Oklapnięty phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Klapnięty Phalaenopsis

Post »

Foczko :P ,
oklapnięte liście tylko sa świadectwem tego co zdarzyło sie z korzeniami.
Przy zgniliżnie w podłożu, biedne liście nie potrafiły cokolwiek wykorzystać z podlewania,nawożenia-bo czym?
Ponieważ liść sercowy-młody wygląda zdrowiutko wskazuje ,ze roślina żyje i coś tam pobiera obecnie .
Proponuję spokojnie podejść do uprawy . ,podlewać wg ustalonego cyklu
i własnych warunków .
Wprowadzić minimalną dawkę zrównoważonego nawozu storczykowego
tj.1/4 dawki zalecanej na opakowaniu.
Dla kondycji oklapniętych liści pomocne będzie :zraszanie dodatkowe samego podłoża ,kompresiki
wilgotne=przecieranie liści od spodu i z wierzchu.
Nie spryskiwać ---->=ochrona liścia sercowego.
Najlepiej ustawić doniczkę *na wyspie* -bez dostępu wody od spodu: woda ,dla zwiększenia wilgoci wokół.

Rewitalizacja jest długotrwała.
Liście pewnie do końca nie odzyskaja turgoru,ale sa niezbędne dla rośliny.Kiedyś pierwsze odpadną.

Najważniejsze dać storczykowi czas i spokój do wytworzenia korzeni.A siebie wyposażyć w anielską cierpliwość.

Zyczę powodzenia i koniecznie przetrawienie forum- sa podobne problemy i wskazówki.

pzdr.JOVANKA
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Klapnięty Phalaenopsis

Post »

Witaj Marcelo, miałam podobny problem, tu możesz poczytać :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=84

po paru miesiącach mój choruszek tak wyglada:
Obrazek

Tak więc głowa do góry i życzę powodzenia
Ettariel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2009, o 12:34

Marszczy się i miękki jakiś jest...

Post »

Hej...
Mam mojego storczyka już dobre 4 lata, ale ostatnio coś się z nim podziało (byłam na wakacjach i zajmowała się nim mama -_-): zrobił się taki... klapnięty.
Ogólnie to ma miękkie liście. Z czego to może być?
Dodam, że ostatnio musiałam go trochę poprzycinać (korzenie, bo zgniły - mama...). Może być z tego? Przycięłam zgnite korzenie i zostawiłam zielone, zaczął już nawet wypuszczać nowe...
I kiedy mam odciąć tę nową roślinkę (ostatnie zdjęcie)? Mam odciąć razem z kawałkiem pędu czy uwalić przy samej górze? :P

PS. Mam nadzieję, że na zdjęciach wszystko widać. Komórką robione, bo aparatu brak. Pomóżcie :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Na drugim zdjęciu na młodej roślinie to nie żadne białe coś tylko zwykły włos :P Żeby nie było :P
Awatar użytkownika
starb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2010, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marszczy się i miękki jakiś jest...

Post »

Co do keiki to bym jeszcze poczekał trochę aż korzonki troche dłuższe będą, wtedy młodziak lepiej zniesie odcięcie. Korzonki najlepiej jakby były trzy, a widzę, że są lecz jeszcze małe, tak z 6-8 cm jakby miały, każdy,lub więcej oczywiście, można odciąć. A odciąć pozostawiając ze 2 cm zapasu, żeby nie przy samej roślinie, chodzi o ewentualne zakarzenie , by sie nie dostało.

Co do matecznej roślny wygląd zdrowo, skoro wypuszcza nowe liście. wygląda troche jakby przesuszona była, lub stała na bezpośrednim słońcu więc liście oklapły :) Poza tym młodziak wysysa wszystko co dobre z matki :)

Pozdro.
Ettariel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2009, o 12:34

Post »

No trochę mnie uspokoiłeś :P
Ale te liście to takie kapcie są. Nie są takie... sprężyste tylko miękkie. Można je wywijać na wszystkie strony. To przez tę młodą roślinkę?
Awatar użytkownika
starb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2010, o 20:07

Post »

