Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.
Jeśli chodzi o ogrodnictwo to dopiero raczkuje wysiałam eksperymentalnie i dla porównania kilka nasionek ogórków gruntowych Octopus, nasionka wzeszły po 3 dniach, mają już ok 5cm chyba troszkę wybiegły (czy mam je popikować?) drugą część nasionek wysieje w połowie maja bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Ogórki (jak i inne dyniowate) nie znoszą pikowania, przesadzania (w ogóle naruszania korzeni). Dlatego jak już robimy rozsadę w domu to wkładamy nasionko do pojemniczka np. po śmietanie, w którym ogórek odczeka już do wsadzenia do gruntu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki? Tzn. jeden pojemnik na jeden ogóreczek. Czy musiałby być większy?
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Wg mnie to za małe. Ja bym dała takie jak po dużej śmietanie. Ale pobuszuj trochę po forum, na pewno znajdziesz rozsady ogórków i fotki - porównasz pojemniki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Wystarczy pod warunkiem, że siewka ogórka zostanie wysadzona dostatecznie wcześnie, tzn gdy ukaże się zaczątek liścia właściwego. Dla bardziej rozwiniętej rozsady taki pojemnik jest za mały.moonniiaa pisze:Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki?
Pozdrawiam
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Dzięki za odpowiedzi, nie będę ryzykowac i zaopatrze sie w wieksze pojemniki.
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
ogorki- ktore z szybko rosna
Witam
Wysialam ogorki na rozsade w domu, wyrosly bardzo szybko. Wydawalo mi sie, ze sa troche wybujale wiec przeszadzilam je dwa dni temu do doniczek.
Dzisiaj patrze a one znowu urosly i to sporo, ale ciagle maja tylko dwa listki.
Co mam z nimi zrobic???
Wysialam ogorki na rozsade w domu, wyrosly bardzo szybko. Wydawalo mi sie, ze sa troche wybujale wiec przeszadzilam je dwa dni temu do doniczek.
Dzisiaj patrze a one znowu urosly i to sporo, ale ciagle maja tylko dwa listki.
Co mam z nimi zrobic???
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Re: ogorki- ktore z szybko rosna
Niedobór światła.Zbyt wysoka temperatura.
Zapewne nie posadziłaś ich głębiej niż rosły uprzednio. Wtedy ogórek hamuje wzrost kosztem nowych korzeni, ktore wypuszcza na zagłębionej w ziemi łodydze. Poza tym czas już pomyśleć o hartowaniu. Pogoda nawet w Szwecji w najbliższych dniach będzie sprzyjać temu zabiegowifinestramonika pisze: przeszadzilam je dwa dni temu do doniczek.
Dzisiaj patrze a one znowu urosly i to sporo,
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
forumowicz, wlasnie ze posadzilam je duzo glebiej niz rosly wczesniej, zwrocilam na to szczegolna uwage.
Teraz wynioslam je do chlodniejszego pokoju zobaczymy czy to cos da. forumowicz czy powinna je jeszcze raz przesadzic i wlozyc je glebiej do ziemi????
A jeśli chodzi o harowanie ogorkow to w jakiej tem. moge zaczac? Bo musicie wiedziec ze u nas caly czas jest paskudnie, 8 -!0 st.
Teraz wynioslam je do chlodniejszego pokoju zobaczymy czy to cos da. forumowicz czy powinna je jeszcze raz przesadzic i wlozyc je glebiej do ziemi????
A jeśli chodzi o harowanie ogorkow to w jakiej tem. moge zaczac? Bo musicie wiedziec ze u nas caly czas jest paskudnie, 8 -!0 st.
Pozdrawiam Monika
Jak mam być szczery to najlepszym wyjściem będzie ponowny wysiew ogórków. W Twoim klimacie nie wysadzisz ich do gruntu nawet w połowie maja. Teraz wysiane ogórki byłyby w sam raz do wysadzenia w III dekadzie maja. Ogórek nie za bardzo toleruje przesadzanie a już na pewno nie kilkakrotne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Oto prognoza pogody dla Twojej okolicy
http://www.foreca.pl/Sweden/Arjang?tenday
Ogórek przestaje rosnąć w temperaturze 12 * C. Sama więc oceń , że nie masz szans utrzymac tych swoich ogórków i tylko ponowny siew jest tu rozwiazaniem
http://www.foreca.pl/Sweden/Arjang?tenday
Ogórek przestaje rosnąć w temperaturze 12 * C. Sama więc oceń , że nie masz szans utrzymac tych swoich ogórków i tylko ponowny siew jest tu rozwiazaniem
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
forumowicz Ty masz chyba obcykane wszystkie stronki z pogodynką
Monika, ja ogórasy będę wysiewać w weekend
Monika, ja ogórasy będę wysiewać w weekend
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata