzie firmy Vilmorin Garden. Pomidory ładnie rosną już pod folią, lecz ku mojemu wielkiemu zdziwieniu nie wyglądają jak Bawole Serca !!! Owoce są małe i spłaszczone, ale bardzo smaczne. Wszystkie krzaki (a jest ich trochę) takie same, w ogóle
nie podobne do bawołów. Czy miał ktoś taki przypadek, lub może ktoś wie jaki to gatunek pomidora ? Nie daje mi to spokoju.
W tym roku postanowiłem posadzić kilka krzaków Bawolich Serc. Nasiona pomidorów Cuor di Bue Bawole Serca kupiłem w
Kauflandzie firmy Vilmorin Garden. Pomidory ładnie rosną już pod folią, lecz ku mojemu wielkiemu zdziwieniu nie wyglądają jak Bawole Serca !!! Owoce są małe i spłaszczone, ale bardzo smaczne. Wszystkie krzaki (a jest ich trochę) takie same, w ogóle
nie podobne do bawołów. Czy miał ktoś taki przypadek, lub może ktoś wie jaki to gatunek pomidora ? Nie daje mi to spokoju.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2015, o 18:54
Tak, to dokładnie te nasiona i wyszły takie same pomidorki ! To jakieś oszustwo albo pomyłka dystrybutora.
Najgorsze jest to ,że tych sadzonek trochę było... !
Najgorsze jest to ,że tych sadzonek trochę było... !
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
Podobnie jak u mnie było trochę sadzonek tego pomidora, na początku byłem wkurzony i zdegustowany tą pomyłką! Ale teraz dostrzegam zalety tego pomidorka, największa to smakuje najbliższym, cały czas owocuje na krzaku i sobie dojrzewa zbierany na bieżąco, pomidorki na nich nie pękają w gruncie, (jak inne większe odmiany ostatnio, różnica temperatur po upałach, chłodne noce plus deszcz) i zostawię sobie chyba trochę nasion na przyszły rok, szkoda, że nie znamy nazwę tej odmiany...
Powiem wam jeszcze, że w tamtym roku też miałem odmianę pomidora z Kauf....na opakowaniu pisało, że miał być niski-karłowy, a krzaki sobie rosły i rosły w górę , później było kombinowanie, dowiązywanie tyczek, ogławianie. Tak więc ten market niekoniecznie jest najlepszy do zaopatrywania się w nasiona pomidorów, bo to istna loteria na co się trafi.
Powiem wam jeszcze, że w tamtym roku też miałem odmianę pomidora z Kauf....na opakowaniu pisało, że miał być niski-karłowy, a krzaki sobie rosły i rosły w górę , później było kombinowanie, dowiązywanie tyczek, ogławianie. Tak więc ten market niekoniecznie jest najlepszy do zaopatrywania się w nasiona pomidorów, bo to istna loteria na co się trafi.
Ogławianie jest konieczne w przypadku uprawy pomidorów, a już szczególnie bawolego serca. Zabieg ten pozwala roślinie w pełni rozwinąć wykształcone już owoce, nie marnując jej sił na ciągły przyrost. Bez tego nie ma szans na dorodne owoce.
P.S Nigdy nie kupuję nasion ze sklepów typu kaufland, lidl i biedronka. Kilka razy się sparzyłem i już ich nie kupię.
P.S Nigdy nie kupuję nasion ze sklepów typu kaufland, lidl i biedronka. Kilka razy się sparzyłem i już ich nie kupię.
-
- 200p
- Od: 22 lip 2018, o 08:12
Dobry
Czy macie jakiś sposób na pękanie bawolich serc?
Poza utrzymywaniem możliwie stałej wilgotności podłoża bo to już robię..
Czy macie jakiś sposób na pękanie bawolich serc?
Poza utrzymywaniem możliwie stałej wilgotności podłoża bo to już robię..
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
U mnie w przeciwieństwie do większości jakoś specjalnie ani nie pękają ani nie mają większych wymagań od innych.
Co do pękania mogę powiedzieć, że jak było sucho i zrobi się wilgotno to wtedy pękają.
Oznacza to między innymi, że oprysk zrobiony w nieodpowiednim momencie potrafi spowodować ich natychmiastowe popękanie.
Co do pękania mogę powiedzieć, że jak było sucho i zrobi się wilgotno to wtedy pękają.
Oznacza to między innymi, że oprysk zrobiony w nieodpowiednim momencie potrafi spowodować ich natychmiastowe popękanie.
Zbieramy pomidory "zapalone" nie czekamy na całkowite wybarwienie.
Siał ktoś Oxheart Legutko ?
Drugi rok z nasion tej samej torebki (kupione w lutym 2021 w Au...n) wyrosło 25% Auriji.
Drugi rok z nasion tej samej torebki (kupione w lutym 2021 w Au...n) wyrosło 25% Auriji.
Z jakiej firmy kupić nasiona pomidora Bawole serce żeby to była faktycznie ta odmiana?. Bo wszędzie są nasiona typ Bawole Serce i owoce z nich są małe a nie takie jak faktycznie ma ten pomidor. Ktoś coś podpowie ?.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coraz trudniej o uczciwość dystrybutorów nasion, skoro takie "buble" pakują do torebek
Od kilku lat już nie kupuję nasion. Korzystam wyłącznie z własnych.
Znalazłem kilka zdjęć z moich upraw w poprzednich latach...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.