Storczyki Alicji
Re: Storczyki Alicji
mis20 o koszu pisałam kilka postów wcześniej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alicjo piękne te twoje hybrydy a pomysł z misą na wysięgniku bardzo mi się podoba.
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Cudne, wspaniałe, przepiękne... Czysta inspiracja i uczta dla oczu! Pokaż więcej, proszę
jeszcze trochę kolorków....miejmy nadzieję, że jutro też będzie słoneczko
Proszę o poradę...z falkami nie mam problemu, pewnie dlatego że to raczej bezproblemowe storczyki.... ale dostałam od kuzynki jakiś czas temu(chyba już zaraz rok będzie...) keiki Dendrobium Sturdust" Fire Bird". Niestety one nic nie chcą rosnąć ... nie trzymam ich w ogrodzie zimowym z pozostałymi falkami bo doszłam do wniosku że może być im tam za zimno zimą. Stoją na ciepłym parapeciku, zraszam je, zasilam...i nic. Obok tego keika, który ma jeden listek wyszły dwa młode...keiki???? Ale czemu nie rosną? Może macie jakieś wskazówki Będę wdzięczna
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
A może te maluchy będą małe i dopiero z nich będą szły już dorosłe keiki.Ja mam kilka dendrobiów i w doniczkach są małe bulwy czasem tylko z jednym listeczkiem.Skoro puszczają nowe przyrosty to się nie martw.
Piękności nam pokazujesz!!!
Piękności nam pokazujesz!!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
może ma za dużą doniczkę , właśnie wyczytałam że stardust lubi mieć ciasno w nóżki
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Keiki rosną bardzo wolno. Nie wiem, jak głęboko Wsadziłaś swoje roślinki, ale...dendrobia nobile lubią mieć korzonki prawie na wierzchu...
Gdy keiki puszczą obok mlode psby, ciężko im się przebić nad powierzchnię podłoża.
Miałam keiczki dendr. nobile wsadzone głęboko w spagnum, stało rok. Teraz przesadziłam w korę, tak, by korzonki były nad powierzchnią widoczne i po 2 tygodniach mam nową, maleńką psb.
Trzymaj na razie w ciepełku, może być zachodnie okno. Dopiero, jak będą dorosłą roślinką, wtedy trzeba je chłodzić i suszyć, by zakwitło
Powodzenia w uprawie i...cierpliwości
Gdy keiki puszczą obok mlode psby, ciężko im się przebić nad powierzchnię podłoża.
Miałam keiczki dendr. nobile wsadzone głęboko w spagnum, stało rok. Teraz przesadziłam w korę, tak, by korzonki były nad powierzchnią widoczne i po 2 tygodniach mam nową, maleńką psb.
Trzymaj na razie w ciepełku, może być zachodnie okno. Dopiero, jak będą dorosłą roślinką, wtedy trzeba je chłodzić i suszyć, by zakwitło
Powodzenia w uprawie i...cierpliwości
Mam podobne doświadczenia z d. Stardust jak Ty. Też tworzą keiki i nie kwitną. Natomiast u mojej ciotki ( od której dostałam keiki) prawie bezlistne bulwy były obsypane kwiatami ( styczeń br). Rosną w cieple, na południowym oknie. Staram się zapewnić mojemu d. takie warunki, ale ono się opiera, Może rzeczywiście powinno rosnąć w małej doniczce?
Renia
Renia
reniab7, justus27- dzięki za wskazówki, chyba jednak przesadzę dendrobium do mniejszej doniczki. Nie mam co prawda oryginalnej storczykowej, ale dendrobium nie musi być w przezroczystej? może być np. jednorazowy kubeczek plastikowy?
I dziś przesadziłam falki...robiłam to pierwszy raz....bo wstyd się przyznać ale wszystkie rosną nie przesadzane nigdy. Mam dwa, które nie kwitną- jeden z mojej winy- obcięłam pęd kwiatowy a to jest woskowy falek a drugi...uparcie stoi..nie wiadomo dlaczego. Jeśli przetrwają moje zabiegi wezmę się za pozostałe jak przestaną kwitnąć. Zdjęcia przeprowadzonych dam jutro, ciekawa jestem co z nimi będzie
I dziś przesadziłam falki...robiłam to pierwszy raz....bo wstyd się przyznać ale wszystkie rosną nie przesadzane nigdy. Mam dwa, które nie kwitną- jeden z mojej winy- obcięłam pęd kwiatowy a to jest woskowy falek a drugi...uparcie stoi..nie wiadomo dlaczego. Jeśli przetrwają moje zabiegi wezmę się za pozostałe jak przestaną kwitnąć. Zdjęcia przeprowadzonych dam jutro, ciekawa jestem co z nimi będzie
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Jeśli chodzi o doniczki do dendrobów nie muszą być przeźroczyste.Osobiście trzymam moje w ślicznych kolorowych doniczkach.Maluchy umieść w mniejszej doniczce może być kubeczek lub jak znajdziesz malusie doniczki ,które Ci się podobają .Dorobisz dziurki i gotowe.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
Ale dalas po oczach Sliczne kolorki na dobranoc