Świerk kłujący, świerk srebrny (Picea pungens) jaki,jak sadzić , pielęgnować ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 gru 2011, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Postanowiłem kupić kilkaset nasion świerka srebrnego, zamierzam wysiać go zaraz w okolicy kwietnia, czy to dobra pora? Jak powinienem go wysiać..? Wiem o namaczaniu itd. ale nigdzie nie piszą czy siać od razu do gleby czy w doniczki. Jaką glebę lubią świerki, z czym jeszcze można je sadzić? Może są jakieś rośliny które lubią "towarzystwo" świerka lub nie znoszą...?
Proszę o odpowiedz
pozdrawiam i Wesołych Świąt
Postanowiłem kupić kilkaset nasion świerka srebrnego, zamierzam wysiać go zaraz w okolicy kwietnia, czy to dobra pora? Jak powinienem go wysiać..? Wiem o namaczaniu itd. ale nigdzie nie piszą czy siać od razu do gleby czy w doniczki. Jaką glebę lubią świerki, z czym jeszcze można je sadzić? Może są jakieś rośliny które lubią "towarzystwo" świerka lub nie znoszą...?
Proszę o odpowiedz
pozdrawiam i Wesołych Świąt
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Re: świerk srebrny
Nasiona można moczyć przez 24 godziny w wodzie, lub stratyfikować przez miesiąc (+5 stopni), co przyśpiesza kiełkowanie.
Siać najlepiej w inspekcie lub do skrzyneczek w tunelu do podłoża składającego sie z torfu i piasku (1:1). Świerki srebrzyste preferują gleby lekkie i suche.
Siać najlepiej w inspekcie lub do skrzyneczek w tunelu do podłoża składającego sie z torfu i piasku (1:1). Świerki srebrzyste preferują gleby lekkie i suche.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2012, o 20:56
Re: Świerk srebrny
Hej!
Czy nasiona zakupione w maju stratyfikować, czy namoczyć i wysiać? Nie wiem czy na stratyfikację nie jest już za późno?
Proszę o radę
(mam tylko 20 nasionek)
Czy nasiona zakupione w maju stratyfikować, czy namoczyć i wysiać? Nie wiem czy na stratyfikację nie jest już za późno?
Proszę o radę
(mam tylko 20 nasionek)
Pozdrawiam Kasia
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Namoczyć i wysiać, jedyna rada.
-
Dzięki
Może połowę nasion spróbuję startyfikować i wysiać w czerwcu, a drugą część namoczyć i wysiać i co będzie to będzie
Pozdrawiam Kasia
Może połowę nasion spróbuję startyfikować i wysiać w czerwcu, a drugą część namoczyć i wysiać i co będzie to będzie
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świerka nie ma co stratyfikować w tym roku po 24h moczeniu po siewie w ciągu 3-4 dni powychodziły siewki świerków srebnych( 3 rodzaje), 7 dni wschodził świerk serbski. Teraz po 2 tygodniach porozkładały się piękne rozetki i oczekuje na wyjście jodły kaukaskiej oraz sosny himalajskiej.margolcia pisze:Dzięki
-
A czy masz jakieś szczególne warunki?
W jakim podłożu wysiewałeś nasiona?
Mam też nasiona jodły koreańskiej tak chciałabym żeby mi poschodziło
Jutro będę miała wolne popołudnie to zabiorę się za siew
Pozdrawiam Kasia
W jakim podłożu wysiewałeś nasiona?
Mam też nasiona jodły koreańskiej tak chciałabym żeby mi poschodziło
Jutro będę miała wolne popołudnie to zabiorę się za siew
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- krismiszcz
- 500p
Nic szczególnego jeśli chodzi o warunki. Nasiona wysiane w inspekcie, cały czas kontrolowana temperatura (gdy było za gorąco zraszałem zamgławiaczami). Podłoże to mieszanka torfu + piasek + kora sosnowa, nasiona przykryte gruboziarnistym piaskiem (tak na 8-12mm).
Szykuje się poprawa pogody, więc gdy siewki zaczną wychodzić należy delikatnie zacieniować aby słońce nie poraziło.
Szykuje się poprawa pogody, więc gdy siewki zaczną wychodzić należy delikatnie zacieniować aby słońce nie poraziło.
-
To warunki masz super
Niestety inspektu nie mam, ale nasionek w takiej ilości też nie Spróbuję wysiać w doniczki i trzymać w domu, a potem to zobaczymy
Niestety inspektu nie mam, ale nasionek w takiej ilości też nie Spróbuję wysiać w doniczki i trzymać w domu, a potem to zobaczymy
Pozdrawiam Kasia
- krismiszcz
- 500p
Proponował bym umieścić doniczki w tunelu lub jakimś małym inspekcie, ponieważ nasiona potrzebują wahań temperatury. W domu raczej mamy stała.
-
To pewnie tak zrobię Zależy mi żeby coś wyrosło
Wyślę męża niech zrobi jakiś niewielki inspekt i może się wszystko powiedzie
Wyślę męża niech zrobi jakiś niewielki inspekt i może się wszystko powiedzie
Pozdrawiam Kasia
Świerk niebieski jak najwęższy, polecicie jakiś?
Chcę sobie posadzić w ogródku świerka w kolorze niebieskawym Z tego, co widziałam i czytałam, to rosną one dosc spore (srebrzyste) - wysokie i szerokie. O ile co do wysokości to wszystko jedno, może miec i 20 metrow, to szerokośc wolałabym aby nie była wieksza niż jakies 3-4 metry... Czy jest jakas fajna odmiana świerka, ktora nadaje się do posadzenia wzdłuż podjazdu pod dom i nie wejdzie za parę lat na tenże podjazd i nie zagłuszy mi posadzonych pomiedzy nimi (świerkiem a podjazdem) jałowców, jak posadzę go kawałeczek za nimi..?