PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Gosia! Ziarno czasami można kupić na all. Albo kupić łuskany słonecznik, siemię lniane i pęczak i z tego zrobić kule. Wyjdzie taniej niż ziarno dla papug. Pieczywkiem ptaszki nie pogardzą. Lubia bardzo, ale to niezbyt dla nich zdrowe, bo zawiera sól.
Janusz! Jak ja Ci zazdroszczę tej sowy!!!
Janusz! Jak ja Ci zazdroszczę tej sowy!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- takasobie
Będę musiała jutro pokroić jabłuszko kwiczołowi i kosowi! dzięki za przypomnienie.
A z ptakoliczenia nic mi nie wyszło, bo wyjechałam do Słońska na obserwację ptaszków, a akcja ptakoliczenia miała obejmować ogrody i parki z pominięciem naturalnych środowisk. A szykowałam się na to od miesiąca
A w ogrodzie ruch: sikory, mazurki, sierpówki, sójki, dzwońce (coraz ich mniej). Dokupiłam worek słonecznika, ale chyba przesadziłam, bo ie zdążą zjeśc do wiosny.
A z ptakoliczenia nic mi nie wyszło, bo wyjechałam do Słońska na obserwację ptaszków, a akcja ptakoliczenia miała obejmować ogrody i parki z pominięciem naturalnych środowisk. A szykowałam się na to od miesiąca
A w ogrodzie ruch: sikory, mazurki, sierpówki, sójki, dzwońce (coraz ich mniej). Dokupiłam worek słonecznika, ale chyba przesadziłam, bo ie zdążą zjeśc do wiosny.
Miłka
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Będziesz miała słonecznik na następną zimę.
Ja kupuję na all mieszankę zbóż i innych nasion dla dzikich ptaków- mam sprawdzonego sprzedawcę. I kule tłuszczowe z nasionami. Ale od kilku dni kule wiszą nie tknięte. Nie wiem dlaczego- może przez te mrozy? Za to nasiona znikają szybciutko. Mąż zrobił zadaszenie i pod to zadaszenie do szerokiej kuwety sypiemy ziarno.
A w jaśminowcach i na starej jabłoni zamieszkaly bażanty.
Ja kupuję na all mieszankę zbóż i innych nasion dla dzikich ptaków- mam sprawdzonego sprzedawcę. I kule tłuszczowe z nasionami. Ale od kilku dni kule wiszą nie tknięte. Nie wiem dlaczego- może przez te mrozy? Za to nasiona znikają szybciutko. Mąż zrobił zadaszenie i pod to zadaszenie do szerokiej kuwety sypiemy ziarno.
A w jaśminowcach i na starej jabłoni zamieszkaly bażanty.
Pozdrawiam. Małgorzata
- takasobie
Pszenica się nadaje, ale dla sikorek lepszy słonecznik. Pszenicę chętnie zjedzą wróble, mazurki, sierpówki, dzwońce. Pewnie wiele innych ptaszków też.
Miłka
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja próbowałem różnych ziaren. Jednak hitem jest słonecznik i teraz tylko jego sypię do karmnika, co powoduje chmarę ptaków
- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak sobie czytam Wasze forum i postanowilam postawic karmnik w ogrodzie... Poprosilam męża zeby go zrobil, bo to przeciez meska rzecz haha... mi pozostalo pomalowanie i zadbanie o to by ptaszki mialy co jesc
W sklepie kupilam gotowa karme w sklad ktorej wchodza rozne ziarna... jest tez ulubiony slonecznik o ktorym tyle piszecie
Karmnik jest gotowy na przyjecie ptaszkow... tylko kiedy one przyleca??? czekam i czekam...
juz sie nawet zastanawiam czy nie postawilam go moze w zlym miejscu, bo karmnik stoi blisko plotu... :x
Pozdrowienia z Anglii dla wszystkich forumowiczow
W sklepie kupilam gotowa karme w sklad ktorej wchodza rozne ziarna... jest tez ulubiony slonecznik o ktorym tyle piszecie
Karmnik jest gotowy na przyjecie ptaszkow... tylko kiedy one przyleca??? czekam i czekam...
juz sie nawet zastanawiam czy nie postawilam go moze w zlym miejscu, bo karmnik stoi blisko plotu... :x
Pozdrowienia z Anglii dla wszystkich forumowiczow
Pozdrawiam: Marta
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Pewnie przylecą, tylko muszą się do niego przyzwyczaić.
Płot nie przeszkadza, no chyba, że jest od ruchliwej ulicy.
Zaobserwowałam u mnie w ogrodzie, że więcej ptaków przylatuje na jedzenie kiedy jest chociaż trochę śniegu.
Płot nie przeszkadza, no chyba, że jest od ruchliwej ulicy.
Zaobserwowałam u mnie w ogrodzie, że więcej ptaków przylatuje na jedzenie kiedy jest chociaż trochę śniegu.
Pozdrawiam. Małgorzata
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Ostatnio zawiesiłam 2 karmnik i dopiero po kilku dniach ptaki przywykły i zaciekawione, pewnie też głodne, zajrzały Pszenica, bułki i jabłka znikają w oka mgnieniu.
Pytała wcześniej o karme dla papug.Dziś chciałam ja kupić, ale niestety nie było
Kosztuje całe 1,99 za sporą paczkę, myślę, że pół kilograma.W skład wchodzi dużo różnych nasion.Bardzo tania-tak mi się wydaje.
Pytała wcześniej o karme dla papug.Dziś chciałam ja kupić, ale niestety nie było
Kosztuje całe 1,99 za sporą paczkę, myślę, że pół kilograma.W skład wchodzi dużo różnych nasion.Bardzo tania-tak mi się wydaje.
- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59
Nie nie plot, a raczej murek, nie jest od strony ruchliwej ulicy... wybralam spokojne miejsce by nie ploszyc ptaszkow Skoro mowicie, ze moze to potrwac nawet kilka dni to cierpliwie czekam na pierwsze upierzone istotki
Pozdrawiam: Marta
- takasobie
Ja też widziałam płochacze na Krywaniu i na Solisku!
One przylatują do ludzi i czekają aż okruszki z kanapek i ciastek się posypią.
One przylatują do ludzi i czekają aż okruszki z kanapek i ciastek się posypią.
Miłka