Chleby i Bułeczki domowe
-
- 200p
- Posty: 235
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Można prosić o przepis na te bułeczki? Piękne są
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Bardzo proszę;
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mąki(ja daję tortową)
1 szkl mleka
1 szkl.wody
10 dkg drożdzy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szkl.oleju
robimy zaczyn z drożdzy i dodajemy łyżkę cukry i łyżkę mąki
Kiedy zaczyn podrośnie wszystko razem wyrabiamy i.....jeśli chcemy piec bułeczki wieczorem to ciasto zarabiamy rano i wstawiamy do lodówki,a jeśli rano to zarabiamy wieczorem i wstawiamy na noc
Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy i zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st ok 30 minut Trzeba sprawdzać,bo zależy kto jakie duże bułeczki robi.Są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień,a w smaku takie jak kupne rogaliki jakie piekli kiedyś w piekarniach
Ja właśnie znów upiekłam te bułeczki ,ale podwoiłam składniki ,bo u mnie straszne lasuchy,a chciałam żeby na śniadanko jeszcze coś zostało.Dziś piekłam posypane sezamem i dynią oraz makiem i siemieniem lnianym.Pięknie pachnie w całym domku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mąki(ja daję tortową)
1 szkl mleka
1 szkl.wody
10 dkg drożdzy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szkl.oleju
robimy zaczyn z drożdzy i dodajemy łyżkę cukry i łyżkę mąki
Kiedy zaczyn podrośnie wszystko razem wyrabiamy i.....jeśli chcemy piec bułeczki wieczorem to ciasto zarabiamy rano i wstawiamy do lodówki,a jeśli rano to zarabiamy wieczorem i wstawiamy na noc
Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tym co lubimy i zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st ok 30 minut Trzeba sprawdzać,bo zależy kto jakie duże bułeczki robi.Są pyszne i mięciutkie nawet na drugi dzień,a w smaku takie jak kupne rogaliki jakie piekli kiedyś w piekarniach
Ja właśnie znów upiekłam te bułeczki ,ale podwoiłam składniki ,bo u mnie straszne lasuchy,a chciałam żeby na śniadanko jeszcze coś zostało.Dziś piekłam posypane sezamem i dynią oraz makiem i siemieniem lnianym.Pięknie pachnie w całym domku
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Dziękuję
Jakbyś mogła mi to rozjaśnić, bo jakoś nie mogę ogarnąć
Jakbyś mogła mi to rozjaśnić, bo jakoś nie mogę ogarnąć
To są trzy ruloniki i zaplatamy jak warkocz?Z ciasta wyrabiamy ruloniki.ruloniki przewiązujemy ,a końce wkładamy w dziurkę
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Chleby i Bułeczki domowe
nie nie jak warkocz...z ciasta robisz sznureczek(rulonik) i przewiązujesz go jak sznurówkę ,ale nie zaciągasz...zostaje dziurka i przez tą dziurkę przeplatasz resztę,,sznurka,,
Jeśli nie lubisz sie bawić lub nie chce Ci się to zrób zwykłe bułeczki albo rogaliki
Jeśli nie lubisz sie bawić lub nie chce Ci się to zrób zwykłe bułeczki albo rogaliki
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Chyba już łapię, wieczorkiem zarobie ciasto, a jutro będę próbować. Nie chce zwykłych bułeczek, te Twoje są takie śliczne
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
PESTKO@ a ja bym prosiła o przepis na ciasteczka MUSSLINKI albo link do przepisu . Od razu z góry bardzo dziękuję
Re: Chleby i Bułeczki domowe
to co musisz miec do ciasteczek to;
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 kostka masła
1/4 łyżeczki sody
1/4 łużeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mussli
1 szkl mąki.
i wszystkiego co masz w domu po garści(sezam,mak,siemię lniane,orzeszki,rodzynki,figi,daktyle,słonecznik)
wszystko razem zagniatasz ,urywasz po kawałeczku ciasta i rozpłaszczasz w reku ciasteczka.Piekarnik na 180st ok 10 minut
Kiedy będziesz zagniatać ciasto i wyda i się ,ze jest za lepkie(bo zależy kto ile da wszystkich dodatków)to dosyp mąki lub mussli) Ciasteczka zawsze wychodzą inaczej i to jest w tym najfajniejsze
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 kostka masła
1/4 łyżeczki sody
1/4 łużeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mussli
1 szkl mąki.
i wszystkiego co masz w domu po garści(sezam,mak,siemię lniane,orzeszki,rodzynki,figi,daktyle,słonecznik)
wszystko razem zagniatasz ,urywasz po kawałeczku ciasta i rozpłaszczasz w reku ciasteczka.Piekarnik na 180st ok 10 minut
Kiedy będziesz zagniatać ciasto i wyda i się ,ze jest za lepkie(bo zależy kto ile da wszystkich dodatków)to dosyp mąki lub mussli) Ciasteczka zawsze wychodzą inaczej i to jest w tym najfajniejsze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Pięknie dziękuję
-
- 500p
- Posty: 549
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja też piekę chlebek na zakwasie od trzech lat i nie wyobrażam sobie kupowanego chlebka
A do tego samo zdrowie
A do tego samo zdrowie
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Piekę chleb od 1,5 roku, na własnym zakwasie. Mam pytanie! Czasami wychodzi twarda, gruba skórka na górze. Dla czego? Z czym to może być związane? I jak tego uniknąć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleby i Bułeczki domowe
Ja gdy piekę chleb stawiam na dno piekarnika blaszkę z wodą ( tak ok litra) i foremkę z chlebem też raczej na dole , gdy woda odparuyje przekładam tę blaszkę pustą blaszkę pod górną grzałkę. Piekarnik mam elektryczny i podczas pieczenia chleba są włączone obydwie grzałki -górna i dolna. Mój zakwas ma pewnie już ze 3 lata