Odstraszanie ptaków
Re: Odstraszacze ptaków
Mnie zaciekawiły dwie metody.
1. Ultradzwiekowy odstraszacz z diodami od Biowin - dostepny wszedzie np alledrogo za 104zł
2. Na alegro znalazlem odstraszacze w ksztalcie koła z palstiku ktore imituje npwielką dupe osy albo wielkie oczy sowy
ktoś to sprawdzał ?
To drugie na alegro ma tytul aukcji : Najtańszy odstraszacz ptaków, szpaki, czereśnie.
1. Ultradzwiekowy odstraszacz z diodami od Biowin - dostepny wszedzie np alledrogo za 104zł
2. Na alegro znalazlem odstraszacze w ksztalcie koła z palstiku ktore imituje npwielką dupe osy albo wielkie oczy sowy
ktoś to sprawdzał ?
To drugie na alegro ma tytul aukcji : Najtańszy odstraszacz ptaków, szpaki, czereśnie.
Witam
Mam ten sam problem ze szpakami. Nawet walenia w blaszany kubeł pod drzewem się nie bały. Dopiero jak zaczęłam rzucać w ich stronę gałęzią, to odlatywały. Czereśni w tym roku u mnie niewiele, bo kwiat złapał przymrozki. Dlatego szpaki zjadają nawet niedojrzałe i na wpół zielone czereśnie. Sam odstraszacz dźwiękowy z odgłosami ptaków drapieżnych nie zadziałał. Szpaki bardzo szybko przyzwyczaiły się do tego samego nagrania powtarzanego co 5 minut. Może gdyby to były różne nagrania odtwarzane losowo i przypadkowo, to by było lepiej? Teściowie mają odstraszacz z ultradźwiękami i też niewiele pomógł na szpaki (choć na koty to działa jednak).
Ale kupiłam atrapę kruka w locie ( jest kruczoczarny, bo to nie sam plastik, ale na wierzchu taki materiał zamszowy czarny) i powiesilismy go na czubku czereśni wśród gałęzi. U nas ciągle wieje, więc atrapa kruka wciąż porusza się i buja na wietrze, i wygląda jakby kruk ruszał się na gałęzi. Wisi w miejscu widocznym dla nadlatujących szpaków. Do tego odstraszacz dźwiękowy wisi na czereśni i włącza się co 5 minut. Nie jest taki uciążliwy jak ultradźwięki. Szpaki próbowały kilka razy podlecieć i zbadać teren. Ale w końcu odpuściły i już nie siadają na czereśni. Nie muszę biegać za nimi i krzyczeć, co i tak niewiele dawało. Nie wiem czy to zadziała jak całe czereśnie będą oblepione owocem?
Ale warto zastosować kilka różnych form odstraszacza czyli dźwięk plus wizualne i co się jeszcze da. U mnie jak na razie sprawdziło się.
Zastanawiam się nad zbudowaniem gniazda dla kruka na drugiej czereśni i wstawienia w nie atrapy kruka i ciekawe co szpaki na to? Można kupić atrapę kruka, która wydaje odgłosy kruka. Niestety jest ona z plastiku, czyli nie intensywnie czarna. Ale nie wiem czy zadziała taki nieporuszający się kruk? Testował to już ktoś?
Pozdrawiam wszystkich!
Mam ten sam problem ze szpakami. Nawet walenia w blaszany kubeł pod drzewem się nie bały. Dopiero jak zaczęłam rzucać w ich stronę gałęzią, to odlatywały. Czereśni w tym roku u mnie niewiele, bo kwiat złapał przymrozki. Dlatego szpaki zjadają nawet niedojrzałe i na wpół zielone czereśnie. Sam odstraszacz dźwiękowy z odgłosami ptaków drapieżnych nie zadziałał. Szpaki bardzo szybko przyzwyczaiły się do tego samego nagrania powtarzanego co 5 minut. Może gdyby to były różne nagrania odtwarzane losowo i przypadkowo, to by było lepiej? Teściowie mają odstraszacz z ultradźwiękami i też niewiele pomógł na szpaki (choć na koty to działa jednak).
Ale kupiłam atrapę kruka w locie ( jest kruczoczarny, bo to nie sam plastik, ale na wierzchu taki materiał zamszowy czarny) i powiesilismy go na czubku czereśni wśród gałęzi. U nas ciągle wieje, więc atrapa kruka wciąż porusza się i buja na wietrze, i wygląda jakby kruk ruszał się na gałęzi. Wisi w miejscu widocznym dla nadlatujących szpaków. Do tego odstraszacz dźwiękowy wisi na czereśni i włącza się co 5 minut. Nie jest taki uciążliwy jak ultradźwięki. Szpaki próbowały kilka razy podlecieć i zbadać teren. Ale w końcu odpuściły i już nie siadają na czereśni. Nie muszę biegać za nimi i krzyczeć, co i tak niewiele dawało. Nie wiem czy to zadziała jak całe czereśnie będą oblepione owocem?
Ale warto zastosować kilka różnych form odstraszacza czyli dźwięk plus wizualne i co się jeszcze da. U mnie jak na razie sprawdziło się.
Zastanawiam się nad zbudowaniem gniazda dla kruka na drugiej czereśni i wstawienia w nie atrapy kruka i ciekawe co szpaki na to? Można kupić atrapę kruka, która wydaje odgłosy kruka. Niestety jest ona z plastiku, czyli nie intensywnie czarna. Ale nie wiem czy zadziała taki nieporuszający się kruk? Testował to już ktoś?
Pozdrawiam wszystkich!
