Baryczkowe Storczyki cz. II
- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki cz. II
No i zrobiły nam się piękne zimowe klimaty.
Takie maleństwo a tyle kwiatów.Super widok
Takie maleństwo a tyle kwiatów.Super widok
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monia, też widziałam takie kompozycje i bardzo mi się spodobały. Gdy posadzisz dwa dendrobia n. razem to koniecznie pokaż fotki, chętnie zobaczę
Dusiu, pachnie cudnie! Właśnie teraz jego zapach rozsiewa się po pokoju To dend. jest moim pierwszym, mam nadzieję, że współpraca z resztą dendrobiów też będzie owocna.
Justuś, bardzo chętnie dam powąchać. Ech, gdyby tylko można było podzielić się zapachem...Trzymam kciuki za to, byś już niedługo mogła powąchać i zobaczyć te cudne kwiaty z bliska
Mambo, mnie też nie bardzo podobają się sterczące "patyki" dendrobiów, ale kwiaty wynagradzają wszystko. Aż nie chce się wierzyć, że z tych nieładnych psb wyrastają tak piękne kwiaty. Jestem nimi zauroczona Trzymam kciuki za Twoje dend. niech rośnie zdrowo i pięknie!
Henryku, chyba dla równowagi powinnam pokazać Rudego, ale nie chcę Was zarzucać wciąż takimi samymi fotkami. Jutro jadę do Rodziców, Mama mówiła, że Uszatek rozkwitła na całego, ale zapomniałam spytać o dend. phal.
Poza tym moje Phal. znów są o kilka liści mniejsze, wiecie o co chodzi, nie będę się rozpisywać.
Werandowane dend. nobile od Grażynki Widery puszcza nowy przyrost (na razie jest maleńki), katleje w akwa też ruszają do przodu co mnie bardzo cieszy
Zauważyłam też nowy przyrost na encykli. I tu mam pytanie, jedna z psb wygląda na dorosłą, kiedy mogę spodziewać się pędu? Czy powinnam ją wcześniej lekko "przeziębić"? W sumie stoi w akwarium, ale przy otwartym oknie, więc zmiana temp. wydaje się dostateczna. Co mogę jeszcze zrobić??
Reanimowane oncidium przy młodej psb tworzy zaczątek nowej i ma ładne korzonki, siedzi w sphagnum, często je spryskuję. Chcę przesadzić je do większej doniczki do mieszanki kory i mchu, ale nie wiem czy powinnam wydłubać sphagnum spomiędzy korzonków? Boję się, że z czasem przez ten mech korzenie zgniją.
Bardzo proszę o pomoc
Dusiu, pachnie cudnie! Właśnie teraz jego zapach rozsiewa się po pokoju To dend. jest moim pierwszym, mam nadzieję, że współpraca z resztą dendrobiów też będzie owocna.
Justuś, bardzo chętnie dam powąchać. Ech, gdyby tylko można było podzielić się zapachem...Trzymam kciuki za to, byś już niedługo mogła powąchać i zobaczyć te cudne kwiaty z bliska
Mambo, mnie też nie bardzo podobają się sterczące "patyki" dendrobiów, ale kwiaty wynagradzają wszystko. Aż nie chce się wierzyć, że z tych nieładnych psb wyrastają tak piękne kwiaty. Jestem nimi zauroczona Trzymam kciuki za Twoje dend. niech rośnie zdrowo i pięknie!
Henryku, chyba dla równowagi powinnam pokazać Rudego, ale nie chcę Was zarzucać wciąż takimi samymi fotkami. Jutro jadę do Rodziców, Mama mówiła, że Uszatek rozkwitła na całego, ale zapomniałam spytać o dend. phal.
Poza tym moje Phal. znów są o kilka liści mniejsze, wiecie o co chodzi, nie będę się rozpisywać.
Werandowane dend. nobile od Grażynki Widery puszcza nowy przyrost (na razie jest maleńki), katleje w akwa też ruszają do przodu co mnie bardzo cieszy
Zauważyłam też nowy przyrost na encykli. I tu mam pytanie, jedna z psb wygląda na dorosłą, kiedy mogę spodziewać się pędu? Czy powinnam ją wcześniej lekko "przeziębić"? W sumie stoi w akwarium, ale przy otwartym oknie, więc zmiana temp. wydaje się dostateczna. Co mogę jeszcze zrobić??
