Odrosty, dziczki itp

Drzewa owocowe
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Obiecująca siewka jabłoni?

Post »

No i pozrywałem, przetrzymałem i tak je przetrzymałem, że zamarzły mi i potem pogniły. Kicha. Ale na przyszły rok przypilnuję. Jak się sprawdzą to potem przeszczepię.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odrosty śliwy

Post »

U mnie za płotem rośnie od kiedy pamiętam śliwka, ma już kilkadziesiąt lat. Wokół też są chyba odrosty, ale możliwe że siewki. Jak poznać że to odrost a nie siewka? Chciałbym zachować jedną sadzonkę bo drzewa niebawem będą wyrwane.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Odrosty śliwy

Post »

Siewka wyrasta z pestki a odrost z korzenia . Odkop i jeśli korzeń łączy się z drzewem starszym to jest to odrost jeśli nie łączy się to nie jest to odrost . Odrosty mają grubszy korzeń poziomo i z niego wyrasta mała roślina .
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wycięty pigwowiec, odrosty - jak wyprowadzić z tego owocujący krzew

Post »

Jak w temacie. Dorosły pigwowiec został wycięty bo przeszkadzał w remoncie. Na wiosnę pojawiła się masa odrostów na gdzieś 2m2. Jak to doprowadzić do owocującego krzewu? Zapewne trzeba część z tych odrostów powycinać poniżej gleby prawda? Kiedy i jak to zrobić? Dopiero na wiosnę czy już teraz.

Taki sam problem mam z kaliną. Tu jeszcze dodatkowo dochodzi że młode pędy kaliny są dość delikatne i pokładają się od watru. Czy obrywać te położone już teraz? W ten sposób wzmocnią się pozostałe?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”