Wióry,trociny jako ściółka
Ściółka z trocin
Zauważyłem ciekawą praktykę u mojego sąsiada, który trociny spod piły motorowej używa jako ściółkę na grządkę z truskawkami a oprócz tego po pomieszaniu z piachem używa jako podłoża do sadzenia borówki wysokiej.
Zasugerowałem mu, że taka praktyka może być niezdrowa bo w trocinach jest przecież olej do smarowania łańcucha i to wcale nie mało bo tak z pół litra na 100 litrów trocin albo i lepiej.
Co prawda olej ten jest nieprzepalony, ale jednak.
Zasugerowałem trociny z tartaku a takie spod piły motorowej to może pod rośliny ozdobne.
Sąsiad powiedział, że te jego trociny spod motorówki są kompostowane parę miesięcy z saletrą i mocznikiem a co za tym idzie olej, który się do nich dostaje będzie z pewnością przetrawiony przez bakterie tak czy inaczej.
Powiedziałem mu, że nie zauważyłem aby olej u mnie w skrzyni biegów był trawiony przez bakterie a on na to, że taki olej w trocinach jest rozprowadzony po ich powierzchni bardzo cienką warstewką i bakterie szybko sobie z nim radzą o ile nie brakuje azotu.
Powiedział mi również, że jeżeli używam trocin z tartaku (a tak właśnie robię) to musze wiedzieć, że tam też piły są smarowane i to często starym olejem silnikowym, jak właściciel tartaku oszczędza.
Upiera się, że trociny z tartaku tak czy inaczej nie będą "bardziej ekologiczne" niż spod motorówki.
Co o tym sądzicie?
Czy sąsiad ma rację?
Zasugerowałem mu, że taka praktyka może być niezdrowa bo w trocinach jest przecież olej do smarowania łańcucha i to wcale nie mało bo tak z pół litra na 100 litrów trocin albo i lepiej.
Co prawda olej ten jest nieprzepalony, ale jednak.
Zasugerowałem trociny z tartaku a takie spod piły motorowej to może pod rośliny ozdobne.
Sąsiad powiedział, że te jego trociny spod motorówki są kompostowane parę miesięcy z saletrą i mocznikiem a co za tym idzie olej, który się do nich dostaje będzie z pewnością przetrawiony przez bakterie tak czy inaczej.
Powiedziałem mu, że nie zauważyłem aby olej u mnie w skrzyni biegów był trawiony przez bakterie a on na to, że taki olej w trocinach jest rozprowadzony po ich powierzchni bardzo cienką warstewką i bakterie szybko sobie z nim radzą o ile nie brakuje azotu.
Powiedział mi również, że jeżeli używam trocin z tartaku (a tak właśnie robię) to musze wiedzieć, że tam też piły są smarowane i to często starym olejem silnikowym, jak właściciel tartaku oszczędza.
Upiera się, że trociny z tartaku tak czy inaczej nie będą "bardziej ekologiczne" niż spod motorówki.
Co o tym sądzicie?
Czy sąsiad ma rację?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ściółka z trocin
Coś w tym prawdy jest.
1.On je kompostuje(pozbywa się tego i owego)
2.Olej który jest używany przy smarowaniu łańcucha przy pilarkach jest roślinny tzw.eko sam używam także zapewne sąsiad ma rację. A jeśli szkodzi to w bardzo niewielkim niezauważalnym stopniu.
Ps: sam też tak robię jak twój sąsiad.
1.On je kompostuje(pozbywa się tego i owego)
2.Olej który jest używany przy smarowaniu łańcucha przy pilarkach jest roślinny tzw.eko sam używam także zapewne sąsiad ma rację. A jeśli szkodzi to w bardzo niewielkim niezauważalnym stopniu.
Ps: sam też tak robię jak twój sąsiad.
Re: Ściółka z trocin
Dzięki za uwagi.
Ja wrzucam te trociny pod rośliny ozdobne.
