Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Zbierałam się kilka miesięcy aby zamieścić zdjęcia przedstawicieli odmian dyni jakie miałam w tym roku. Zdjęcia robione na szybko, światło nie takie jak trzeba, sceneria też marna. No ale cóż, jest jak jest. Szykuję nasiona na akcje wymiany nasion i chciałam aby każdy mógł zobaczyć jak wygląda "mamusia" i potencjalny "tatuś" przyszłych roślin.
CARNIVAL
Obrazek

Obrazek

BUTTERNUT
Obrazek
JUMBO PINK BANANA
Obrazek

GOLD STRIPED CUSHAW
Obrazek

GOLIAS ( nie lubię takich dużych,ale to była dynia dziecka)
Obrazek

GREEN STRIPED CUSHAW
Obrazek

CHIRIMEN
Obrazek[/url
CORNELL'S BUSH DELICATA
[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

BLUE BANANA
Obrazek

CROWN PRINCE
Obrazek

SUNSHINE
Obrazek

NAGYDOBOSI
Obrazek

THELMA SAUNDERS SWEET PATATO
Obrazek

WHITE STRIPED CUSHAW
Obrazek

HUBARD LARGE BLUE
Obrazek

SWEET BERRY
Obrazek

TONDA PADANA(wyrosła sobie sama na kompoście:)
Obrazek

GOLDEN DELICIOUS
Obrazek
JAPANESE PIE
Obrazek

Obrazek[/url
TRUE GREEN HUBBARD
[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

MOSCATE DE PROVANCE
Obrazek

BURGES BUTTERCUP
Obrazek
Dynie na prowizorycznym (jeszcze) tarasie ;)
Obrazek

QUENSLAND BLUE
Obrazek

Obrazek

TABLE QUEEN ACORN
Obrazek
TABLE KING ACORN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

LUNGA DI NAPOLI

Obrazek
SWEET DUMPLING

Obrazek
COSIK - wyrosło to sobie na kompoście, to nie wyrywałam

Obrazek

No i już widzę, że brakuje kilku zdjęć innych odmian - tak to jest jak się nie robi tego na bieżąco, tylko zostawia na "potem".Poszukam ich.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajne dyńki ;:138 ;:138
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ale mnogość i różnorodność dyniowa :shock: :shock: :shock:
caterina, czy coś poza dyniami jeszcze jadacie :wink: :lol:
caterina
200p
200p

Post »

Chudziak; straszą kryzysem to się człowiek zabezpiecza i robi zapasy :lol:
A na poważnie to tak dziwnie z roku na rok na jesieni jest coraz więcej chętnych na spróbowanie nowych odmian, więc część rozdajemy.Ot taki mały wkład w propagowanie dyni.
Forumowiczka Kasia...;)
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

WOW, Caterina piękne zbiory.
Te dynie mocniej wkręcają niż pomidory.
Tak wielka ich uroda, że
Konsumować szkoda ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Caterino piękne dynie ;:138
Napisz proszę w jaki sposób udało Ci się wychodować takie dorodne okazy? Czy to jest uprawa szklarniowa? na folii? Czy przykrywałaś agrowłókniną?
Jak blisko rosły poszczególne odmiany obok siebie, czy duże jest ryzyko że zapyliły się krzyżowo?
Mi w tamtym roku udała się tylko hokkaido, reszta z powodu przymusowego remontu domu (katastrofa :cry: ) nie została należycie dopilnowana, albo coś zrobiłam nie tak i nie owocowała :cry: dlatego na tegorocznej akcji zalezy mi bardzo na Twoich nasionach i w przyszłym roku chciałabym wypróbować wszystkich tych odmian.

