Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obornik
Obornik granulowany jest dość drogi. Jednak jeśli ma się niewielki ogród to bardzo wygodna forma nawożenia organicznego. Stosowałam go u siebie, byłam bardzo zadowolona z rezultatów. Z bezwonnością to bym polemizowała jednak 

- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
aha
czyli ten granulat to tylko na ogródek;p w domu już nie da rady ;/

-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Zielona_Ania
Niestety nie wiem jakie są jego efekty w uprawie domowej. Ten którego używałam może nie bardzo silnie, ale jednak było czuć, zwłaszcza przy wilgotnej ziemi, na szczęście zapach nie utrzymuje się długo.kaczmar005 pisze:ahaczyli ten granulat to tylko na ogródek;p w domu już nie da rady ;/
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
aha dziękuję Wam
w takim razie załatwię świeży obornik, albo kompost 
pozdrawiam

pozdrawiam

Najlepszy jest obornik nie świeży a stary, przekompostowany dawniej można było kupić dziś obory mają tylko gnojowice, bo zwierzęta leżą na matach, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
Stary to znaczy jaki? Ile musi mieć dni, miesięcy?
Myślę że około jednego roku to wystarczy, lepiej kupić wcześniej i poddać kompostowaniu, pozdrawiam Antoni
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
ok dziękuję bardzo za odpowiedź 
pozdrawiam:)

pozdrawiam:)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czytałam też opinie , że obornik granulowany to zawiera więcej suszonego siana niż obornika.kaczmar005 pisze:A co myślicie o oborniku granulowanym jaki można spotkać w sklepach ogrodniczych? Podobno jest bezzapachowy więc można podsypać go także do roślin doniczkowych. 10l takiego obornika to koszt ok 16 zł. Warto zakupić taki granulat?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stosowałam 3 rodzaje obornika bydlęcego ze sklepu; ładnych parę lat temu kupiłam coś w rodzaju proszku. To była raczej moczona w gnojowicy, wysuszona i drobniutko pocięta słoma. Przy rozsypywaniu wiatr roznosił po całej działce i nie tylko. Miałam tego pełno we włosach i na ubraniu. Piechotą wracałam parę km do domu, bo do autobusu nie mogłam przecież wsiąść z takim zapaszkiem. Okropnie śmierdziało.
Drugi rodzaj to był suszony (bardzo lekki) granulat, to też mogła być moczona w gnojowicy, suszona, rozdrobniona i sprasowana w granulki słoma.
No i trzeci, ciężki, wilgotny , można by powiedzieć- świeży granulat. I chyba ten ostatni najbardziej mi pasował.
Aby go nie marnować, rozsypywałam tylko w rzędy i mieszałam z ziemią.
Drugi rodzaj to był suszony (bardzo lekki) granulat, to też mogła być moczona w gnojowicy, suszona, rozdrobniona i sprasowana w granulki słoma.
No i trzeci, ciężki, wilgotny , można by powiedzieć- świeży granulat. I chyba ten ostatni najbardziej mi pasował.
Aby go nie marnować, rozsypywałam tylko w rzędy i mieszałam z ziemią.
Pozdrawiam! Gienia.
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
aha ;/ dziękuję za wszystkie rady i opinie
teraz na pewno zrezygnuję z zakupu tego granulatu, i zainwestuje w kompostownik 
Gienia1230 ciekawa historia, na pewno nie powtórzę Twoich błędów - dziękuję

Gienia1230 ciekawa historia, na pewno nie powtórzę Twoich błędów - dziękuję

Obornik można dodawać też do kompostownika, pozdrawiam Antoni
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam ja też dodaje obornik do kompostownika i bardzo dobrze się sprawdza, pozdrawiam
- Zielona_Ania
Szczerze mówiąc ja nie miałam zastrzeżeń do granulowanego obornika, zarówno bydlęcego, jak i kurzego. Sypki, suszony też stosowałam, ale jak i u Gieni, najmniejszy powiew wiatru roznosi go dookoła, nie jest to zbyt przyjemne. Obecnie mam własne kury, więc do kompostownika dodaję ściółkę z kurzeńcem, trochę też fermentuje na gnojówkę. Obornik koński mam gratis od sąsiadów, wiosną dostają go głównie ziemniaki i pomidory. Warto popytać, może ktoś w okolicy ma konie, czasem naprawdę nie mają co zrobić z nawozem i chętnie się pozbywają bez opłat.