Reanimowane oncidium przy młodej psb tworzy zaczątek nowej i ma ładne korzonki, siedzi w sphagnum, często je spryskuję. Chcę przesadzić je do większej doniczki do mieszanki kory i mchu, ale nie wiem czy powinnam wydłubać sphagnum spomiędzy korzonków? Boję się, że z czasem przez ten mech korzenie zgniją.
Bardzo proszę o pomoc
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
Cudowne dendrobium. Gratuluję!
I szczerze zazdroszczę ;)
I szczerze zazdroszczę ;)
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Baryczka- do kwitnienia jeszcze bardzo daleko, może za rok? Zainteresowałaś mnie wpisem, o katlejkach. Trzymasz je w akwarium? A mogę wiedzieć, jakie gatunki? Hybrydy też? Zastanawiam się, czy te bardziej delikatne, nie włożyć po wakacjach, na chwilę do niego...
- Baryczka
efciu, dziękuję
Justynko, katlejki są dwie, jedna straciła większość korzonków po przemarznięciu w styczniu (niosłam ją opatuloną ładny kawałek miasta), drugą dostałam lekko przelaną. Obie podzieliłam na dwie części, a teraz mam po połowie z jednej i drugiej. Jedna to hybryda, druga to Epicattleya Don Herman. Siedzą w akwarium, bo muszę je reanimować, często spryskuję, myślę, że jesteśmy już na dobrej drodze. Obie mają nowe psb i korzonki, mam nadzieję, że kiedyś u mnie zakwitną.
Nie wiem co Ci doradzić przy Twoich, sama mam niewielkie doświadczenie, myślę jednak, że bliżej jesieni sama już będziesz wiedzieć co dalej. W końcu jesteś na tyle obeznana w temacie, że intuicyjnie zrobisz jak należy. Sama chciałabym moje wstawić na balkon, ale trochę się boję, niech lepiej to lato spędzą w akwarium przy otwartym oknie.
Marzy mi się zdrowa katlejka, którą bez obaw będę mogła postawić na parapecie i która nie będzie potrzebowała tyle opieki. Mam nadzieję, że uda mi się jakąś kupić, choć wiem, że to nie jest łatwe.
Justynko, katlejki są dwie, jedna straciła większość korzonków po przemarznięciu w styczniu (niosłam ją opatuloną ładny kawałek miasta), drugą dostałam lekko przelaną. Obie podzieliłam na dwie części, a teraz mam po połowie z jednej i drugiej. Jedna to hybryda, druga to Epicattleya Don Herman. Siedzą w akwarium, bo muszę je reanimować, często spryskuję, myślę, że jesteśmy już na dobrej drodze. Obie mają nowe psb i korzonki, mam nadzieję, że kiedyś u mnie zakwitną.
Nie wiem co Ci doradzić przy Twoich, sama mam niewielkie doświadczenie, myślę jednak, że bliżej jesieni sama już będziesz wiedzieć co dalej. W końcu jesteś na tyle obeznana w temacie, że intuicyjnie zrobisz jak należy. Sama chciałabym moje wstawić na balkon, ale trochę się boję, niech lepiej to lato spędzą w akwarium przy otwartym oknie.
Marzy mi się zdrowa katlejka, którą bez obaw będę mogła postawić na parapecie i która nie będzie potrzebowała tyle opieki. Mam nadzieję, że uda mi się jakąś kupić, choć wiem, że to nie jest łatwe.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jak D. nobile ci zakwitło, to inne też powinny... Mi zakwitło tylko D. phalaenopsis (zdjęcia na pierwszej stronie pierwszego mojego wątku). A jak pachnie, to fajnie, zwłaszcza, że mało który storczyk pachnie.Dusiu, pachnie cudnie! Właśnie teraz jego zapach rozsiewa się po pokoju To dend. jest moim pierwszym, mam nadzieję, że współpraca z resztą dendrobiów też będzie owocna.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
No to nadal jestem w kropce. Hihi...oby Twoje świetnie rosły w akwarium. Ja mam tylko pojemniki plastikowe, ale bidlkę od Ani. Chyba po wakacjach włożę jednak do pjemnika, ze wzgl. na wilgotność powietrza.... ;)
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Jeszcze nie mam żadnej kompozycji z Dendrobium , ale myślę by zrobić taką Ale dopiero za rok na wiosnę. Mam białe i żółte Dendrobium nobile. Więc może by pasowały do siebie ;) Jednak wolałabym białe i fioletowe widzieć razem w jednej doniczce. Co Ty na to ?:)Baryczka pisze:Monia, też widziałam takie kompozycje i bardzo mi się spodobały. Gdy posadzisz dwa dendrobia n. razem to koniecznie pokaż fotki, chętnie zobaczę
Jeśli chodzi o Encyclię to nie mam żadnego doświadczenia.. Ja bym jednak nie przechładzała jej. Myślę, że różnica temperatur w zupełności starczy do zainicjowania kwitnienia Wystarczy cierpliwie czekać i okazać troszkę czułości
- Baryczka
Dusiu, mam nadzieję, że inne też zakwitną. Szczególnie liczę na to od Grażynki Widery, bo to niespodzianka. Do pachnących storczyków mam jakieś szczęście, ogólnie mam ich ok. 6
Moniu, żółty z białym chyba nie wyglądały by dobrze, biały z fioletem to już ok Encyklia na razie stoi w akwa, ładnie odbudowała korzonki, czytałam, że musi dobrze przeschnąć przed podlaniem, ale nawet będąc w akwa schnie tak szybko, że podlewam ją co tydzień. Może nie powinnam jej zraszać? Albo lepiej wyjąć ją z tego akwa?
Justynko, za wiele nie mogę pomóc, ale tak na "chłopski rozum" to warto by je włożyć jesienią do pojemnika, podniesie to wilgotność zimą, kiedy powietrze jest najbardziej suche. U mnie ładnie ruszyły i myślę, że właśnie dzięki akwarium. Teraz codziennie je spryskuję po kilka razy, bo mamy okna otwarte prawie na oścież i wiatr w domu Storczyki bardzo szybko przez to przesychają, mech schnie prawie od ręki. Ja myślę moje katl. trzymać w akwa aż do wiosny, może później już nie ma samym dnie, ale wyżej na półeczce. Zobaczymy co będzie za jakieś dwa m-ce z nimijustus27 pisze: Chyba po wakacjach włożę jednak do pojemnika, ze wzgl. na wilgotność powietrza.... ;)
Moniu, żółty z białym chyba nie wyglądały by dobrze, biały z fioletem to już ok Encyklia na razie stoi w akwa, ładnie odbudowała korzonki, czytałam, że musi dobrze przeschnąć przed podlaniem, ale nawet będąc w akwa schnie tak szybko, że podlewam ją co tydzień. Może nie powinnam jej zraszać? Albo lepiej wyjąć ją z tego akwa?
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Baryczko, piękne wygląda Twoje Dendrobium Akurat takie kolorki u nobile lubię
Co do Encyclia (to raczej chłodolub), to one lubią spędzać wakacje na dworze. Sprzyja im zmiana temperatur między dniem a nocą i pobudza to je do kwitnienia, także możesz ją spokojnie wyjąć z akwarium i dać na dwór, nie zaszkodzi to jej a powinno pomóc - najprawdopodobniej jesienią będziesz mogła ujrzeć jej kwiatuszki Możesz ją codziennie zraszać, gdyż w ich uprawie wysoka wilgoć jest wskazana.
Co do Encyclia (to raczej chłodolub), to one lubią spędzać wakacje na dworze. Sprzyja im zmiana temperatur między dniem a nocą i pobudza to je do kwitnienia, także możesz ją spokojnie wyjąć z akwarium i dać na dwór, nie zaszkodzi to jej a powinno pomóc - najprawdopodobniej jesienią będziesz mogła ujrzeć jej kwiatuszki Możesz ją codziennie zraszać, gdyż w ich uprawie wysoka wilgoć jest wskazana.
- Baryczka
Aniu, dziękuję w imieniu dendrobium i serdeczne dzięki za pomoc w spr. encykli, czytałam o niej, ale trudno mi to przełożyć na własne doświadczenie. Od poniedziałku wyniosę ją na balkon, mam nadzieję, że to przyniesie dobre skutki
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Również mam taką nadzieję, ale u mnie to się sprawdziło Tylko lepiej by stała raczej w cieniu niż w słońcu
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Kamilko widocznie mamy podobne gusta - biały z fioletowym : taką kompozycję zrobię Tylko, że nie mam fioletowego Dendrobium nobile.... więc to kolejny pretekst do zakupu
Bardzo się cieszę, że Ania pomogła Ci w sprawie Encycli. Bo ja nie mam doświadczenia.... Ze swojej strony mogę dodać, byś nie zapomniała o nawozie z przewagą fosforu na jesieni ;)
Bardzo się cieszę, że Ania pomogła Ci w sprawie Encycli. Bo ja nie mam doświadczenia.... Ze swojej strony mogę dodać, byś nie zapomniała o nawozie z przewagą fosforu na jesieni ;)