Brzoskwinia
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia
Mam brzoskwinię Rakoniewicką. Posadzona została ok 7 lat temu. Co rok była mniejsza i mniejsza i po każdym sezonie coraz gorzej wyglądała. Gdy został założony system nawadniający w moim sadziku(ok 35 drzewek) Wszystkie drzewka zaczęły rosnąć bardzo ładnie w tym brzoskwina. Nie nawoziłam jej niczym. Wysypywałam do sadu skoszoną trawę i po 3 latach ziemia bardzo sie poprawiła. W ubiegłym roku brzoskwinia tak obrodziła,że musiałam oskubać ją z dużej części owoców......i to nie pomogło . Złamała się paskudnie i obecnie ma rdzeń na wierzchu. Jesienią ostro skróciłam dwie pozostałe gałęzie i wymalowałam ranę maścią ogrodniczą i co 3 tyg maluję teraz wapnem z emulsją . I znowu mam malutką brzoskwinkę jak 7 lat temu . Nie wiem czy coś z niej będzie . Ale polecam tą odmianę, gdyż naprawdę warto . Chcę zamówić jeszcze Rakoniewicką i Relyance, Royalvee oraz Saturn. Co rok zamawiam z all.. od z zaufanej szkółki i jestem bardzo zadowolona . Pozdrawiam .
Izabela
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2013, o 00:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia
Heinricus pisze:Jeśli wycięta brzoskwinia była szczepiona to pędy, które wyrosły należą do podkładki (popularną podkładką jest Siewka Rakoniewicka). Proponuję wiosną wyciąć zbędne pędy i wyprowadzić nowy pień. Myślę, że ważniejsze od bielenia są opryski na kędzierzawość liści, które należy wykonać dokładnie i w odpowiednim czasie.
a mogę prosić o podpowiedz lub skierowanie do posta czym i kiedy? Zakładam w tym roku ogródek warzywno owocowy, ale drzewa juz posadziłam. Wiem ze to się robi bardzo wcześnie (mam na myśli opryski) i czuję że jeżeli chodzi o brzoskwinię to będę potrzebowała pomocy. Z innymi drzewkami dam sobie radę, bo już je wcześniej hodowałam, ale brzoskwinia pierwszy waz występuje u mnie w rodzinie.