Wióry,trociny jako ściółka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Borsuk2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2010, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ściółka z trocin

Post »

Zauważyłem ciekawą praktykę u mojego sąsiada, który trociny spod piły motorowej używa jako ściółkę na grządkę z truskawkami a oprócz tego po pomieszaniu z piachem używa jako podłoża do sadzenia borówki wysokiej.

Zasugerowałem mu, że taka praktyka może być niezdrowa bo w trocinach jest przecież olej do smarowania łańcucha i to wcale nie mało bo tak z pół litra na 100 litrów trocin albo i lepiej.
Co prawda olej ten jest nieprzepalony, ale jednak.
Zasugerowałem trociny z tartaku a takie spod piły motorowej to może pod rośliny ozdobne.

Sąsiad powiedział, że te jego trociny spod motorówki są kompostowane parę miesięcy z saletrą i mocznikiem a co za tym idzie olej, który się do nich dostaje będzie z pewnością przetrawiony przez bakterie tak czy inaczej.
Powiedziałem mu, że nie zauważyłem aby olej u mnie w skrzyni biegów był trawiony przez bakterie a on na to, że taki olej w trocinach jest rozprowadzony po ich powierzchni bardzo cienką warstewką i bakterie szybko sobie z nim radzą o ile nie brakuje azotu.

Powiedział mi również, że jeżeli używam trocin z tartaku (a tak właśnie robię) to musze wiedzieć, że tam też piły są smarowane i to często starym olejem silnikowym, jak właściciel tartaku oszczędza.
Upiera się, że trociny z tartaku tak czy inaczej nie będą "bardziej ekologiczne" niż spod motorówki.

Co o tym sądzicie?
Czy sąsiad ma rację?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: Ściółka z trocin

Post »

Coś w tym prawdy jest.
1.On je kompostuje(pozbywa się tego i owego)
2.Olej który jest używany przy smarowaniu łańcucha przy pilarkach jest roślinny tzw.eko sam używam także zapewne sąsiad ma rację. A jeśli szkodzi to w bardzo niewielkim niezauważalnym stopniu.
Ps: sam też tak robię jak twój sąsiad. :wink:
Borsuk2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2010, o 08:53

Re: Ściółka z trocin

Post »

Dzięki za uwagi.
Ja wrzucam te trociny pod rośliny ozdobne.
Pod spożywcze bym się nie odważył ale muszę dokładniej przeszukać temat.
Jeżeli olej do pilarki jest biodegradowalny/roślinny to nie powinno być większego ryzyka.
Sam dla pewności użył bym jednak do smarowania łańcucha pilarki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Nie powinno to wpłynąć ujemnie na jej pracę, a trociny również będą "spożywcze".
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Re: Trociny z drzewek owocowych

Post »

Można gałęzie liściastych do wędzenia użyć, po co je mielić?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trociny z drzewek owocowych

Post »

Jasne!!! Właśnie tak, ale...
... ale trzeba mieć wędzarenkę, ryby albo mięsko i umiejętności, albo chociaż chęci :tan

A ja szukam drewna z drzew owocowych właśnie do wędzenia i w okolicy nie ma ani sztuki :(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Trociny i pelet jako ściółka?

Post »

Jestem hodowcą sporej liczby gryzoni i co kilkanaście dni mam do wyrzucenia ogromny wór zużytych trocin i peletu. Stąd moje pytanie, czy te rzeczy (wraz ze sporą ilością bobków) mogą służyć jako ściółka pod rośliny?
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Re: Trociny i pelet jako ściółka?

Post »

Jako ściółkę stosuje się materiał przekompostowany, a nie świeży (a to właśnie świeże trociny są sprzedawane jako ściółka dla gryzoni). To co sprzątasz spod swoich zwierzaków świetnie nadaje się jako dodatek do kompostu.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co to jest pelet?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
juraskarczma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2011, o 11:52

Post »

hmm pelet mało co bym przy nim nie robił,wszystko to co na polu jest nie potrzebne,słoma,odpady organiczne bez ziemi,trociny,wióry podawane są do mieszalnika dodawane jest trochę wody i ciśnienie wypycha w postaci kiełbasy ala żywiecka :wink: na ściółkę to bym tego nie dawał bo takie jest skupisko ptaków przy tym że szkoda gadać
pozdrawiam
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aisyrk bywasz czasem w sklepach zoologicznych? Teraz gryzonie często jako ściółkę mają nie trociny ale takie jakby pałeczki o przekroju ok. 1 cm - to jest właśnie pelet. Mój królik angora miał takie żeby nie wplątywało się w futro. Te dla zwierząt to po prostu drobno zmielone i sprasowane trociny.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

A ja się tak zastanawiam co te gryzonie jedzą? Jeśli wcinają jakieś ziarna zbóż,i innych roślinek to w takich trocinach musi być tego mnóstwo, i chyba bym się zastanowił czy chce mieć uprawę np. pszenicy w kompostowniku.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim przypadku trochę tych nasion do kompostu trafiało ale to co wyrosło niezbyt długo żyło regularnie przykrywane kolejnymi partiami odpadków. Raz tylko urosła dynia i specjalnie obsypywałam ją dookoła, bo super wyglądała. Bardzo dorodna urosła.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

bystrzanka
Z jednego królika trocin było chyba mało, a tam jest spory wór co kilka dni trudno będzie to przykryć odpadkami. No i kompostownik tez musi być sporych rozmiarów.
brak polskich znaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”