Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
Czy wiesz może Witia jak zwalczać tę śmietkę kapuścianą? lub jak jej zapobiegac? Najlepiej niechemicznie. Jeśli to jest nicień to czy pomogą aksamitki?
Śmietka kapuściana jest owadem nieco mniejszym od muchy. Przywabia ją obornik lub gnojówka ziołowa o silnej woni. Składa ona jaja w glebie u nasady korzeniowej, z których wylęgają się larwy. One są przyczyną zamierania kapusty. Jednym ze sposobów jest okrycie włókniną lub drobną siateczką, do końca maja(4-6 tygodni), założenie tablic lepowych. Czytałem też, że można założyć na szyjkę korzeniową płaski kołnierz z tworzywa sztucznego. Utrudnia to składanie jaj. Można posypywać kilkakrotnie niewielką ilością popiołu drzewnego, ściółkować świerzymi liśćmi paproci. Do tej pory okrywałem włókniną, lub zwalczałem chemicznie. W tym roku spróbuję zastosować popiół drzewny i paproć. Mam niedaleko do lasu w którym rośnie paproć. Są dwa trzy pokolenia tego owada. Może być groźna w lipcu i sierpniu. Może ktoś inny stosował jakieś lepsze sposoby i sie podzieli z nami.
Oto owad i larwa(osiąga 7 mm dł.)
Oto owad i larwa(osiąga 7 mm dł.)
wodnik
- Sunrise
- 200p
Ciekawe z tą paprocią, czyli ona w jakiś sposób odstrasza tego owada. Może posadzić trochę paproci koło zagonku z kapustą. Z lasu to nie wiem czy tak wolno wynosić, bo jest przecież pod ochroną.
a co myslicie o wysiewie? ja chcialem na probe dac gazzelle f1 zasiac tak kolo 10 marca
- Sunrise
- 200p
Witaj rzepinko na forum
Ja tak gdzieś w połowie marca wysiewałam na rozsady w zeszłym roku i było dobrze, ładnie wzeszła.
Ja tak gdzieś w połowie marca wysiewałam na rozsady w zeszłym roku i było dobrze, ładnie wzeszła.
i co polecasz ta odmiane? podaj jakies gg jak mozesz mam kilka pytan odnosnie kapusty
- Sunrise
- 200p
Nie tej odmiany akurat nie miałam, myślałam że chodzi Ci o termin siewu, ale poczej może ktoś coś na temat odmiany.
Jak masz inne pytania to pisz tutaj to forum od tego jest.
Jak masz inne pytania to pisz tutaj to forum od tego jest.
ale sianie siewnikiem pneumatycznym jest oplacalne?? jaka jes skutecznosc? czy wszytko powschodzi?
ja planuje siac kolo 12 marca i ta odmiana jest do zboru poczatkiem lipca juz na poaczatek chce pol hektara zasiać bo nie wiem czy mozna na tym zrobic pieniadze??
ja planuje siac kolo 12 marca i ta odmiana jest do zboru poczatkiem lipca juz na poaczatek chce pol hektara zasiać bo nie wiem czy mozna na tym zrobic pieniadze??
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
[quote="Sunrise"A jak kapusta znosi przesadzanie, czy przenosić z bryłką ziemii czy pikować. Może najlepsze byłyby torfowe doniczki? Jakie macie doświadczenia?[/quote]
Ja miałam posiane dwie odmiany kapusty w inspekcie i przenosiłam je do gruntu starając się utrzymać przy korzeniach bryłkę ziemi, nie zauważyłam problemów z przyjęciem takiej rozsady, choć była całkiem spora. Na pewno jednak użycie wielodoniczek, albo innych indywidualnych pojemników zapewni mniejszy stres przy wysadzaniu.
Ja miałam posiane dwie odmiany kapusty w inspekcie i przenosiłam je do gruntu starając się utrzymać przy korzeniach bryłkę ziemi, nie zauważyłam problemów z przyjęciem takiej rozsady, choć była całkiem spora. Na pewno jednak użycie wielodoniczek, albo innych indywidualnych pojemników zapewni mniejszy stres przy wysadzaniu.
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Śmiało można już wysiewać kapustę, wysadzać w pole od początku kwietnia tylko przykryć włóknina, a co do pikowania bo gdzieś wcześniej padło pytanie to dużo lepiej i ładniejsza rośnie jak się pikuje, pikować małe roślinki 4-7 dni od wzejścia, uważać tylko aby nie oberwać korzeni.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
- Sunrise
- 200p
Witaj Kingo
Jaką odmianę kapustki masz tu posianą? Czy długo czekałaś na wschody?
Jaką odmianę kapustki masz tu posianą? Czy długo czekałaś na wschody?
Kapusta biała głowiasta Pnos Ożarów Mazowiecki - i tyle bez szczególnej nazwy - wysiana 10 luty
Pozdrawiam.
Kinia.
Kinia.