Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Post »

Tajeczko ja swoje okrywam co roku na zimę stroiszem ale podobno starsze nie przemarzają wolę jednak dmuchać na zimne.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jola kilka lat temu były programy ogrodnicze z Lublina.
Nie wiem, czy pamiętasz, gdyż młoda jesteś. :D
Pokazywali ogród, chyba działkowy pełen cudownych drzewiastych piwonii, nigdy tego nie zapomnę, więc myślę, że można i w naszym klimacie o nie się pokusić. :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zaglądałam na spis ogrodów i proszę, jest wątek, a to koleżanka nas zaskoczyła.
Fajnie ogląda się zdjęcia porównawcze, kiedyś prawie puste pole (Marta, nazwa właściwa?)
a teraz zaciszny ogród.
Jolu, moją piwonię drzewiastą rozkrzewiła Nora, wpadając w nią z impetem złamała pęd :roll: .
Piwonie krzewiaste są piękne, szkoda, że kwitną tak krótko.
Marta wróciła do ogrodu, Jola też, a kiedy Tajka?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Eluniu dzięki, ;:196
Nie mam rezerwowych zdjęć z ogrodu, wszystkie wklepałam, ale wraz z pierwszymi przebiśniegami otworzę wątek. :D
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Jolu ;:167
Patrzę na zdjęcia plenerowe Waszego Ogrodu i liczę lata od 1997r. do 2012r. to piękna Rocznica :15 Lecia Ogrodu.
Ładne lata i efekty widoczne. Zbyszek nie tylko wspiera a pomaga - wielki plus.
Marzeniem moim jest określenie podobne jak Wasze...'Ogród Z i K... och jak to dobrze mieć jednakowe zainteresowania.

Joluś postaram się wybrać do Ciebie na spotkanie które planujesz, czując się zaproszona.

Mam zamiar zorganizować też spotkanie określając termin kwitnienia Lili tak żeby było kolorowo w ogrodzie.
Bliższy termin podam na wiosnę. Mając nadzieję że nie pogardzicie. Licznie stawicie się na przygranicznych czarnoziemach Ziemi Hrubieszowskiej.
Buziole ;:196
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elsi-Elu ja też bardzo lubię porównywać na zdjęciach rozwój ogrodu ale niestety"przed forum" nie robiłam zdjęć samego ogrodu i teraz ciężko coś znaleźć.Twoja piwonia rozkrzewiona przez"przypadek" podobnie było z piwonią Uli-Lawendy u niej rozkrzewił śnieg i teraz to piękny krzaczek a ja swoich lękam się przyciąć.
Zyko rzeczywiście będzie 15-o lecie patrz nie zauważyłam tego.Dzięki ;:196
Rzeczywiście Zbyszek bardzo mnie wspiera i pomaga, często kupuje jakieś roślinki do ogrodu i ma zaznajomione szkółki w regionie.
Przybędziemy na spotkanie na bank jeżeli nie razem to ja sama, byle nie 28 lipca.

Moje liliowce nie wszystkie ale te co udało mi się uwiecznić na zdjęciach niektórych nie zdążyłam.

To najwcześniejsze i cudnie pachnące

Obrazek

Obrazek

To od Zytki Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, heliotrop wysiałam. Jak zobaczyłam twój na poprzednich stronach, to aż mi się wierzyć nie chce, że może taki wyrosnąć z maciupkiego nasionka.
Jolu, czy ten biały liliowiec to ten, co go mam od ciebie, czy jakiś inny. Bo jak inny, to zarezerwuj kawałek, plisss. Ale to chyba ten sam, prawda?
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Też mam tego żółtego pachnącego liliowca z pierwszego Twojego zdjęcia. Jest śliczny i tak długo kwitnie.
15-lecie ogrodu ;:138 Piękna rocznica. I ogród piękny.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu wydaje mi się że trochę za wcześnie wysiałaś heliotrop bo może się wyciągać ale postawisz go w widnym miejscu i będziesz uszczykiwała to do wysadzenia na rabatkę ładnie się zagęści i będzie dobrze.Zapach cudny,polecam sadzenie pod oknami.
Ten biały liliowiec to ten co Ci dałam, ale on wcale nie jest biały tylko lekko żółty.
lemka77-Ido ja mam takie pachnące dwa jeden jest cały żółty a drugi kielich od wewnątrz ma żółty a na zewnątrz brązowy i też pachnie.Jak to dobrze że jest forum to człowieka oświecą że ma piękną rocznicę założenia ogrodu.Jeszcze raz Zytko ;:180
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, wiem, że on taki żółtawy, ale umownie nazwałam go białym, żeby było wiadomo, o który chodzi.
Z heliotropem to mi poradzono, żeby już, bo właśnie potem się go uszczykuje, nawet dwukrotnie, i wysiany później, mógłby nie zdążyć zakwitnąć.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ja swojego nigdy nie uszczykiwałam .Po wysadzeniu do gruntu sam ładnie się rozkrzewiał. Zakwitał w lipcu a więc dosyć wcześnie, poten trzeba go pobudzać do kwitnienia przez obcinanie przekwitłych kwiatostanów.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Jolu , nie jestem zbyt oblatany w odmianach , jest ich uuuu.... albo jeszcze więcej ;:7 Dwa pierwsze to stuletnie odmiany, wcześnie kwitnące , mam je także. Nie wiem , czy ktoś je potrafi nazwać :?: :?:
Na 4 zdjęciu pajączek , jest kilka podobnych , być może Crimson Pirate.
5 być może Arctic Snow, zbyt ciemny , czy jest on prawie biały , a zdjęcie przekłamuje :?:
6 Stella d'Oro
7Bonanza
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Wpadłam do Ciebie na jedno słówko. Co to za roślinka czerwono kwitnąca na 2 zdjęciu na pierwszym planie fotki,s.2.? Jest śliczna.

Pozdrawiam przedwiosennie ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”