Będę bohaterem w swoim domu - zakładam ogród
Re: Będę bohaterem w swoim domu - zakładam ogród
Super ja też skorzystam.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzisiaj dokonaliśmy nowych zakupów
3x Thuja Golden Ribbon
1x Sumak octowiec -ciekawa odmiana
1x Sosna wejmutka
1x sośnica Japońska
4x Wrzos
1x rozchodnik olbrzymi żółty
3x floks
1x Tawółka Chińska
oraz ... kolejny Powojnik, tym razem Warszawska Nike
3x Thuja Golden Ribbon
1x Sumak octowiec -ciekawa odmiana
1x Sosna wejmutka
1x sośnica Japońska
4x Wrzos
1x rozchodnik olbrzymi żółty
3x floks
1x Tawółka Chińska
oraz ... kolejny Powojnik, tym razem Warszawska Nike
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Obiecywaliśmy sobie, że u nas nie będzie żadnych wodotrysków, miał być prosty ogród ale ....
ZMIENILIŚMY ZDANIE
Nabyliśmy odpowiedni kamień, teraz szukam pompy i zbiornika.
Osadzimy kamień w żwirowej rabacie, gdzieś w cieniu.
Nasz psy będą prze szczęśliwe
ZMIENILIŚMY ZDANIE
Nabyliśmy odpowiedni kamień, teraz szukam pompy i zbiornika.
Osadzimy kamień w żwirowej rabacie, gdzieś w cieniu.
Nasz psy będą prze szczęśliwe
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Hej hej.
Obejrzałam sobie relację z zakładania ogrodu - bardzo podoba mi się to planowanie, ogródek jest młody, ale nabiera już fajnego charakteru. mam nadzieję, że nie ograniczycie się jednak tylko do roślinek zimozielonych, bo to własnie liście i kwiaty stanowią to, co w ogrodzie najpiękniejsze - ciągłe zmiany i zaskoczenia.
Ten wilec, na przykład, jest przepiękny!
Obejrzałam sobie relację z zakładania ogrodu - bardzo podoba mi się to planowanie, ogródek jest młody, ale nabiera już fajnego charakteru. mam nadzieję, że nie ograniczycie się jednak tylko do roślinek zimozielonych, bo to własnie liście i kwiaty stanowią to, co w ogrodzie najpiękniejsze - ciągłe zmiany i zaskoczenia.
Ten wilec, na przykład, jest przepiękny!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Co do roślin to już zmiękliśmy. Na początku miały być tylko Thuje, później doszyły inne iglaki. A teraz są plany zakupu bylin i liściaków.
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Oto wynik dzisiejszej naszej bytności na rynku
Kalina 'Pragense'
Krzew zimozielony, dorastający do ok. 2,5 m wysokości, z eliptycznymi, pomarszczonymi, głęboko żyłkowanymi liśćmi, ciemnozielonymi. Kwiaty kremowo białe, o delikatnym, zapachu, zebrane w kopulaste baldachogrona. Kwitnie w końcu maja. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych, łatwo nagrzewających się, stanowiskach słonecznych i półcienistych. Polecana do ogródków przydomowych, sadzona pojedynczo lub w grupach.
Śliwa dziecięca (Prunus cistena)
Wolnorosnący krzew liściasty o wyprostowanych, ciemnobrązowych pędach. Dorasta do 2 m wysokości. Liście elipsowate, błyszczące o ciemnopurpurowym zabarwieniu. Kwitnie w maju, kwiaty bardzo liczne, bladoróżowe, skupione wzdłuż pędów. Do sadzenia w ogrodach w połączeniu z innymi krzewami o kontrastowym zabarwieniu, nadaje się również do tworzenia żywopłotów.
Wymagania: Stanowiska słoneczne i ciepłe, każda żyzna gleba ogrodowa.
Kalina 'Pragense'
Krzew zimozielony, dorastający do ok. 2,5 m wysokości, z eliptycznymi, pomarszczonymi, głęboko żyłkowanymi liśćmi, ciemnozielonymi. Kwiaty kremowo białe, o delikatnym, zapachu, zebrane w kopulaste baldachogrona. Kwitnie w końcu maja. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych, łatwo nagrzewających się, stanowiskach słonecznych i półcienistych. Polecana do ogródków przydomowych, sadzona pojedynczo lub w grupach.