Myślę, że głowa spokojna, ogólny stan dobry nie widać by coś jemu się działo. Jeżeli dobrze mu było to stosuj swoje nawyki hodowlne (podlewanie, nawożenie, naśłonecznienie) a liście mogą, lecz nie muszą powrócić do dawnej formy.
Keiki zazwyczaj tworzą się gdy roślnka nie czuje się najlepiej i gdy ma nadejść jej koniec, lecz nie zawsze, a to że wszystkie sładniki, w większości są kierowane do młodej roślinki, która ma przedłużyć geny roślny matecznej. Ja bym stosował politykę taką jak wcześniej i nie bał się. Mówie jak na wstępie - stan ogólny dobry. Może troche jej się też ciężko zrobić bo przeszła obcinanie korzeniu i zapewne przesadzenie więc musi swoje odchorować. Ale będzie dobrze.
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2011, o 15:02

Proszę o pomoc ;(

Post »

Witam wszystkich serdecznie:) moja miłość do storczyków narodziła się gdy dostałam go od mamy na urodziny teraz mam już trzy. Piszę bo bardzo niepokoją mnie liście tych storczyków. Proszę o pomoc, powiem żę podlewam storczyki gdy podłoże już wyschnie, stoją one na wschodnim parapecie. Storczyki mimo tych zwiędłych liści zrzucają kwiaty i kwitną nowe pąki lecz one są mniejsze i takie słabe, miekkie. Proszę o odpowiedź.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Re: PROSZĘ O POMOC !!!!! ;(

Post »

:wit Nie pokazałaś jak wyglądają korzenie w doniczce, a to ważne :!: Po liściach patrząc wydaje mi się, że storczyki są odwodnione. Jak podlewasz, przez namaczanie czy przelewanie ? Mam wrażenie, że słonko też je przypiekło. Podaj więcej informacji :D
Awatar użytkownika
mcus
100p
100p
Od: 19 lut 2011, o 15:27

Post »

pierwszy liśc na pewno jest poparzony słońcem.pozostałe są wiotke i miękkie chyba z braku wody. Musisz koniecznie sprawdzić jakie są korzenie w doniczce, bo może je podlewasz a w środku okaże się , że są wszystkie ususzone i nie ma czym tej wody roślinka pobrać. Jak będzie miał słabe korzenie to przełóż w keramzyt.
Pozdrowienia, Marta G.
mój mały bzik
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam ponownie o to tak wygadają korzenie Obrazek Obrazek Obrazek

Wydaje mi się że, korzenie są suche lecz na zdjęciu co widać doniczkę jest jeszcze rosa. Kwiatki na samym początku kąpałam zostawiałam zalane w wodzie naokoło 30 minut teraz zaczęłam je przelewać czekam aż woda skapnie z doniczki i z powrotem wędrują na parapet. jeden storczyk wypuścił dwa nowe korzonki przynajmniej na moją wiedzę to korzonek :) Obrazek

Pozdrawiam Sylwia:)
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Korzenie w dotyku są jak patyki, lecz są też ciemnozielone. Podłoże w storczykach mam na samym dnie około 2 cm storczyków a ziemię standardową do storczyków, kamyki z korą.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Wszystkie zniszczone korzenie obciąć i zrobić tak jak tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=35814
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

oj kiepsko to wygląda z tymi korzeniami, obciąć wszystkie suche i ratować w keramzycie lub żwirku. "Reanimacja" w wyszukiwarkę, czytać i stosować, czym prędzej.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam wszystkich tak wygląda mój storczyk przesadzony do keramzytu może mi się wydaje ale mam wrażenie że licie się zmieniły tak jakby troszkę zmieniły barwę na jaśniejszy zielony i są bardziej twarde to chyba dobrze:) mam jeszcze pytanie czy jak będe go podlewać do z odżywka zalać kamyki poczekać aż naciągnie i wylać ??? Przestawiłam również storczyki z parapetu na stolik pod okno gdzie też dochodzi słońce ale nie takie mocne.
Obrazek
tak wyglądają kwiaty na nim ale można tez zauważyć że ma dużo nowych pąków mam nadzieję że pomogę mu się uratować
Obrazek

i to mój najzdrowszy storczyk mam nadzieje że będzie z nim wszystko w porządku:)
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Jeśli chodzi o "podlewanie" to możesz faktycznie zalewać go na 15-20 min, po czym odlać wodę zostawiając ok 1 cm na dnie. Możesz też dodatkowo stosować zraszanie kamyków, uważaj żeby nie zalać stożka wzrostu. Ja zraszam codziennie rano moje "keramytowe wazonowce"
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”