Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
Lawendę należy przycinać po kwitnieniu (ścinamy uschnięte kwiaty i lekko strzyżemy krzaczek). Wybujałe rośliny można przycinać zdecydowanie w marcu lub kwietniu - dla nadania im kształtu i pobudzenia powstawania nowych pędów. Lawenda lubi glebę przepuszczalną, z większą zawartością kredy, i słoneczne stanowisko. Na dno dołka, do którego sadzimy lawendę, warto dać coś dla poprawienia drenażu (np. potłuczoną doniczkę), bowiem bardzo szkodliwe jest dla niej, jeśli w zimie podsiąka wodą - to może znacznie skrócić jej żywot.
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Słoneczko, ja mam tylko jedną, nędzną sztukę, która usilnie stara się przeżyć.
Zimna, gliniasta gleba, została przkopana z piachem i kompostem, ale po 2 latach lawenda jest dokładnie takim samym maluszkiem, jak w dniu sadzenia.
Chyba jedynym sensownym pomysłem, jest przesadzenie jej do donicy i wnoszenie do domu na zimę ?
Zimna, gliniasta gleba, została przkopana z piachem i kompostem, ale po 2 latach lawenda jest dokładnie takim samym maluszkiem, jak w dniu sadzenia.
Chyba jedynym sensownym pomysłem, jest przesadzenie jej do donicy i wnoszenie do domu na zimę ?
Myślę, że powinna ruszyć w końcu, ona ma naprawde niewielkie wymagania glebowe, u mnie w ogrodzie wysiewa się sama Moze ma za dobrą ziemię? Ostatnio znalazłam krzewinkę między kostkami granitowymi! Tam nie ma wcale ziemi, tylko zaprawa, która wypełnia szczeliny między kostkami Znalazłam też jedną, która urosła na ścieżce wysypanej kamykami, pod nimi jest folia zabezpieczająca przerastanie chwastów. Myślę, że to nie kwestia ziemi tylko miejsca, w którym rośnie. Przesadź ją w najbardziej słonecznei osłonięte miejsce w ogrodzie to może się rozrośnie. Jak nie zmarzła w zimie to znaczy, że temperatura jej nie przeszkadza.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Weiner nie wygłupiaj się i nie wysiewaj lawendy. Będziesz czekał na efekty bardzo długo. W czwartek będę w szkółce i zobaczę czy mają sadzonki w doniczkach. Sadzonka kosztuje 1-2 zł i będziesz pewny czy jest biała, fioletowa czy różowa. Wkrótce zacznie się sezon wędkarski więc będę przez Łęczną często przejeżdżał, mogę Ci wtedy bez problemu podrzucić. Jak się czegoś dowiem to dam znać. Pozdrawiam. Przemek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Haniu, a może ją przekarmiłaś tym kompościkiem Daj jej jeszcze rok i nie przesadzaj z podlewaniem, ona lubi jak ma sucho pod stopamihanka55 pisze:Dziękuję, Obu Ewom
Może faktycznie jeszcze zbyt ciężka jest, ta rozluźniona ziemia?
Bo ona jest już w najcieplejszym miejscu, na południowej stronie ( ale w przeciągu)