Jaśminowiec( Philadelphus) nie kwitnie,nie pachnie - odmiany ,wymagania
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
Re: jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Witam
A ja mam takiego najzwyklejszego jaśminowca wonnego. Rośnie w tym miejscu co najmniej od 35 lat z tym że jest cięty. Do niedawna był cięty na wiosnę i nie kwitł. Ale w zeszłym roku ścinający dostał opr i w tym roku uginają się gałęzie. A zapach obłędny . W bezwietrzny dzień trudno obok niego wytrzymać. Nawet lipa nie pachnie tak intensywnie....
A ja mam takiego najzwyklejszego jaśminowca wonnego. Rośnie w tym miejscu co najmniej od 35 lat z tym że jest cięty. Do niedawna był cięty na wiosnę i nie kwitł. Ale w zeszłym roku ścinający dostał opr i w tym roku uginają się gałęzie. A zapach obłędny . W bezwietrzny dzień trudno obok niego wytrzymać. Nawet lipa nie pachnie tak intensywnie....
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
Oj, nie ma nic co pachnie równie pięknie jak jaśminowiec. Mimo, że ma białe kwiaty, jest cudny. Mój jaśminowiec mam odsadzony od mojej Babci, której już nie ma. A jaśminowiec trwa i kwitnie nadal. Jakaś stara odmiana. Pachnąca obłędnie. Posadzony przy wejściu do ogrodu wita gości cudnym aromatem. I zawsze pachnie dla mnie, na moje imieniny
Jaka szkoda, że nie można tego zapachu zamknąć w jakimś flakonie i mieć na smutne, zimowe dni.
Mam także taki - piękność o pełnych kwiatach . Ale jak to piękność - coś za coś - albo piękne kwiecie, albo zapach. Ten pachnie, ale słabo.
Jaka szkoda, że nie można tego zapachu zamknąć w jakimś flakonie i mieć na smutne, zimowe dni.
Mam także taki - piękność o pełnych kwiatach . Ale jak to piękność - coś za coś - albo piękne kwiecie, albo zapach. Ten pachnie, ale słabo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy jaśminowce należy ciąć, żeby lepiej kwitły?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Dołączam się do pytania Eli. Mój jaśminowiec o pełnych kwiatach kwitnie i pachnie co roku, ale te niby zwykłe, którw miały się uginać od kwiatów i roztaczać przemiłą woń mimo że wielkie, ani razu nie zakwitły od 3 lat ...
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Ja z kolei wiosną posadziłam małą sadzonkę pełnego jaśminowca SNOWBELLE - w tym roku nie kwitł, ale to chyba normalne. Wyczytałam, że aby kwitł obficie należy go kilkukrotnie w sezonie ciąć. Więcej szczegółów nie znalazłam.
- Lorrie
- Kontakt:
Wyczytałam, że Jaśminowce tnie sie po kwitnięciu, a jeśli nie robił tego wcale to co ???
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Tak, jaśminowce obcina się po kwitnięciu, czyli po czerwcu. Wtedy przekwitłe pędy skraca się mniej więcej o połowę. Pamiętajmy, że jaśminowce kwitną na zeszłorocznych pędach, więc jeżeli się wytnie już jednoroczne, to kwiatów nie będzie. Jeżeli jest taki problem to warto go nie przycinać w ogóle i zobaczyć co się stanie na wiosnę ;).
Lorrie, jeżeli Twój jaśminowiec nie kwitnie już od 3 lat to może czegoś mu brakuje?
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Lorrie, jeżeli Twój jaśminowiec nie kwitnie już od 3 lat to może czegoś mu brakuje?
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie
- Kontakt:
Wojtek, na pewno, możesz zaproponowac jakiś specyfik?
-
- 200p
Ciężko coś polecić skoro nie wiadomo do końca co może być przyczyną. A opcji jest kilka: Stanowisko? na słonecznych kwitną znacznie obficiej (wiadomo), chociaż to nie powinno aż tak rzutować w tym przypadku na kwitnienie. Może przyczyną jest słaba, sucha gleba? Kiedy pąki kwiatowe zawiązują pąki należy zwrócić uwagę czy gleba jest dostatecznie wilgotna i żyzna, bo jaśminowce nie lubią długotrwałej suszy. Innym problemem może być za mało składników mineralnych w glebie. Mimo, że jaśminowce nie są wymagające to warto raz w roku zasilić glebę nawozami wieloskładnikowymi. Często się też zdarza, że w glebie jest za dużo azotu, przez to rzutuje to na kwitnienie rośliny. Wtedy stosuje się nawozy z siarczanem potasu i magnezu żeby zniwelować azot w glebie. I ostatnią opcją jaka przychodzi mi do głowy są mszyce. Chociaż wtedy pewnie byś zauważyła je na roślinie. Wtedy zastosować środki owadobójcze. Nie wiem, może jakieś rozwiązanie przypadnie Ci do gustu i je zastosujesz ;)
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie
- Kontakt:
Najprędzej chwilami sucha ziemia. Słońca mnóstwo, nawożone też są (może za mało bo 2 razy w roku). W tym roku lato było dość wilgotne i zaczęły delikatnie kwitnąć w sierpniu.
-
- 200p
Może ta sucha gleba. Nawożenie dwa razy w roku powinno wystarcza w zupełności. Nawet raz do roku wzbogacenie gleby nawozem wieloskładnikowym w teorii wystarcza
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
By roślina dobrze rosła, proponuję obłożyć ją obornikiem (oczywiście ziemię wokół rośliny). Ja stosuję obornik koński, choć słyszałem ,że lepszy jest kurzy. Taki obornik można kupić w sklepie ogrodniczym, ale ja wolę się ruszyć na wieś, do stadniny, na łąkach leży masa placków po krowach. Moim skromnym zdaniem nie ma nic lepszego dla oczywiście zdrowych roślin.
- Lorrie
- Kontakt:
O tej porze roku można jeszcze obkładać rośliny nawozem bydlęcym?