Sadzenie cebul,koszyczki i inne porady dot. cebulek

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeglądałam dzisiaj wykopane jakiś czas temu cebulki tulipanów. Zauważyłam, że z niektórych bardzo łatwo schodzą łuski i zostaje "naga" cebula. O czym to świadczy?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aisyrk zbyt szybko obeschły po wykopaniu, może suszyłaś je na słońcu. Zapraw cebule na mokro w Topsinie wg instrukcji na opakowaniu i podsusz ale w cieniu.
asiunia83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAM
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy udekorować swój nowy balkon i posadzić tulipany i żonkile. Doczytałam się że sadzi się je właśnie jesienią aby wiosną cieszyć oko tymi pięknymi kwiatami, tylko mam pewien problem, jak mam przechować cebule w doniczkach? o jakiej wielkości mają być to donice, zamarzyły mi się takie duże gliniane lub drewniane jednak obecnie nie mam funduszy aby je zakupić, więc czy mogę posadzić w mniejszych a potem z początkiem wiosny przesadzić do większych?
Pomóżcie bo w tych sprawach jak na razie jestem żółtodziobem:):):):)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: TULIPANY I ŻONKILE

Post »

Witaj :wit

Tak optymalny termin sadzenia cebul to 15 września - 15 październik .
jeśli nie Masz teraz funduszy na upatrzone donice dekoracyjne to można cebulki posadzić do mniejszych odrobinę doniczek produkcyjnych , które można po pare groszy kupić w często w szkółkach drzew i krzewów , a później na wiosnę te donice wstawić tylko do donic ozdobnych :wink: , przesadzanie , szczególnie tulipanów nie wchodzi w grę bo się mogą zbuntować i przestać rosnąć i tym samym nie zakwitnąć , już wykonałem takie doświadczenie ( może akurat tylko ta odmiana była taka delikatna... ? ) , narcyzy natomiast przesadzanie dobrze zniosną . Najlepiej jest sadzić w większych donicach po 10 szt. naprzykład , bo i im więcej ziemi i większa doniczka to tym bardziej przypomina im to mniej więcej ogródek... , a im ciaśniej tym trudniej im przezimować .
Donice najlepiej jak by stały w zacisznym kącie balkonu , na dość grubym styropianie i wokół donic też powinien być styropian , najlepiej zrobić takie pudło i przesypać torfem , tak sobie super przezimują .
Na dnie donnicy powinna być koniecznie warstwa drenażu z keramzytu , żwiru , lub innych kamyków.. :wink:

I jeszcze doradzę , że zdecydowanie najpiękniej w donicach prezentują się odmiany niższe i karłowe , te z długimi łodygami już tak sie nie prezentują a jeżeli już to w niskiej , szerokiej donicy :) .
Oprócz tulipanów i narcyzów , fajnie by było mieć choć małą doniczkę z 5 hiacyntami , cuuudnie pachną :D .

Pozdrawiam :wit
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Głębokość sadzenia cebul i koszyczków z tulipanami

Post »

Sadziłam niedawno tulipany w koszyczkach i cały czas mam watpliwości czy nie za płytko. W sumie to jak się dobrze przyjrzeć to widać wystający lekko brzeg z ziemi. Bałam się, że szkodniki mogą wejść górą i zjeść cebulki. Mam je jednak posadzić głębiej?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Re: Jak głęboko zakopać koszyczki z tulipanami?

Post »

Głębokość sadzenia uzależniona jest od wielkości cebulek. Generalną zasadą jest sadzenie cebulek na głębokości trzykrotnej wysokości cebulki mierzonej od podstawy do wierzchołka. ( Na przykład: Jeśli cebulka tulipana ma wysokość 6cm, warstwa ziemi ponad nią powinna wynosić 18cm, a zatem dołek pod tulipana powinien mieć 24cm.).
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Mala Rybko, od lat sadze dokladnie tak jak Ty posadzilas, widac brzegi doniczek i koszyczkow, (specjalnie oczyszczam brzegi, zeby je bylo widac). I wszystko jest OK, nornice nie przeleza, i tulipany nie przemarzaja i pieknie kwitna.
Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Ja sobie pozwolę wyrazić troszkę odmienną opinię.
Nie trzymałbym się za bardzo zasady "3x".
Po pierwsze dlatego, że rozpiętość wielkości cebulek tulipanów jest względnie duża i gdybyśmy się tego trzymali to niektóre cebulki wylądowały by prawie na powierzchni (te najmniejsze) zaś inne trafiły by bardzo głęboko, bo w moim odczuciu ponad 20cm pod ziemią to jest chyba troszkę dużo.
Ja raczej optowałbym aby sadzić je tak na głębokości 10-15 cm - to jest odległość od piętki cebuli do powierzchni ziemi.

Nawet na większości opakowań cebul tulipanowych proponują głębokość sadzenia 10cm.

Wracając jednak do Twojego konkretnego przypadku to wydaje mi się, że trochę za płytko posadziałaś jeśli faktycznie widać brzegi koszyczka. Z reguły te standardowe, oferowane w handlu koszyczki mają wysokość około 5-7cm więc jeśli widać ich brzeg, i jeśli - mam nadzieję - nie położyłaś ich bepośrednio na dnie koszyczka tylko na przynajmniej cienkiej warstwie ziemi to w efekcie końcowym wypadnie bardzo płytko. Jeśli masz taką możliwość to albo je wykop i wkop ponownie troszkę głębiej albo możesz również przysypać dodakową cienką warstwą ziemi.

Co prawda zbyt płytkie posadzenie nie powoduje jakichś wielkich problemów dla tulipanów jako takich ale najprawdopodobniej będą się przewracać a nawet rosnące łodygi mogą się wyłamywać z cebulki.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Dziękuję za odpowiedzi.
W razie czego mogę operację przeprowadzić w przyszłym tygodniu? Właśnie się dowiedziałam, że rano mam się zameldować z dzieckiem w szpitalu. Nie wiem jak długo tam będziemy. Od kilku dni sa u nas przymrozki, dziś było -5.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Ha ha ja swoje cebulki w koszyczkach lub bez sadziłam czasami przy pomocy miarki ,tak na ok 10 cm głębości.
Jeszcze jakoś moje oko nie wyrobiło sie w myśl zasady na oko,głębokości dołka dla cebulek, a trzeba przyznać , że wielkości ich są bardzo różne. :)
Pozdrawiam Dana :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jejku, zapomnialam napisac, ze te koszyczki w ktorych sadze tulipany nie sa to te plytkie i okragle, tylko prostokatne i troche glebsze od tych okraglych. Mam jeszcze takie same jak te prostokatne koszyki , doniczki azurowe, tez dosyc glebokie, ale brzegi zawsze widac na wierzchu. Musze je widziec, bo zaraz wleze z lopata i cos tam wcisne, bylaby masakra z tulipanow. Wspominacie cos o przymrozkach, mam nadzieje, ze moja sasiadka rabatowa z pod bloku zdazyla posadzic moje tulipany. Nie ma mnie w kraju, wiec poprosilam ja (w zamian za polowe tulipanow na jej polowe rabaty) o posadzenie, koszyczki tez jej przed wyjazdem dalam.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Głębokość sadzenia zależy od kilku zmiennych:
rodzaj gleby na zwięzłych sadzimy płycej
czy na wierzchu jest mulcz z kory wtedy płycej
terminu sadzenia im później tym głębiej

Sadząc w koszykach swoje tulipany dół ma głębokość 3x wysokość koszyka.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja posadziłam bez koszyczka i co teraz ? Zagłębią się ? Nie znajdę ich ?
Kaśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”