Obiela (Exochorda)
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Obiela
Santia, ja myślę, że z tym przesądem chodziło o piątek 13-go
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moniko, dziękuję za informację. Jak tylko przekwitnie( bo cały czas kwitnie ) , ciachnę swoją żeby się zagęściła.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Saskja pisze:Santia, ja myślę, że z tym przesądem chodziło o piątek 13-go
dokładnie
i pomyśleć że zrobiłam zamieszanie a sama nie wierze w przesądy
Ewa
ehehe, w jakim świecie ja żyję, że takich rzeczy nie łapię. Wypadł mi z głowy ten piątek 13-ego.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcie sprzed tygodnia.
Na razie rozkwitły pąki znajdujące się przy ziemi, ale cała jest w pąkach, więc mam nadziję, ze już niedługo zacznie spektakl
U mnie ma pokrój wzniosło - płożący
Na razie rozkwitły pąki znajdujące się przy ziemi, ale cała jest w pąkach, więc mam nadziję, ze już niedługo zacznie spektakl
U mnie ma pokrój wzniosło - płożący
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale podeprzeć można a częśc gałązek puścić luźno. ja jestem absolutnie zachwycona obielą, ma taki potencjał, że hoho! I wygląda na to, że rzeczywiście dość długo będzie kwitnąć.lubelski pisze:..doczytaliście do końca z tego linku co zapodała 100krotka pisze że to raczej krzew płożący....
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- iwciach
- Kontakt:
A moja cały czas kwitnie . Powoli kończy, ale to jest młody krzak i jeszcze wszystko przed nią.
śliczne są te przewieszające się pędy u obieli, sprawiają, że doskonale nadaje się na obwódki.
Proszę doradżcie mi. Chodzi mi po głowie taka oto kompozycja: na ostatnim planie kalina Roseum (teraz kwitnie), na drugim planie 2 obiele (też teraz) i na 1 planie żylistek zaróżowiony Kalmiflora (kwitnie w lipcu). Czy taki zestaw (pora kwitnienia, pokrój, wymagania, wysokość krzewów w kompozycji) ma sens? Chciałabym, żeby rośliny były jak najmniej problematyczne (zimne warmińsko-mazurskie) i zdobiły kwiatami jak najdłużej. Z tego też względu korci mnie, by dodać do kompozycji białe pięciorniki.
Będę wdzięczna za sugestie, dzięki!
Proszę doradżcie mi. Chodzi mi po głowie taka oto kompozycja: na ostatnim planie kalina Roseum (teraz kwitnie), na drugim planie 2 obiele (też teraz) i na 1 planie żylistek zaróżowiony Kalmiflora (kwitnie w lipcu). Czy taki zestaw (pora kwitnienia, pokrój, wymagania, wysokość krzewów w kompozycji) ma sens? Chciałabym, żeby rośliny były jak najmniej problematyczne (zimne warmińsko-mazurskie) i zdobiły kwiatami jak najdłużej. Z tego też względu korci mnie, by dodać do kompozycji białe pięciorniki.
Będę wdzięczna za sugestie, dzięki!
też się na tym zastanawiałam, ale też raczej mi się wydaje, że one są podobne wielkościowo i podobnie szybko rosną... Chyba...
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
jak juz koniecznie ten zestaw to bym odwróciła kolejność. inaczej niewiele radości będziesz mieć z obieli - zwłaszcza że ona kwitnie głównie na tych płożących gałęziach
Ewa
dzięki za radę.
Nie,. nie uparłam się na ten zestaw, nie mam pomysłu i tak kombinuję
Nie,. nie uparłam się na ten zestaw, nie mam pomysłu i tak kombinuję
- iwciach
- Kontakt:
I to by było na tyle. Obiela zakończyła kwitnienie. Kwitła ok.miesiąca. Prześliczna jest. Żałuje, że nie mam więcej miejsca, bo sprawiłabym sobie jeszcze jedną.