Nie, ścięłam tylko kwiatostany. Pąki są. Ogólnie ją trochę przerzedziłam, bo łodygi leżały już na ziemii.KaRo pisze:Obawiam się,że nie będziesz miała kwiatów w przyszłym roku-ścięłaś pąki kwiatowe?Ale o tym za chwilę jak dowiemy się jaka masz hortensję
Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Jak wyciełaś część pędów to o tyle ograniczyłaś sobie kwitnienie. U hortensji pędy leżące to normalne. Jeśli chcemy je podnieść to na wiosnę okręcamy dość mocno podstawę pędów paskiem plastikowej siatki ogrodniczej o wysokości do 30 cm przy bardzo dużym krzaku i 20 cm przy krzewie przeciętnym. Oczka siatki łączymy i robimy walec. Wówczas pędy te najbardziej wiotkie pięknie się przewieszają, a nie leżą na ziemi.
Natomiast wiosną wycinamy najstarsze pędy. Poznać je można po bardzo jasnej korze.
Natomiast wiosną wycinamy najstarsze pędy. Poznać je można po bardzo jasnej korze.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeszcze raz, powiedzcie proszę co ja mam za hortensję - Karuś liczę na Ciebie
Mam jeszcze jedną białą "Anabell" - ścinam ją zawsze na zimę do wazonu dla mojej koleżanki,
pięknie się zasusza
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Mam jeszcze jedną białą "Anabell" - ścinam ją zawsze na zimę do wazonu dla mojej koleżanki,
pięknie się zasusza
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agrażko,Twoja hortensja nr 1 to
Hydrangea macrophylla - Hortensja ogrodowa.Większość odmian tworzy kuliste kwiatostany,ale Twoja jest
wyjątkowa z rodzaju" Lacecaps" lub "Lilacina".
Obydwa wydają cenione bardzo przez znawców kwiaty połodne /te większe,płaskie wiechy/ i płonne.
Osobiście jestem za tym pierwszym "Lacecaps",ale to są niuanse tylko dla wtajemniczonych ,ja mogę "gdybać".
Zimą, postaram się dotrzeć do adresu znanego mi hodowcy "milionów gatunków" hortensji i uzyskać jego opinię co do rodzaju Twojej hortensji.
Pewne jest,że masz okaz kolekcjonerski,powinnaś zabezpieczyć ją na zimę,ponieważ jest bardziej wrażliwa na zimno niż pozostałe gatunki.
Pozdrawiam Cie serdecznie
Hydrangea macrophylla - Hortensja ogrodowa.Większość odmian tworzy kuliste kwiatostany,ale Twoja jest
wyjątkowa z rodzaju" Lacecaps" lub "Lilacina".
Obydwa wydają cenione bardzo przez znawców kwiaty połodne /te większe,płaskie wiechy/ i płonne.
Osobiście jestem za tym pierwszym "Lacecaps",ale to są niuanse tylko dla wtajemniczonych ,ja mogę "gdybać".
Zimą, postaram się dotrzeć do adresu znanego mi hodowcy "milionów gatunków" hortensji i uzyskać jego opinię co do rodzaju Twojej hortensji.
Pewne jest,że masz okaz kolekcjonerski,powinnaś zabezpieczyć ją na zimę,ponieważ jest bardziej wrażliwa na zimno niż pozostałe gatunki.
Pozdrawiam Cie serdecznie
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Hura! Jak mam coś czego nie wiem co mam, to zawsze mam coś wyjątkowego - hura!
Karo - dziękuje Ci bardzo,
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
hortensja w donicy - jak zimowac?
Pomóżcie bardzo proszę, mam na balkonie hortensje w donicach, pięknie wyglądaly cale lato.. i co teraz? W styropian + agrowłóknina i zostawić da balkonie? Czy razem z kaktusami do +10?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Czy dość spory cyprys koło którego rośnie moja hortensja może powodować to, że nie rosnie tak jak bym chciała . Poza tym gleba piaszczysta i dosyć słoneczne stanowisko. Ale podlewam rano i wiedzorem i odżywiam i na jesień okopuję i dokładam ( w tym roku trociny a poprzednio drobną korę). Wiecie chyba dałam sobie juz odpowiedź. Po prostu muszę ją przesadzić ale zastanawia mnie jedno- przecież hortensje często widzę pod drzewami i jakoś idą.
Pozdrawiam. ;:228
Pozdrawiam. ;:228
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłośnicy Hortensji! Czy ktoś z Was posiada hortensje krzewiastą (ang. hydrangea peegee)? To hortensja szczepiona na pniu. Wygląda bosko!
Jeśli posiadacie coś takiego. Napiszcie parę słów na temat pielęgnacji, rozwoju takiej wersji itp.
ZOBACZCIE SAMI!
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html
Jeśli posiadacie coś takiego. Napiszcie parę słów na temat pielęgnacji, rozwoju takiej wersji itp.
ZOBACZCIE SAMI!
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodziło mi oczwiscie o bukietową
Basiu wg moich informacji tę właśnie hortensje (hortensja paniculata) można zakupić w takich dwóh formach: jako krzew (ang. bush form), albo też jako małe szczepione na pniu drzewko (ang. standard form).
W podanym przeze mnie linku jest Ona pod nazwą Pee Gee Grandiflora.
Basiu wg moich informacji tę właśnie hortensje (hortensja paniculata) można zakupić w takich dwóh formach: jako krzew (ang. bush form), albo też jako małe szczepione na pniu drzewko (ang. standard form).
W podanym przeze mnie linku jest Ona pod nazwą Pee Gee Grandiflora.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
No to teraz jasne.
Nie wiem czy dostaniesz w naszych szkółkach takie szczepione drzewko.
Jeśli znajdziesz koniecznie dowiedz się na czym jest szczepiona. Uprawę i pielęgnacje dostosować musisz do podkładki, bo korzenie tej rośliny dostarczają składników.
Mimo, że mieszkasz w Poznaniu to przez pierwsze kilka lat będziesz musiała zabezpieczać koronkę łącznie z miejscem szczepienia.
Cięcie koronki przeprowadza się tak jak normalnego krzewu.
Nie wiem czy dostaniesz w naszych szkółkach takie szczepione drzewko.
Jeśli znajdziesz koniecznie dowiedz się na czym jest szczepiona. Uprawę i pielęgnacje dostosować musisz do podkładki, bo korzenie tej rośliny dostarczają składników.
Mimo, że mieszkasz w Poznaniu to przez pierwsze kilka lat będziesz musiała zabezpieczać koronkę łącznie z miejscem szczepienia.
Cięcie koronki przeprowadza się tak jak normalnego krzewu.