Truskawkki cz.2
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.2
Też tak myślę.
Chodzi o to, że jak na razie Zumba jest dla mnie nieosiągalna
Chodzi o to, że jak na razie Zumba jest dla mnie nieosiągalna
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
suzana
Bo się wszyscy rzucili na Zumbe.. Ja swoje odrosty znów musiałem Reglone potraktować, szkoda, żeby to był ten sam kraj to bym podesłał jakieś sadzonki, a tak to poszły pod oprysk.
Bo się wszyscy rzucili na Zumbe.. Ja swoje odrosty znów musiałem Reglone potraktować, szkoda, żeby to był ten sam kraj to bym podesłał jakieś sadzonki, a tak to poszły pod oprysk.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
hhehe a jak ju będę zamawiał zumbe to lepiej tak teraz w grudniu czy mogę dopiero styczeń luty? ale nie frigo tylko kopane
ehh ta ortografia
-
- 100p
niee kopane raczej na wiosnę są. frigo tez dobra rzecz ale chciałem kopane.. bo na frigo nie mam tyle funduszy a chciałem kopane posadzić pozyskać trochę sadzonek i dopiero za rok zbierać...
suzana szukałem innych ofert sprzedaży sadzonek ale nie znalazłem żadnej szkółki sprzedającej zumbe poza 1 może ty masz jakąś stronkę zumby?
suzana szukałem innych ofert sprzedaży sadzonek ale nie znalazłem żadnej szkółki sprzedającej zumbe poza 1 może ty masz jakąś stronkę zumby?
ehh ta ortografia
-
Zależy wszystko czy w ofercie wiosennej będą mieli kopane. Raczej powinni mieć bo zazwyczaj szkółki mają kopane na wiosnę ale trzeba pytać w szkółce bo mogą lansować sadzonki frigo i chcieć je sprzedać w pierwszej kolejności.
Sadzonki A+ to raczej nie są sadzonki frigo.
Sadzonki A+ to raczej nie są sadzonki frigo.
- majs
A+ to sadzonki wyselekcjonowane tzn. odpowiednia wielkość i odpowiedni system korzeniowy.
Moga byc zielone jak i tez frigo.
Moga byc zielone jak i tez frigo.
brak polskich znaków
-
Rianoks, też nie natknęłam się na inne oferty Zumby, wygląda że ta jedyna szkółka ma prawo do sprzedaży tej odmiany.
Czy podali jakie minimalne ilości sprzedają?
Czy podali jakie minimalne ilości sprzedają?
- majs
suzana
Zumby pilnują jak oka w głowie, pośrednik od którego kopiłem ten gatunek zanim dostał sadzonki dla swoich klientów musiał podpisać oświadczenie, ze nie będzie jej rozmnażać w celach handlowych.
Zumby pilnują jak oka w głowie, pośrednik od którego kopiłem ten gatunek zanim dostał sadzonki dla swoich klientów musiał podpisać oświadczenie, ze nie będzie jej rozmnażać w celach handlowych.
brak polskich znaków
- majs
Do wszystkich miłośników truskawek
Jest październik, lada chwila zapuka do nas zima,czy nasze truskawki już są do niej przygotowane?
W celu dodatkowego zabezpieczenia naszych krzaczków przed mrozami, w tym miesiącu powinniśmy zastosować dolistnie siarczan potasu.
Potas rozpuszcza się w sokach roślinki i dziale jak glikol, czy borygo w chłodnicach naszych samochodów zima
Opryskujemy 2 razy z tygodniowym odstępem.
Proporcje na 100 mkw
Woda-4l
Siarczan potasu-0,08 kg.
Polecam zwłaszcza dla odmian powtarzających które są dość wrażliwe na temperatury ujemne(+ agro oczywiscie).
Jest październik, lada chwila zapuka do nas zima,czy nasze truskawki już są do niej przygotowane?
W celu dodatkowego zabezpieczenia naszych krzaczków przed mrozami, w tym miesiącu powinniśmy zastosować dolistnie siarczan potasu.
Potas rozpuszcza się w sokach roślinki i dziale jak glikol, czy borygo w chłodnicach naszych samochodów zima
Opryskujemy 2 razy z tygodniowym odstępem.
Proporcje na 100 mkw
Woda-4l
Siarczan potasu-0,08 kg.
Polecam zwłaszcza dla odmian powtarzających które są dość wrażliwe na temperatury ujemne(+ agro oczywiscie).
brak polskich znaków
-
Jarowizacja truskawek
Miałam zamiar wiosną oberwać całkowicie ewentualne kwiatostany.
Na zwiększoną liczbę kwiatostanów zauważyłam , że ma wpływ nawożenie truskawek po zbiorze. Bywało, że nawiązało się ich tak dużo , aż krzak miał trudności z wykarmieniem, skutek: owoce drobniały przy zbiorze, były mniej słodkie, nie uzyskiwały pełnego koloru.
Zrobię to na kilku sadzonkach chociaż nie mam pojęcia ile dni miałabym je przechładzać i przez ile czasu ma to trwać.
Mogłabym zrobić coś takiego tylko sadzonki są słabe, nie wiem czy będą w stanie wykarmić większą ilość kwiatostanów.ekopom pisze:Z opowiadań pracowników ,gdy byli w Szwecji, przy pracy na plantacji truskawek dowiedziałem się, żeby w pierwszym roku uzyskać duży plon poddawano kilkakrotnie ochładzaniu w chłodni około +-2 oC i potem pobudzano w wyższej temperaturze ,przez co uzyskiwano więcej kwiatostanów, tak jakby sadzonka miała kilka sezonów. Może suzana w doniczkach ma możliwość jeszcze o tej porze taką jarowizacje przeprowadzić, o ile chciałaby w pierwszym roku mieć większy plon.
Miałam zamiar wiosną oberwać całkowicie ewentualne kwiatostany.
Na zwiększoną liczbę kwiatostanów zauważyłam , że ma wpływ nawożenie truskawek po zbiorze. Bywało, że nawiązało się ich tak dużo , aż krzak miał trudności z wykarmieniem, skutek: owoce drobniały przy zbiorze, były mniej słodkie, nie uzyskiwały pełnego koloru.
Zrobię to na kilku sadzonkach chociaż nie mam pojęcia ile dni miałabym je przechładzać i przez ile czasu ma to trwać.
-
- 100p
suzana nie pisali w jakiej ilości minimalnej... bo ja od razu im napisałem ile szt. mnie interesuje. Pisałem im czy mają kopane czy tylko frigo i czekam na odpowiedź bardzo obiecująca jest ta odmiana ale cos koło 0,55groszy a tak to honey miałbym po 0,32 grosze... ale jednak kupie rumbe, zumbe...
ehh ta ortografia
-
- 100p
suzana czyli widzę że lepiej nie powiększać kwiatostanów aż za mocno bo jak piszesz owoce są mniejsze i ....
ehh ta ortografia