Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
Re: Tunel foliowy ...
Ja osobiście nie polecam takich eksperymentów czytałem że już zgrzałeś tą folie mam nadzieje że ci jeszcze się trzyma ale decydującym czynnikiem jest zużycie folii spowodowanie m.in. utlenieniem i zabrudzeniem jeżeli folia jest już matowa to jej zgrzanie nie będzie trwałe . Jeżeli nie ściągasz jej na zimę (osobiście nie polecam ściągać) to dopiero po ostrych mrozach wyjdzie jakość twojego zgrzewa jak wytrzyma to znaczy że dopiero możesz się cieszyć z sukcesuErazm pisze:Planuję skrócenie tunelu z 6 do 4,5 m. Wiąże się to z koniecznością przycięcia folii i ponownym jej zgrzaniem. Czy jeżeli przytnę i ponownie zgrzeję folię, która była używana tylko jeden sezon to miejsce zgrzewania będzie trzymać? Czy mam miejsce zgrzewania przemyć i czym?
Mam oczywiscie zgrzewarkę do folii.
Ogrodnik
-
Zdejmowanie folii na zimę ma tylko sens jak konstrukcja twojego tunelu jest nieprawidłowa czyli ma jakieś ostre krawędzie, kształt pałąków nie jest owalny tylko prosty a ich powierzchnia jest chropowata w innym wypadku nie należy zdejmować folii gdyż więcej się niszczy przy tym niż to pomaga .Prawidłowo naciągnięta folia na profesjonalnym tunelu jest nie do zniszczenia przez żadne czynniki atmosferyczne (domyślam się że dlatego boisz się o swoją folie )a jej trwałość jest i tak przeliczona odpowiednio na sezony . W moim rejonie też niektórzy działkowcy ściągają folie ale tłumaczą się przeważnie tym że w okresie zimowym ich działki są nawiedzane przez wandali którzy niszczą folie.
Ogrodnik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój tunel jest kształtu:
Ja folię zdejmuję i tak na zimę gdyż, co roku zmieniam miejsce ustawienia tunelu. Trzeba to raczej robić przy uprawie pomidorów, papryki,... (zagrożenie chorobami grzybowymi, zmęczenie gleby).
Jak twierdził sprzedawca u którego kupowałem folię by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi. Co myślisz o tym?
Ja folię przechowuję w wilgotnej piwnicy działkowej. Nie traci wtedy swoich właściwości z uwagi na wilgotność.
Ja folię zdejmuję i tak na zimę gdyż, co roku zmieniam miejsce ustawienia tunelu. Trzeba to raczej robić przy uprawie pomidorów, papryki,... (zagrożenie chorobami grzybowymi, zmęczenie gleby).
Jak twierdził sprzedawca u którego kupowałem folię by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi. Co myślisz o tym?
Ja folię przechowuję w wilgotnej piwnicy działkowej. Nie traci wtedy swoich właściwości z uwagi na wilgotność.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Coś w tym jest bo gdy pozbawisz jej światła i ograniczysz dostęp powietrza to na pewno jej trwałość się zwiększy w porównaniu do folii założonej cały sezon tylko należy ta czynność wykonać bardzo delikatnie tak żeby jej nie uszkodzić i starać się ją tak zwinąć żeby miała jak najmniej zgięć . Zresztą nie będę się mądrował za dużo bo pewnie już masz w tym praktykęErazm pisze: Jak twierdził sprzedawca u którego kupowałem folię by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi. Co myślisz o tym?
Ogrodnik
-
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunel foliowy ...
Miałeś rację. Zgrzanie wytrzymało tylko jeden sezon. Dziś zakładałem folię na tunel i stwierdziłem, że zgrzewanie puściło na dużym odcinku. Na szczęście poradziłem sobie z tym.Ogrodnik111 pisze:
Ja osobiście nie polecam takich eksperymentów czytałem że już zgrzałeś tą folie mam nadzieje że ci jeszcze się trzyma ale decydującym czynnikiem jest zużycie folii spowodowanie m.in. utlenieniem i zabrudzeniem jeżeli folia jest już matowa to jej zgrzanie nie będzie trwałe ...
Pozdrawiam Andrzej.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mały tunel foliowy
Mam metalowe łuki, na które można dać folię, i tunelik gotowy. Czy warto w takim czymś uprawiać fasolę szparagową? Czy to przyśpieszy zbiory? Zostało też mi sporo czystej cienkiej folii po remoncie mieszkania, czy wytrzyma parę tygodni na tym tuneliku?
Waleria
Witam. Tunel postawiony. Folia kupiona tylko teraz zgrzać. I tu zaczyna się mój problem, czym? Może być żelazko? Jeśli tak, to jaką temperaturę ustawić, jak długo trzymać w jednym miejscu? Jaka szerokość zgrzewu? Wiem, że pytań jest kilka ale proszę pomóżcie, chcę zgrzewać jutro, za folię dałem 400zł i nie chciałbym czegoś spartolić.
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej