Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum

Post »

Witam kochani. W tym roku na wiosnę dostałam taką roślinkę,rośnie sobie jakoś .Przyciełam ją krótko po przekwitnięciu ponieważ miała mało listków tylko brązowe łodygi ,teraz odbiła. Mam do was pytanie odnośnie zimy a mianowicie czy można żagwin przykryć przed mrozami (np.liśćmi).Nie chciałabym żeby mi zginął po zimie, bo to naprawdę dekoracyjna roślina na murki czy skalniaki.Proszę o radę ;:218 POZDRAWIAM.
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słusznie postąpiłaś przycinając żagwin po kwitnieniu. Wiosną przycięte pędy rozkrzewią się, pojawią się też nowe łodygi z korzenia.

Jestem za tym, aby przykrywać rośliny na skalniaku. Jeżeli przyjdzie duży mróz, a nie będzie pokrywy śnieżnej, istnieje duże ryzyko przemarznięcia. Z okrywaniem nie należy się jednak spieszyć. Tak jak np. u róż, niech najpierw się zahartują przy pierwszym przymrozku. Nigdy nie okrywałem skalniaka wcześniej niż w grudniu.

Pozdrawiam
Adam
joladzola
100p
100p

Post »

Dzięki rotos za szybką odpowiedź :) .Być może zadałam pytanie na które odpowiedź jest oczywista ,ale ponieważ ja dopiero od tego roku bawię się w ogród , a nie chciałabym czegoś schrzanić :) A tak przy okazji ,czy w ten sam sposób mogę postąpić z żurawkami i macierzanką piaskową :?: Pozdrawiam
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Oczywiście Jolu :)

Wiosną uzbrój się w cierpliwość. Bywa, że po ostrej zimie wydaje się, ze roślina przemarzła. Potrafi jednak odbić z korzenia. Co roku tak mam z macierzanką cytrynową. :D
joladzola
100p
100p

Post »

Dzięki rotos, jestem Ci ogromnie wdzięczna ;:1,na pewno zastosuję się do Twojej rady. Cieszę się bardzo , że znalazłam to forum (bez wazeliny)zawsze można liczyć na jakąś życzliwą radę :D .Jeszcze raz dziękuję. POZDRAWIAM
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Żagwin można rozsiewać jak trawę czy raczej trzeba siać małe kępki?
Na opakowaniu pisze żeby po rozsypaniu na ziemi nie przysypywać nasion tylko je uklepać.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Też jestem ciekawa, jak prawidłowo trzeba siać żagwin ;:224
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Post »

A ja to się nadziwić nie mogę... mój kwitł jeszcze w grudniu. (wtedy przyglądałam mu się ostatni raz) Dzisiaj się przeszłam ogrodem, a on nabrzmiałe fioletowe pąki.. To normalne? Mam go pierwszy raz. I nie wiedziałam, że mam takie cudo ;:131
Nasionka kupiłam w jakimś markecie za grosze.. a tu taki szok. W dodatku zimą jest zielony cały czas.

Czy dobrze jest podzielić te kępy?
bozena76
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 16:04

Post »

Mam i ja nasiona żagwina i posieję go na wiosnę . Moim zdaniem jest to ładna wieloletnia bylina.
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

Ja swoje żagwinki uzyskałam w tamtym roku z rozsady. Już spisałam je na straty bo wyszło tylko kilka sztuk i to takie maluszki, że jak wsadziłam do gruntu to potem nie wiedziałam gdzie podlewać :D Ale odbiły, oczywiście nie zakwitły, ale przetrwały i to jest najważniejsze. Mam nadzieję, że w tym roku zobaczę kwiatki na własne oczy, bo na zdjęciach są super i zazdroszczę ;:65
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Post »

Ja też podobnie. Kiepsko mi wzeszedł (w zeszłym roku jeszcze nie mieszkałam tutaj, więc tak z dobiegu), te miernoty wsadziłam na skalniak. ;:oj I jakie moje zaskoczenie. Jestem bardzo zadowolona. Widziałam, że nasionka są w Kauflandzie są o ile się nie mylę to po 0,69 zł. Sama się zastanawiam, czy jeszcze nie kupić. ;:138
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Właśnie przypadkiem kupiłam nasiona żagwina za całe 69 gr i dopiero w domu doczytałam, że kwitnie na drugi rok. Ale po lekturze tego wątku wiem już, że udaje się uzyskać kwiaty tego samego roku, jeśli posieje się odpowiednio wcześnie. Dziś zatem posieję jakąś niewielką ilość na próbę. Chcę go uprawiać w doniczkach na balkonie a na zimę przechowywać na chłodnym oknie. Da radę?
Awatar użytkownika
ikaisuj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2012, o 12:07

Post »

Żagwin zdecydowanie lepiej przezimuje na balkonie. Jedynie trzeba pilnować aby ziemia nie wyschła całkiem. Jeżeli nie będzie śniegu na roślince można przykryć stroiszem z gałązek świerka lub włókniną, aby zapobiec wysychaniu listków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”