Szklarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szklarnia-dylemat.

Post »

Witam was serdecznie.
Proszę was o pomoc i rady.
Z racji tego,iż córcia już podrosła mogę znów zacząć pracę zarobkową.
Mąż dał mi wybór albo poszukać sobie pracy albo kupi mi szklarnie i zacznę zarabiać.
Firma jednoosobowa,szklarnia chyba ma mieć 3mx6m.
Nie mam pojęcia co tam sadzić by zarobić.Warzywa czy kwiaty?
Z klientami nie będzie dużego problemu,bo teść wcześniej sprzedawał kwiaty i iglaki i chyba już słyniemy na całym osiedlu.Niestety ja się i tak martwię i nie wiem co robić dlatego proszę was podpowiedzcie coś.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szklarnia-dylemat.

Post »

Powiem tak:
Warzyw jest pełno.Ale mogłabyś zareklamować,że swojskie bez oprysków chemicznych(jeśli oczywiście będziesz stosować naturalne :wink: )
Kwiatów ogólnie też.Namnożyło się szkółek.
Tylko teraz tak:nie każdy ma miejsce na wysiewy.
Dobrym sposobem jest wysianie aksamitek i sprzedaż po 3-5 zł(tylko nie pisz,że nie zejdą,ja za dzwonki chyba jednoroczne 15 dałem ;:219) czy innych jednorocznych.W każdym razie klient patrzy (chyba) na objętość rośliny (jeśli ma wybierać z jednorocznych) a nie na rzadkość.Oczywiście wygląd też się liczy :D
Możesz też popytać,co by chcieli kupować,bo np.miejsca nie mają :D
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardziej obstawiam kwiaty.Ulicą gdzie mieszkam dużo ludzi chodzi no i babcie do kościółka hih
Znajomy może nam z Holandii przesłać 1000 szt. cebul tulipanów.Kilka lat temu sadziliśmy właśnie te cebule też jakoś w marcu i po 2 miesiącach pięknie kwitły.
Tak jak pisałam chcę zarobić dlatego mam dylemat.Pracy się nie boję.Od jesieni raczej nie będzie co sprzedawać.Dlatego muszę mądrze zdecydować.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To jak się nie boisz robić,to śmiało się bierz za cebule,najlepiej lilie na ścięcie (takie po 0.5 m podobno po 20 zł za łodygę chodzą) a potem na cebulki.Zawsze możesz kupować po prostu kwiaty w hurtowniach i sprzedawać.
A jak babcie chodzą do kościołka to śmiało chryzantemy,jakiś pogrzeb czy dzień zmarłych jak ulał będą :D
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teść jeździł na giełdę i kupował różne w doniczkach.Próbował uprawiać pomidorki w donicach,ale szybko się poddał.Ja to wolę cięte kwiaty.
Każdą możliwość rozważę muszę zdecydować co będzie najbardziej opłacalne by od jesieni nie martwić się o pieniążki i mieć na dalszą inwestycję.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Agnieszko jeśli słyniecie z kwiatów i iglaków to śmiało idź w tym kierunku :wink: bo najtrudniej jest się rozreklamować. Poza tym kwiaty cebulowe to genialny pomysł. Najpierw sprzedawać kwiat cięty, a później same cebule. Poza tym możesz też rozszerzyć działalność o internet np sprzedawać sukulenty, które wyhodujesz z nasion (nasionka są tanie, a później taki egzemplarz np adenium możesz sprzedać za 15-20 zł). Sezonowo w święto zmarłych chryzantemy i znicze. Cieszę się, że działasz! Trzymam za Ciebie kciuki ;:333
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Powierzchni użytkowej będziesz miała 12 m kw. Lilie do cięcia,możesz upchać 50 sztuk na 1 m kw.
Czyli zmieści się,600 sztuk. Nie po 20 zł,ale po 2zł. Jak się trafi drożej, to dobrze. Za cebulkę
zapłacisz ok 50 groszy, wiec możesz liczyć na zarobek do 1 tys zł. Jeśli nie wejdzie choroba
grzybowa,albo wykwitną za późno.
Jeśli zetniesz kwiat,cebuli nie masz, najlepiej z namiotu od razu z cebulą wyrywać,obciąć i wyrzucić,
albo do gruntu na dwa sezony do regeneracji. Szkoda miejsca w namiocie na trzymanie okwitniętych
cebul.
Z tego wniosek,że trzeba postawić namiot duży,30 x 7, aby był jakiś dochód,jeśli masz zbyt.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli wychodzi na to,że nie zarobię na takiej szklarni :(
mirzan
---

Post »

Jak to nie,na małej zarobisz mało, ma dużej dużo.Może wymyślisz droższe rośliny,to dochód
będzie większy. Najgorzej,to nic nie robić.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego prosiłam was o poradę co w takiej szklarni hodować by się opłacało.Wiem,że kokosów nie zarobię na takiej niewielkiej szklarni.
mirzan
---

Post »

Zaczekaj,nie zrażaj się. Jeśli nastawisz się,że za pęd lilii, weźmiesz 20 zet,a weźmiesz 3 zł, to możesz być
załamana. Patrz realnie,zakładasz,że weźmiesz 2 zł,a uda się wziąć 3, to jesteś 50% do przodu.
Na 1m kw wciśniesz ponad 150 doniczek 7x7. Tylko trzeba wymyślić co tam wsadzić za 2zł,aby sprzedać
za 5 zł, za kilka miesięcy.
I zaplanować, 10 skrzynek za tydzień wychodzi,co tam zamieszka na ich miejscu?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Mirzan, super rada. ;:63 Kłania się logistyka.

Tak właśnie na niewielkich powierzchniach działają holenderskie szkółki.
W Polsce może byśmy powiedzieli, co , 30 arów, szkółka? A oni mogą, bo muszą.
I proszę, zalewają wszystkich kwiatkami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
mirzan
---

Post »

Zawsze lepszy ar kwiatów,od ara kartofli. Zawsze lepsza szklanka wina,od szklanki piwa.
zawsze lepsza szklanka gorzałki, od szklanki wina. Znaj proporcjum mociumpanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”