Pod spożywcze bym się nie odważył ale muszę dokładniej przeszukać temat.
Jeżeli olej do pilarki jest biodegradowalny/roślinny to nie powinno być większego ryzyka.
Sam dla pewności użył bym jednak do smarowania łańcucha pilarki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Nie powinno to wpłynąć ujemnie na jej pracę, a trociny również będą "spożywcze".
Ja wrzucam te trociny pod rośliny ozdobne.
Pod spożywcze bym się nie odważył ale muszę dokładniej przeszukać temat.
Jeżeli olej do pilarki jest biodegradowalny/roślinny to nie powinno być większego ryzyka.
Sam dla pewności użył bym jednak do smarowania łańcucha pilarki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Nie powinno to wpłynąć ujemnie na jej pracę, a trociny również będą "spożywcze".
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Re: Trociny z drzewek owocowych
Można gałęzie liściastych do wędzenia użyć, po co je mielić?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trociny z drzewek owocowych
Jasne!!! Właśnie tak, ale...
... ale trzeba mieć wędzarenkę, ryby albo mięsko i umiejętności, albo chociaż chęci
A ja szukam drewna z drzew owocowych właśnie do wędzenia i w okolicy nie ma ani sztuki
... ale trzeba mieć wędzarenkę, ryby albo mięsko i umiejętności, albo chociaż chęci
A ja szukam drewna z drzew owocowych właśnie do wędzenia i w okolicy nie ma ani sztuki
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Trociny i pelet jako ściółka?
Jestem hodowcą sporej liczby gryzoni i co kilkanaście dni mam do wyrzucenia ogromny wór zużytych trocin i peletu. Stąd moje pytanie, czy te rzeczy (wraz ze sporą ilością bobków) mogą służyć jako ściółka pod rośliny?
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Re: Trociny i pelet jako ściółka?
Jako ściółkę stosuje się materiał przekompostowany, a nie świeży (a to właśnie świeże trociny są sprzedawane jako ściółka dla gryzoni). To co sprzątasz spod swoich zwierzaków świetnie nadaje się jako dodatek do kompostu.
- juraskarczma
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sie 2011, o 11:52
hmm pelet mało co bym przy nim nie robił,wszystko to co na polu jest nie potrzebne,słoma,odpady organiczne bez ziemi,trociny,wióry podawane są do mieszalnika dodawane jest trochę wody i ciśnienie wypycha w postaci kiełbasy ala żywiecka na ściółkę to bym tego nie dawał bo takie jest skupisko ptaków przy tym że szkoda gadać
pozdrawiam
pozdrawiam
- bystrzanka
Aisyrk bywasz czasem w sklepach zoologicznych? Teraz gryzonie często jako ściółkę mają nie trociny ale takie jakby pałeczki o przekroju ok. 1 cm - to jest właśnie pelet. Mój królik angora miał takie żeby nie wplątywało się w futro. Te dla zwierząt to po prostu drobno zmielone i sprasowane trociny.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
A ja się tak zastanawiam co te gryzonie jedzą? Jeśli wcinają jakieś ziarna zbóż,i innych roślinek to w takich trocinach musi być tego mnóstwo, i chyba bym się zastanowił czy chce mieć uprawę np. pszenicy w kompostowniku.
brak polskich znaków
- bystrzanka
W moim przypadku trochę tych nasion do kompostu trafiało ale to co wyrosło niezbyt długo żyło regularnie przykrywane kolejnymi partiami odpadków. Raz tylko urosła dynia i specjalnie obsypywałam ją dookoła, bo super wyglądała. Bardzo dorodna urosła.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
bystrzanka
Z jednego królika trocin było chyba mało, a tam jest spory wór co kilka dni trudno będzie to przykryć odpadkami. No i kompostownik tez musi być sporych rozmiarów.
Z jednego królika trocin było chyba mało, a tam jest spory wór co kilka dni trudno będzie to przykryć odpadkami. No i kompostownik tez musi być sporych rozmiarów.
brak polskich znaków