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
ja mam z alledrogo takie koło niby sowa niby odwłok osy
i działa już drugi rok
20zł za 3 szt
Zmod, proszę o troszkę kultury w wypowiedziach! pomid.
i działa już drugi rok
20zł za 3 szt
Zmod, proszę o troszkę kultury w wypowiedziach! pomid.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2015, o 19:18
Z ptakami niestety bardzo trudno sobie poradzić. U mnie funkcjonują siatki ochronne i zdają na razie egzamin.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój teść stosuje jastrzębia z ziemniaka . Na najwyższej gałęzi mocuje pionową tyczkę, na której zawieszony jest ziemniak z wbitymi piórami - niby ogon i skrzydła. Buja się toto na wietrze i ponoć działa.
Bożena
Ja, na szpaki które grasują przy czereśniach, stosuję powieszone płyty CD. Patent od sąsiada.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Odstraszacz na ptaki
Mam obok działki słup na którym każdej jesieni zbierają się ptaki.
Zajadają jakieś czarne owoce i świnią potem odchodami wszystko.
Najgorsze że pestki tego sieją się strasznie - 100% wschodów.
Na wiosnę mam małe drzewka w tysiącach sztuk.
Szukam porady jaki odstraszacz zadziała, z detektorem ruchu nie może być bo go nie zainstaluje tak wysoko.
Zajadają jakieś czarne owoce i świnią potem odchodami wszystko.
Najgorsze że pestki tego sieją się strasznie - 100% wschodów.
Na wiosnę mam małe drzewka w tysiącach sztuk.
Szukam porady jaki odstraszacz zadziała, z detektorem ruchu nie może być bo go nie zainstaluje tak wysoko.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odstraszacz na ptaki
Widziałam taki ponoć skuteczny w pewnym sklepie internetowym - chyba nazwy nie mogę tu podać - działa w ten sposob, że są tam nagrane odgłosy drapieżników, których boją się mniejsze ptaszki-ponoć działa bo są pozytywne opinie tylko o ile dobrze pamiętam to jest na prąd więc pozostaje jeszcze kwestia podłączenia ale ma możliwośc podłaczenia do akumulatora. Aha i pracuje w dwoch trybach na czujnik i auto gdzie ustawiasz częstotliwośc wydawania dźwięków. Odstraszacz nazywa się birdchaser.
Sama się kiedyś zastanawiałam nad takim rozwiązaniem bo co roku mam na balkonie mnóstwo gniazd jaskółek i niestety przez to ściany i płytki wiecznie ubabrane, ale udało mi się w końcu je zniechęcić w inny sposób.
Sama się kiedyś zastanawiałam nad takim rozwiązaniem bo co roku mam na balkonie mnóstwo gniazd jaskółek i niestety przez to ściany i płytki wiecznie ubabrane, ale udało mi się w końcu je zniechęcić w inny sposób.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Re: Odstraszacz ptaków
Witam
Mam od kilku lat odstraszacz ptaków , który jest bardzo skuteczny. Są w nim nagrane odgłosy ptaków drapieżnych skutecznie odstraszające szpaki gołębie kuny itp.
Aby był skuteczny trzeba ostawić pokrętło głośności na max. oraz pokrętło ustawiania czasu włączania głośnika na najkrótszy czas. Wystarczy w wyszukiwarce google wpisać hasło
odstraszacz szpaków gołębi ptaków kun łasic mysz szczurów
Mam od kilku lat odstraszacz ptaków , który jest bardzo skuteczny. Są w nim nagrane odgłosy ptaków drapieżnych skutecznie odstraszające szpaki gołębie kuny itp.
Aby był skuteczny trzeba ostawić pokrętło głośności na max. oraz pokrętło ustawiania czasu włączania głośnika na najkrótszy czas. Wystarczy w wyszukiwarce google wpisać hasło
odstraszacz szpaków gołębi ptaków kun łasic mysz szczurów
Odkopuje temat. Jak wiadomo wiosna za pasem, i już za 1.5 miesiąca będą dojrzewały pierwsze czereśnie. Czy ma ktoś jakiś godny plecenia odstraszacz ptaków który by chronił drzewa od czerwca do lipca ? Płyty CD u mnie działały przez tydzień. Myślałem o jakimś dźwiękowym.
Ostatnio przeglądałem sobie Aliexpress. Trafiłem na sowę z obracającą się głową.
https://pl.aliexpress.com/item/Large-Re ... 50087.html
Czy to może odstraszać ptaki? Może ktoś ma coś takiego? Kupiłbym to ale obawiam się że chiński plastik może nie dotrwać do końca sezonu.
https://pl.aliexpress.com/item/Large-Re ... 50087.html
Czy to może odstraszać ptaki? Może ktoś ma coś takiego? Kupiłbym to ale obawiam się że chiński plastik może nie dotrwać do końca sezonu.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Witajcie czy ktoś wie, czemu sroka na moim balkonie wyciąga z doniczki cebulki narcyzów? Nic z nimi nie robi, tylko wyrzuca i kopie w doniczce. Płoszę ją samodzielnie, więc odstraszacza nie potrzebuję, ale żeby takie coś!
Pozdrawiam, Ilona
- Rosacare
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2021, o 19:41
Pewnie szuka robaków w donicy.
W zeszłym roku mieliśmy kosa co robił nam i sąsiadom "porządki" w donicach
W tym roku powiesiłam plastikowego kruka i spokój mamy
W zeszłym roku mieliśmy kosa co robił nam i sąsiadom "porządki" w donicach
W tym roku powiesiłam plastikowego kruka i spokój mamy
"? Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę