Odrosty, dziczki itp
Re: Obiecująca siewka jabłoni?
No i pozrywałem, przetrzymałem i tak je przetrzymałem, że zamarzły mi i potem pogniły. Kicha. Ale na przyszły rok przypilnuję. Jak się sprawdzą to potem przeszczepię.
Re: Odrosty śliwy
U mnie za płotem rośnie od kiedy pamiętam śliwka, ma już kilkadziesiąt lat. Wokół też są chyba odrosty, ale możliwe że siewki. Jak poznać że to odrost a nie siewka? Chciałbym zachować jedną sadzonkę bo drzewa niebawem będą wyrwane.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odrosty śliwy
Siewka wyrasta z pestki a odrost z korzenia . Odkop i jeśli korzeń łączy się z drzewem starszym to jest to odrost jeśli nie łączy się to nie jest to odrost . Odrosty mają grubszy korzeń poziomo i z niego wyrasta mała roślina .
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wycięty pigwowiec, odrosty - jak wyprowadzić z tego owocujący krzew
Jak w temacie. Dorosły pigwowiec został wycięty bo przeszkadzał w remoncie. Na wiosnę pojawiła się masa odrostów na gdzieś 2m2. Jak to doprowadzić do owocującego krzewu? Zapewne trzeba część z tych odrostów powycinać poniżej gleby prawda? Kiedy i jak to zrobić? Dopiero na wiosnę czy już teraz.
Taki sam problem mam z kaliną. Tu jeszcze dodatkowo dochodzi że młode pędy kaliny są dość delikatne i pokładają się od watru. Czy obrywać te położone już teraz? W ten sposób wzmocnią się pozostałe?
Taki sam problem mam z kaliną. Tu jeszcze dodatkowo dochodzi że młode pędy kaliny są dość delikatne i pokładają się od watru. Czy obrywać te położone już teraz? W ten sposób wzmocnią się pozostałe?