Liatra - dlaczego nie kwitnie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liatra - dlaczego nie kwitnie?
Jak rozumiem - w domu?
Jeśli rozumiem źle i one stoją na dworze - to na liatrę jeszcze czas, słusznie sobie jeszcze śpi.
notabene - to nie są cebulki tylko bulwki.
Jeśli rozumiem źle i one stoją na dworze - to na liatrę jeszcze czas, słusznie sobie jeszcze śpi.
notabene - to nie są cebulki tylko bulwki.
Zielonym do góry!!!
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
Tak w domu
Być może to i bulwki... taki znawca ze mnie
Być może to i bulwki... taki znawca ze mnie
Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie!
W wielu miejscach pojawia się informacja, że liatra potrzebuje dobrze zdrenowanej gleby. Co to oznacza? W miejsce, gdzie będę wysadzać sadzonki dodałam trochę piasku, ale więcej nie mam, za to mam żwirek. Czy wymieszać ten żwirek z ziemią i dopiero w to wsadzać rośliny? Czy o taki drenaż chodzi?
W wielu miejscach pojawia się informacja, że liatra potrzebuje dobrze zdrenowanej gleby. Co to oznacza? W miejsce, gdzie będę wysadzać sadzonki dodałam trochę piasku, ale więcej nie mam, za to mam żwirek. Czy wymieszać ten żwirek z ziemią i dopiero w to wsadzać rośliny? Czy o taki drenaż chodzi?
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Moja rośnie w ciężkiej gliniastej ziemi i rośnie jak i kwitnie doskonale , bez żadnych drenaży.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Też mam ciężką gliniastą ziemie wsadziłam te z biedronki i kwitły tak, że innych kwiatów nie było widać. 7 roślin zdominowało całą grządkę.Lilie to były przy nich mizerota. Wyrzucę ich gdzieś na tył niech idą ścigać się z łubinem. Denerwuje mnie, że pół kłosa w kwiatach, a pół obeschnięte. Tak, że z tym drenażem to bym nie przesadzała, one potrzebują przede wszystkim żyznej ziemi. Dodasz żwirku i żyzność spadnie.
Moje liatry już dawno w ziemi. W rabacie mam nawiezioną ziemię, ładną, czarną, więc może będzie dobrze. Ale Wasze opisy dodają otuchy, z tego co widzę to żywotne, niewybredne roślinki i wiele im do szczęścia nie trzeba. Dzięki za porady!
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Przemku, na tym zdjęciu z lipca ile twoje liatry mogły mieć. Posiałem swoje, ale jakoś dziwnie rosną.
-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Liatry wykopuje się na zimę czy można zostawić? Kupiłam w biedronce, posadziłam do doniczek, mają już liście, korzonki też wychodzą z doniczek. Można już sadzić do gruntu?
Asia
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Volvosia, liatry zostawia się na zimę, trzeba tylko zabezpieczyć przed nornicami jak je masz, bo lubią być zjadane. Ja swoich nie podpędzałam,sadziłam do donicy i od razu do gleby, w tamtym roku cudownie kwitły a w tym już wylazły na wierzch
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
michal4823 Przepraszam, że odpisuję tak późno ale dopiero dotarło do mnie Twoje pytanie. W lipcu siewki miały ok. 3 miesięcy bo pochodziły z samosiewu i domultiplatu trafiły wczesną wiosną. Później miały już tylko gorzej bo zapomniałem o nich i nie były ani nawożone ani podlewane. Białe prawie wszystkie wyginęły ale różowe dochodzą do siebie w tunelu-właśnie zaczynają wybijać liście.
Liatry mogą wymarzać zimą ale tylko przy dużych mrozach, dotyczy to zwłaszcza odmian o białych kwiatach. Śmiało można już sadzić sadzonki do gruntu.