Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin

Post »

To musi być naprawdę wartościowa roślina skoro bierzesz pod uwagę żarówkę 600W ;:3 (myślę o rachunkach za prąd) . ;:3
Pozdrawiam Małgorzata
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2013, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

norbert76 pisze:Nie, temp barwowa wynosi zaledwie 2700 K, a minimalna wartość, przy doświetlaniu roślin powinna wynosić minimum od 4500 w górę. Od 4000K do 6500K rozrost będzie wolniejszy, roślina będzie przyrastać głównie na długość, a powyżej krzewienie będzie silniejsze. Poza tym istotna jest też długość fali - rośliny wykorzystują jedynie w przedziale 400 - 700 nm, poniżej bądź powyżej tej wartości nie następuje proces fotosyntezy.
;:oj Norbert nie mów tylko tego specjalistom z firmy Elektrox bo stracą sens istnienia! ;:oj
Pewnie dlatego produkuje się profesjonalne systemy doświetlania wykorzystujące temp 2700K i 6500K, że składowa w temp. 2700K jest roślinom nieprzydatna! :;230
Czy ktoś tu aby za bardzo nie bazuje na wiadomościach z tropicjungle.blox???
monika2027 pisze:A czy któraś z nich będzie dobra?
lampa / żarówka sodowa HPS
29278 lumenów (250W),
48 000 lumenów (400W),
79 192 lumeny (600W),
planuję doświetlać ale wolę się najpierw poradzić :D
Dodatkowo pisze na tej lampie/żarówce -na fazę kwitnienia są również lampy dla roślin AUTO-KWITNĄCYCH i nie wiem co wybrać? ;:218
Monika oczywiście HPS-y zawsze były uważane za najbardziej odpowiednie do doświetlania, jednak pamiętaj że cena samej "żarówki" to najmniejszy problem. Weź pod uwagę że wymagają dedykowanych układów zasilania nie wspominając o kosztach energii (gdyby nie one to pewnie do moich sukulentów wykorzystywałbym właśnie 600W HPS-y). Pamiętać należy również, że dosyć mocno grzeją, a jeżeli mają być bliżej roślin należy montować spreader-y.
Ze względu na koszty również nie "zainwestuję" w dedykowane panele LED-owe typu GROW (koszt powyżej 2000 PLN musiałbym chyba zmienić rodzaj i przeznaczenie uprawianych roślin ;:209 ;:209 ;:209 ) pozostają mi więc lampy typu CFL typu Flower (2700K) i Grow (6500K).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eks kaktusiarz, mylisz się nie z tej strony. Wysłałem Ci na PW, skąd to wziąłem, w sumie opracowała to specjalistka w swej dziedzinie, dr Bożena Matysiak, oraz dr hab. Sławomir Kurpaska.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

Przejżałam lampy CFL i zastanawiam się teraz czy wybrać lampy na wzrost czy też dual.
Na kwitnieniu mi nie zależy, znalazłam fajne typu dual jeżeli byś te polecił: 85W realne zużycie 55W, faktycznie na początku nie brałam pod uwagę kosztów oświetlenia a tu widać jak na dłoni że przy tego typu lampach można zaoszczędzić. Nie dość że są wydajniejsze od HPS-ów to nie przypalają roślin.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika zobacz jeszcze świetlówki aquastar, ja mam taką o mocy 54W i jestem z niej zadowolony. Pamiętaj, że trzeba do niej statecznika i odbłyśnika, żeby światło oświetlało głównie rośliny, a nie sufit :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Kontakt:

Post »

Norbert ja cały czas myślałam o żarówkach a olśniłeś mnie świetlówkami, a takie do oświetlania akwarium mogą być znalazłam taką Świetlówkę T8 18W Philips 865 - 6500K - dzienna, tylko 18W to oczywiście mało, o odbłyśnikach pamiętam ;:333
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Moniko, temp barwowa to jedno - 6500 K jest ok., ale jest jeszcze istotna tzw. długość fali, najprościej pisząc, rośliny najlepiej wykorzystują światło, gdy długość fali jest największa pomiędzy zakresami 400-500 (fale niebieskie), oraz 600-700 (fale czerwone), pomiędzy tymi zakresami są tzw. fale zielone, które w najmniejszym stopniu są wykorzystywane w procesie fotosyntezy. W tej świetlówce, którą podałaś, emitowana największa długość fali, jest w tym najmniej korzystnym zakresie. Lepsza już będzie świetlówka np. Phillips Aquarelle, dostępna o różnych mocach, również 18 W i również w przestępnej cenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Kontakt:

Post »

A co powiedziałbyś na te? barwa niebieska jest największa we wszystkich przedstawionych i są wszystkie powyżej 6500K zostaje tylko wybór mocy i długości :)
24W (55cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
24W (55cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K
80W (145cm) NARVA T5 BLUE2
39W (85cm) SYLVANIA CORALSTAR
54W (115cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kolejności:
Najlepsza pierwsza i druga oraz ostatnia. Drugą (Narva), oraz trzecią (Coralstar), bym wykluczył.
pozdrawiam
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Co do badań naukowych (dzięki za linki) to trzeba pamiętać, że z reguły dotyczą problemów "produkcji wielkotowarowej" typu ogórki, pomidory ew. sałata; oczywiście cały czas chodzi o chlorofil ,jednak pamiętajmy, że jest jego kilka typów o różnych maksimach absobcji i występują one w różnych stosunkach ilościowych w zależności od gatuku danej rośliny.
Osobiście hodując sukulenty niestety (a może na szczęście) muszę polegać na doświadczeniach koleżanek i kolegów o podobnym "skrzywieniu". ;:162
Niektórzy z nich np. przy uprawie Adenium z powodzeniem stosują tylko niebieskie diody (w 75W zestawach typu UFO LED),
inni zaś przy uprawie "stapeliowców" typu Orbea, Stapelia, Duvalia, Piaranthus itp. wymienili lampy z 6500K na 2700K odnosząc większe sukcesy w hodowli. Niestety nie chcąc wywoływać "wojny międzyforumowej" nie zamieszczę linków. ;:303

Jeżeli chodzi tzw. temperatury barwowe to jak najbardziej się z Tobą (norbert76) zgadzam, że są to nazwy umowne (nie oddające pełnego widma promieniowania) i dopiero barwa w zestawieniu z przeznaczeniem danej "lampy" jest nam w stanie coś powiedzieć (jednak dopiero pełna analiza widma rozwiewa wątpliwości).

Monika część świetlówek akwarystycznych (żeby nie powiedzieć większość, bo nie robiłem badań statystycznych) jest przewidziana do celów ekspozycyjnych i promieniuje w takim widmie w jakim najlepiej możemy zobaczyć kolory ryb i roślin, a jedynie pewna część ich mocy przewidziana jest na fotosyntezę.
Nawet spotykałem żarówki opisane z przeznaczenia jako roślinne (nie mylić z tzw. "żarówkami" energooszczędnymi, które jak i lampy CFL de facto są świetlówkami), a miały tylko (z założenia) znaczenie stricte ekspozycyjne.

Spotykałem się również z przypadkami pewnych kryzysów małżeńskich, wywołanych zastosowaniem bardzo dobrych świetlówek dla roślin, jednak różowo-fioletowa poświata w pokoju niestety "nie wszystkim przypadła do gustu". :;230

Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, piszesz że część świetlówek akwarystycznych, służy jedynie oświetlaniu, ale przecież część roślin akwariowych (głównie tropikalnych), potrzebuje w jakimś tam stopniu być doświetlana, aby musiała zachodzić fotosynteza, jak w każdej w końcu roślinie. Nie do końca się orientuję, czy woda w jakimś tam stopniu nie filtruje światła, niestety nigdzie o tym nie udało mi się przeczytać, a i też nie jestem zresztą żadnym akwarystą. W każdym razie tutaj mówimy raczej o amatorskim doświetlaniu, które ma głównie za zadanie uzupełnić, a nie całkowicie zastąpić słońca/światła dziennego. Z własnego doświadczenia, parę lat temu kupiłem taką świetlówkę, w jakimś sklepie akwarystycznym i po jej założeniu rośliny o wiele lepiej sobie radzą w okresie jesień - zima. Kwestią pozostaje tylko wybrać zarówno o określonej temp. barwowej, jak i o określonym widmie. Nie może to być pierwsza lepsza świetlówka z marketu. Dlatego przed zakupem, trzeba zapoznać się z podstawowymi informacjami, choć te nie zawsze są czytelne i zrozumiałe dla amatora.

pozdrawiam
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

norbert76 pisze:No dobra, piszesz że część świetlówek akwarystycznych, służy jedynie oświetlaniu, ale przecież część roślin akwariowych (głównie tropikalnych), potrzebuje w jakimś tam stopniu być doświetlana, aby musiała zachodzić fotosynteza, jak w każdej w końcu roślinie...

pozdrawiam
Nie napisałem, że służą jedynie oświetlaniu; napisałem przecież że jedynie część mocy "akwarystycznych świetlówek ekspozycyjnych" zostaje wykorzystana na promieniowanie użyteczne dla fotosyntezy (a to spora różnica). :?

Oczywiście gdybyś zastosował świetlówkę, która świeci jedynie pasmie zieleni to pożytek dla roślin byłby raczej mizerny (chociaż liście mogłyby wyglądać ciekawie). :tan

Zastosowanie każdej świetlówki (byle nie UV do dezynfekcji), która promieniuje w jakimś chociaż stopniu w pasmach wykorzystywanych przez rośliny powinno im wyjść na dobre szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdzie niedobory światła są największe.

Problem polega na tym żeby jak największą część mocy emitowała w pasmach powiedzmy umownie: "niebiesko- filetowym" oraz "pomarańczowo-czerwonym", a jak najmniej w rejonie "zieleni".
Wiadomo przecież, że wykorzystując świetlówki tzw. trójpasmowe część energii wykorzystaną na "zieleń" możemy zrekompensować zwiększając ich liczbę natomiast pojawia się tutaj zawsze (nawet przy amatorskim doświetlaniu) "aspekt ekonomiczny" i pytanie co wybieramy czy ekonomia i różowo-fioletowy pokój czy estetyka i trochę wyższe rachunki za prąd pozostawiam do indywidualnych przemyśleń.
;:303
Pozdrawiam gorąco.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

mkwawa pisze:Słoneczka coraz mniej . ;:3 Już czas na doświetlanie roślin. Ja doświetlam żarówkami ledowymi. ;:3
Taka żarówka ledowa ma 3-4 waty więc koszt nieduży.
Obrazek
Witam! Ktoś jeszcze po za mkwawa używa tych żarówek??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”