"Mowa" chwastów.
A czy moglibyście mi pomóc zdiagnozować moją glebę? Bo jakoś jak czytam, to pasuje mi trochę z takiej, trochę z takiej U mnie rośnie przede wszystkim:
-podagrycznik
-mniszek lekarski
-koniczyna
-babka
-gwiazdnica
I jeśli dobrze rozpoznałam
-jasnota purpurowa
-gorczyca polna (taka krzewinka o żółtych kwiatach, później ma takie strączki, które pękają przy dotknięciu)
Dość chętnie rośnie też pokrzywa i jeszcze takie coś o listkach podobnych do koniczyny, ale drobniejsze i jaśniejsze, kwitnie chyba na żółto.
Nie chodzi mi nawet o sposoby zwalczania, tylko jestem ciekawa cóż to właściwie za gleba. wiem na pewno, że sporo jest gliny.
-podagrycznik
-mniszek lekarski
-koniczyna
-babka
-gwiazdnica
I jeśli dobrze rozpoznałam
-jasnota purpurowa
-gorczyca polna (taka krzewinka o żółtych kwiatach, później ma takie strączki, które pękają przy dotknięciu)
Dość chętnie rośnie też pokrzywa i jeszcze takie coś o listkach podobnych do koniczyny, ale drobniejsze i jaśniejsze, kwitnie chyba na żółto.
Nie chodzi mi nawet o sposoby zwalczania, tylko jestem ciekawa cóż to właściwie za gleba. wiem na pewno, że sporo jest gliny.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmmm ... ja mam kilka zakątków z przytulią, pokrzywą i gwiazdnicą, mam rozumieć że tam roślinkom bardziej wymagającym będzie dobrze (np. muszę przesadzić wiąz górski, który trafił chyba na zbyt suche i słoneczne miejsce, może z pokrzywami będzie mu lepiej?). Zastanawia mnie jakim wskaźnikiem może być dzika jeżyna, wypuszczająca coraz to dłuższe rozłogi w najbardziej nieoczekiwanych miejscach i zdziczałe truskawki, które na całej łączce rosną, tyle że bardzo niskie z małymi ale smacznymi owocami?
Bromotril 250 SC czy ten preparat niszczy inne rosliny prócz powoju?
czy może są jakieś inne preparaty np w granulacie na mnieszek zeby można było wysypac na trawniku. Obawiam sie oprysku ze wzgledu na inne ozdobne rośliny liściaste . Znalazłam coś takiego ale nie wiem czy jest skuteczne Casoron 6,75 GR
i jak pozbyć się trawy pod iglakami aby ich nie zniszczyć?
czy może są jakieś inne preparaty np w granulacie na mnieszek zeby można było wysypac na trawniku. Obawiam sie oprysku ze wzgledu na inne ozdobne rośliny liściaste . Znalazłam coś takiego ale nie wiem czy jest skuteczne Casoron 6,75 GR
i jak pozbyć się trawy pod iglakami aby ich nie zniszczyć?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na co wskazują te chwasty nie wiem,ale o zwalczaniu ich poczytaj może tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=567586
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=567586
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Mowa" chwastów.
smokom tzw chwasty nie przeszkadzają z jednym wyjątkiem, CHRZAN!........podejrzewam że nie wskazuje na uboga wyjałowiona glebe bo wszystko rośnie przy nim nawet róze.....ale bardzo trudno go opanowac i sie pozbyć z miejsc przeznaczonych na rabaty ........co robić?!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści