Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Lawendę należy przycinać po kwitnieniu (ścinamy uschnięte kwiaty i lekko strzyżemy krzaczek). Wybujałe rośliny można przycinać zdecydowanie w marcu lub kwietniu - dla nadania im kształtu i pobudzenia powstawania nowych pędów. Lawenda lubi glebę przepuszczalną, z większą zawartością kredy, i słoneczne stanowisko. Na dno dołka, do którego sadzimy lawendę, warto dać coś dla poprawienia drenażu (np. potłuczoną doniczkę), bowiem bardzo szkodliwe jest dla niej, jeśli w zimie podsiąka wodą - to może znacznie skrócić jej żywot.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Słoneczko, ja mam tylko jedną, nędzną sztukę, która usilnie stara się przeżyć.
Zimna, gliniasta gleba, została przkopana z piachem i kompostem, ale po 2 latach lawenda jest dokładnie takim samym maluszkiem, jak w dniu sadzenia. :?
Chyba jedynym sensownym pomysłem, jest przesadzenie jej do donicy i wnoszenie do domu na zimę ?
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Myślę, że powinna ruszyć w końcu, ona ma naprawde niewielkie wymagania glebowe, u mnie w ogrodzie wysiewa się sama :) Moze ma za dobrą ziemię? Ostatnio znalazłam krzewinkę między kostkami granitowymi! Tam nie ma wcale ziemi, tylko zaprawa, która wypełnia szczeliny między kostkami :lol: Znalazłam też jedną, która urosła na ścieżce wysypanej kamykami, pod nimi jest folia zabezpieczająca przerastanie chwastów. Myślę, że to nie kwestia ziemi tylko miejsca, w którym rośnie. Przesadź ją w najbardziej słonecznei osłonięte miejsce w ogrodzie to może się rozrośnie. Jak nie zmarzła w zimie to znaczy, że temperatura jej nie przeszkadza.
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się zastanawiam czy nie wysiać lawendy, tylko że za bardzo nie mam skąd załatwić sadzonki :( więc pozostaje mi z nasion wysiać, zdania są chyba podzielone - część ludzi mówi że t0o trudne, część że to łatwe, ma ktoś doświadczenia z tym?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Weiner sadzonkę lawendy można kupić w supermarkecie w dziale z warzywami, na stoisku z sadzonkami ziół w doniczkach.
Pozdrawiam, Jagoda
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lawenda bardzo ładnie się korzeni, gałązki ok 8 cm pozostałe po przycinaniu znakomicie się do tego nadają. Moją trzeba będzie niebawem odmłodzić Obrazek
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

Nom niby tak flowers ale u mnie w miasteczku nie ma tych wielkich supermarketów-molochów gdzie zazwyczaj zioła są a nie wiem co by zostało z lawendy po jeździe w zatłoczonym busie :P no ale może zaryzykuję;)[/b]
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Weiner nie wygłupiaj się i nie wysiewaj lawendy. Będziesz czekał na efekty bardzo długo. W czwartek będę w szkółce i zobaczę czy mają sadzonki w doniczkach. Sadzonka kosztuje 1-2 zł i będziesz pewny czy jest biała, fioletowa czy różowa. Wkrótce zacznie się sezon wędkarski więc będę przez Łęczną często przejeżdżał, mogę Ci wtedy bez problemu podrzucić. Jak się czegoś dowiem to dam znać. Pozdrawiam. Przemek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję, Obu Ewom :D
Może faktycznie jeszcze zbyt ciężka jest, ta rozluźniona ziemia?
Bo ona jest już w najcieplejszym miejscu, na południowej stronie ( ale w przeciągu) :?
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

No, ewentualnie sam wybiorę się do szkółki w końcu nie daleko mam, muszę jedynie pomęczyć siostrę o samochód bo prawo jazdy dopiero w wakacje robię ;) ale dzięki za dobre chęci ;) a odbiegając od tematu gdzie wędkujesz :>?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek
Tak wyglądają moje lawendy kupione w szkółce, ale jak nie chcesz marnować pieniędzy na sadzonki to mogę Ci je rozmnożyć.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

hanka55 pisze:Dziękuję, Obu Ewom :D
Może faktycznie jeszcze zbyt ciężka jest, ta rozluźniona ziemia?
Bo ona jest już w najcieplejszym miejscu, na południowej stronie ( ale w przeciągu) :?
Haniu, a może ją przekarmiłaś tym kompościkiem :wink: Daj jej jeszcze rok i nie przesadzaj z podlewaniem, ona lubi jak ma sucho pod stopami :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:roll: :oops: :roll:
Hmmm, kompościk był z końskim obornikiem..ona kwitnie, ale jest rzadka i niewielka.
Wiem ! Nastraszę ją i ogolę na łyso ! :lol:
Czy to pomoże ?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”