Z dyniowym pozdrowieniem :wit
Iza
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit tak ,dynie sa cudne. Ja mam w tym roku do posadzenia 10 odmian. Kaza po jednym krzaku. Podobają mi się dynie popielate...szczególnie w przekroju....widok super i smakowity...wielce obiecujący. ;:137
Asia
caterina
200p
200p

Post »

Sunrise :wit Rosły na włókninie w ogrodzie , niczym nie przykrywane. Gdyby lato nie było takie mokre to zbiory byłyby dużo większe. Niestety jest duża szansa na to ,że się skrzyżowały. Zrobiłam też krzyżówkę golden delicious (mamusia) z true green hubbard(tatuś)."Rodzice" porządni to może i dzieci wstydu nie przyniosą :wink: :wink: , posiejemy zobaczymy. Prześle parę paczuszek na akcje to może ktoś się pokusi na eksperymenty.
Pelasiu, szare są piękne i b.dobre. Nie zamieściłam zdjęcia Sibley ,a ta pewnie by Ci się spodobała.
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Ciekawa ta krzyżówka, spróbuję na nią zapolować, może mi się uda :D . A jak smakowała Ci ta z ostatniego zdjęcia z kompostownika? wygląda trochę jak "sweet berry", tylko trochę za jasna.
Caterino jak możesz, napisz, które z Twoich dyń najlepiej się przechowuje?

Jestem naprawdę pod wrażeniem Twojej kolekcji ;:180
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Caterina, śliczne dynie. Zawsze dynie oglądam chętnie, ale w zimie jest to podwójna radość. :D Carnival śliczny, mnie urzeka w nim to, że on jest taki jak z formy. Nie ma niespodzianek, że owoce będą różnej wielkości (typu 1 kg i 5 kg). Do tego ma taki ładny, owocowy zapach i te śliczne smugi na skórce...
Smakował Ci Striped Cushaw, zielony albo żółty? Jestem ciekawa, bo sama jeszcze nie zdążyłam swojego spróbować. A mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie dynia Flat White Boer. Mam do niej sentyment, bo jest b. dekoracyjna - płaska, biała dynia. Jedliśmy ją jesienią, była smaczna, ale to nie był zachwyt. Kolejną przyniósł mąż kilka dni temu i - wow! To jest dynia! Słodka, aromatyczna, pyszna na surowo. Zrobiłam z niej też suszone chipsy (w suszarce do warzyw). Bardzo mi posmakowała. Planowaliśmy, że pół dyni damy znajomym, ale sami wszystko skonsumowaliśmy :oops: . Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że dynie powinno się klasyfikować jak jabłka - odmiany jesienne wczesne, jesienne późne, zimowe wczesne i zimowe późne. Różnica w smaku niektórych odmian jest bardzo duża. Dynie, które dla nas były średnie w październiku, w styczniu czy marcu są pyszne - i to nie dlatego, że zapasy dyniowe nam się kończą, bo mamy ich sporo. Bardzo jestem ciekawa spostrzeżeń innych dyniomaniaków :D
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Caterino, gratuluję zbiorów! Fotki przyjemnie nastrajają do kolejnego sezonu :) Tak jak pisze AniaD- takie zdjęcia nabierają największej wartości zimą.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

W zimie jeszcze fajne jest dla mnie obserwowanie, jak niektóre dynie zmieniają kolor. Caterina, czy masz jeszcze Sweet Dumpling? Ja sobie jesienią zostawiłam dwie (reszta poszła do ludzi :D ), jedną zostawiłam w domu, druga poszła do ciemnej piwnicy. Ta w piwnicy ładnie straciła ciemne pasy, stały się one pomarańczowe. Pamiętam, że rok temu, jak po raz pierwszy zobaczyłam przebarwioną (w sumie odbarwioną) Sweet Dumpling, to się mocno zdziwiłam. Dynia wyglądała ślicznie i w ciemnej piwnicy zastanawiałam się, co robi u mnie Baby Boo, przecież jej nie siałam. Przyniesiona do kuchni nie odzyskała ciemnych pasów, zostały pomarańczowe. Bardzo ładnie to wyglądało.
Lubię patrzeć na dynie, które się przebarwiają. Mam też jedną Triamble, która przebarwiła się na morelowo.
Pamiętam, że przy wielu białych dyniach (np. dynia Lumina) podaje się informację, że należy je przechowywać w ciemności, bo w świetle żółkną).
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

No, proszę... kilka dni mnie tu nie było i już się ze mnie śmieją, że dyniami zarosnę. :wink:

caterina - piękne dyńki! ;:138
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”