Śliwa dziecięca (Prunus cistena)
Wolnorosnący krzew liściasty o wyprostowanych, ciemnobrązowych pędach. Dorasta do 2 m wysokości. Liście elipsowate, błyszczące o ciemnopurpurowym zabarwieniu. Kwitnie w maju, kwiaty bardzo liczne, bladoróżowe, skupione wzdłuż pędów. Do sadzenia w ogrodach w połączeniu z innymi krzewami o kontrastowym zabarwieniu, nadaje się również do tworzenia żywopłotów.
Wymagania: Stanowiska słoneczne i ciepłe, każda żyzna gleba ogrodowa.
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
...i bonusik
cebulki Krokusów. Odmiany jesienne i wiosenne.
Będzie pięknie ;-p
cebulki Krokusów. Odmiany jesienne i wiosenne.
Będzie pięknie ;-p
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Wczoraj rano przed pracą naszła mnie ogromna chęć na kontakt z naturą. Zabrałem się zatem za robienie kawałka trawnika. Dzień wcześniej posadziłem Kosodrzewinę MOPS.
Ziemia wokół "Mopsów" przykryta jest agrotkaniną i kamieniami.
Musiałem się spieszyć, bo tylko 30 minut miałem do wyjazdu do pracy ;-)
Wyszło to tak:
Przekopane, przegrabione, posiane, przegrabione, przewalcowane i podlane.
Ziemia wokół "Mopsów" przykryta jest agrotkaniną i kamieniami.
Musiałem się spieszyć, bo tylko 30 minut miałem do wyjazdu do pracy ;-)
Wyszło to tak:
Przekopane, przegrabione, posiane, przegrabione, przewalcowane i podlane.
Zakupy super...gdzie nabyłeś taki kamień z dziurką?....coraz ładniejszy ten Twój ogród
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Dziękuje
Co do kamienia, to pierwszy zamysł był aby samodzielnie wywiercić otwór (są taki rady w necie) ale życzę powodzenia!!
Zjechałem pierwsze wiertło w kilka sekund a zagłębiłem się może z 15 mm.
Później szukaliśmy kamieniarza, który w naszym kamieniu by dziurę zrobił. Tu tez porażka, nie mieli takich wierteł.
Koniec końców pojechaliśmy do firmy, która dumnie się reklamowała, że kamieni ma bez liku.
Faktycznie mieli, cześć dziurawych. Co ciekawe te dziurawe były droższe od "pełnowartościowych"
Trzeba szukać tam gdzie robią oczka wodne lub sprzedają kamienie ozdobne.
Nabyliśmy już zbiornik pod ten kamień a będzie nim.... wielkie plastikowe wiadro z pokrywą kupione na wyprzedaży w OBI.
Co do kamienia, to pierwszy zamysł był aby samodzielnie wywiercić otwór (są taki rady w necie) ale życzę powodzenia!!
Zjechałem pierwsze wiertło w kilka sekund a zagłębiłem się może z 15 mm.
Później szukaliśmy kamieniarza, który w naszym kamieniu by dziurę zrobił. Tu tez porażka, nie mieli takich wierteł.
Koniec końców pojechaliśmy do firmy, która dumnie się reklamowała, że kamieni ma bez liku.
Faktycznie mieli, cześć dziurawych. Co ciekawe te dziurawe były droższe od "pełnowartościowych"
Trzeba szukać tam gdzie robią oczka wodne lub sprzedają kamienie ozdobne.
Nabyliśmy już zbiornik pod ten kamień a będzie nim.... wielkie plastikowe wiadro z pokrywą kupione na wyprzedaży w OBI.
Dzięki za odpowiedź:)
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, pięknie u Ciebie, zadbane i coraz większe efekty
Tylko jedno bym zmieniła i to szybko na tej kratce aż się prosi o winogrona, winobluszcz owszem jest piękny, ale niezjadliwy. Radzę szybko przekopać gdzieś na płot a tam dać winorośl i to porządną, przecież mieszkasz w centrum Polski, będą owoce, że hej!!!
No chyba, że to północna strona, to wtedy odpada...
Tylko jedno bym zmieniła i to szybko na tej kratce aż się prosi o winogrona, winobluszcz owszem jest piękny, ale niezjadliwy. Radzę szybko przekopać gdzieś na płot a tam dać winorośl i to porządną, przecież mieszkasz w centrum Polski, będą owoce, że hej!!!
No chyba, że to północna strona, to wtedy odpada...