Początek przygody
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Początek przygody
Kasiunieczka, piękne-kolorowe okno storczykowe
Jeśli chodzi o katlejkę, jeśli Widzisz zgnite korzonki, to ją Przesadź. Wiosna to dobry czas na takie zabiegi, do jesieni roślinka odbuduje system korzeniowy i się wzmocni.
Ja, swoje katlejaste, przesadziłam z doniczek do przewiewnych koszyków <dostępne w ogrodniczych do roślin cebulowych> i stwierdziłam, że im to służy. Mają o wiele lepszy przepływ powietrza i szybciej podłoże przesycha i najważniejsze, korzonki przestały im gnić. powodzenia
Jeśli chodzi o katlejkę, jeśli Widzisz zgnite korzonki, to ją Przesadź. Wiosna to dobry czas na takie zabiegi, do jesieni roślinka odbuduje system korzeniowy i się wzmocni.
Ja, swoje katlejaste, przesadziłam z doniczek do przewiewnych koszyków <dostępne w ogrodniczych do roślin cebulowych> i stwierdziłam, że im to służy. Mają o wiele lepszy przepływ powietrza i szybciej podłoże przesycha i najważniejsze, korzonki przestały im gnić. powodzenia
- kasiunieczka_32
- 1000p
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Czy chodzi o koszyczki czarne plastikowe, czy może drewniane ze sklejeczek, jak dla vandzi?
I czy ta zmiana dotyczy także podłoża?
Cytat usunięty-jest bezzasadny w odpowiedzi na post poprzedni /mod.J-
I czy ta zmiana dotyczy także podłoża?
Cytat usunięty-jest bezzasadny w odpowiedzi na post poprzedni /mod.J-
- kasiunieczka_32
- 1000p
Ponawiam swoje pytanie i prośbę !!!!!!!!!!
- kasiunieczka_32
- 1000p
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna ta katlejka, jeśli ma ok korzonki, to bym jej nie ruszała ;)
Ja, podłoże, mam wg "przepisu" AnnyL. Na dno - keramzyt lub włókno kokosowe, potem gruba kora z dodatkiem węgla drzewnego, na wierzch <ok.1cm> spagnum, które trzeba zamgławiać, żeby było wilgotne - to pobudza rozwój młodych korzonków
Ja, podłoże, mam wg "przepisu" AnnyL. Na dno - keramzyt lub włókno kokosowe, potem gruba kora z dodatkiem węgla drzewnego, na wierzch <ok.1cm> spagnum, które trzeba zamgławiać, żeby było wilgotne - to pobudza rozwój młodych korzonków
- kasiunieczka_32
- 1000p
Justus właśnie o to chodzi, że wyciągnęłam ją z doniczki lekko i niestety zadowolona nie byłam, wyraźnie widać gnijące korzenie. I jest ich dość dużo już. Katlejkę kupiłam wczoraj na wyprzedaży. Ale jest duża, rosną nowe przyrosty i równocześnie mogłabym ją troszkę podzielić.
Dziękuję Ci za rady.
Dziękuję Ci za rady.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie wyrośnięta Cattleya . jak ma pognite korzenie, można ją wyjąć i poobcinać te, co zgniły, co do dzielenia, Cattleye tego nie lubią.
- kasiunieczka_32
- 1000p
- kasiunieczka_32
- 1000p
Proszę o pomoc
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiadomo, czy to młoda pseudobulwa. To, że mała, nie znaczy, ze nowa, bo te najstarsze pseudobulwy są zawsze mniejsze od nowych, po pewnym czasie żółkną. Na tym zdjęciu dokładnie nie widac, ale moze to własnie jest taka stara.
- kasiunieczka_32
- 1000p
To zupełnie zmienia postać rzeczy!
Faktycznie, jest bardzo głęboko, żeby zobaczyć dokładnie musiałabym ją wyciągnąć, ale nie bardzo chciałabym ją teraz ruszać. Dziś jest zakupiona i wolałabym żeby jakoś się zaaklimatyzowała, bez większych wstrząsów.
Faktycznie, jest bardzo głęboko, żeby zobaczyć dokładnie musiałabym ją wyciągnąć, ale nie bardzo chciałabym ją teraz ruszać. Dziś jest zakupiona i wolałabym żeby jakoś się zaaklimatyzowała, bez większych wstrząsów.