Cięcie młodych drzew owocowych
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cięcie młodych drzew owocowych
Ok. Zatem wstrzymam się do wiosny. Czy nawet jak pąki zaczną nabrzmiewać można ciąć? Chodzi o to że nie wiem czy na przedwiośniu będę mógł to zrobić.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Jabłonie do końca marca.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie. Nie wiem czy wybrałam dobry wątek ale chodzi o cięcie jabłoni tyle , że ozdobnej Royalty . Podpowiedzcie proszę jak mam ją przyciąć aby się zagęściła. Posadziłam ją w tym roku we wrześniu . Jestem amatorem w podcinaniu drzewek więc dlatego proszę o pomoc.Oczywiście nie zamierzam tego robić teraz tylko około marca . Jeszcze mam pytanie odnoście palika- czy nie powinnam go skrócić do poziomu najniższej gałęzi ?? Aaaa ten klocek to tak dla wyprostowania bo bez niego drzewko się dziwnie wyginało. Nie miałam nic innego pod ręką i tak został . Oto jabłonka:
http://images77.fotosik.pl/161/e69a8bc01f56b931.jpg
Za duży rozmiar zdjęcia- Regulamin forum/mod.jokaer.
Fotka jest w dużym rozmiarze, żeby lepiej było widać poszczególne gałęzie. Może ktoś pokusi się o zaznaczenie miejsca cięć to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
http://images77.fotosik.pl/161/e69a8bc01f56b931.jpg
Za duży rozmiar zdjęcia- Regulamin forum/mod.jokaer.
Fotka jest w dużym rozmiarze, żeby lepiej było widać poszczególne gałęzie. Może ktoś pokusi się o zaznaczenie miejsca cięć to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
- ERNRUD
A ja mam pytanie odnośnie tzw. Cięcia na klik.
Praktykował to ktoś? Może ktoś to łopatologicznie wyjaśniał ć?
Jak zdążyłem się zorientować to dotyczy głównie jabłoni i grusz ale widzę że robi się bardzo popularne. Może warto się nad tym zastanowić?
Praktykował to ktoś? Może ktoś to łopatologicznie wyjaśniał ć?
Jak zdążyłem się zorientować to dotyczy głównie jabłoni i grusz ale widzę że robi się bardzo popularne. Może warto się nad tym zastanowić?
W ubiegłym roku posadziłam gruszę widoczną na zdjęciu. Ma ona nietypowy pokrój i mam wątpliwości, w jaki sposób powinnam ją prowadzić. W szczególności chodzi mi o silny pęd z prawej strony, przekraczający długością przewodnik. Czy powinnam go całkiem usunąć, czy wystarczy go skrócić? Oraz jak powinnam postąpić z pozostałymi pędami, aby otrzymać zdrowe, kształtne drzewko?
- ERNRUD
W tym konkretnym przypadku wypada usunąć go w całości. Pozostałe można delikatnie odginać.