Różany ogród Moniki
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Justyś, Przedogródek dopiero się tworzy. Zdjęć za wiele nie mam. Może jeszcze kilka z okrągłym klombem na podjeździe przed domem. Od czasu powstania i tak już się zmienił, ale tylko takie fotki posiadam z czasu ocieplania domu:
A tutaj jeszcze fragment wykonywany jesienią - łukowate obwódki z bukszpanu prowadzące ścieżki symetrycznie po obu stronach z przodu domu.
Mało fotografowałam tę część ogrodu, ponieważ wciąż jest na etapie tworzenia i niestety pochłania masę pieniędzy, więc rozłożone toto w czasie.
W tym okrągłym klombie rośnie ok.18-20 róż Aspirys Rose od zewnętrznej strony klombu. Bliżej środka są posadzone jesienią angielki Claire Austin - kilkanaście sztuk. Mam nadzieję, że nie przemarzną. W samym centrum posadzony jest stożek z cisa, który dopiero od tego roku zacznę formować. Oprócz tego jest tam dużo bukszpanów. Na zdjęciu widać tylko zewnętrzną obwódkę, ale jest też posadzona jesienią spora ilość tworząca wewnętrzne koło oddzielające Apiryn Rose od Claire Austin. Wiosną kwitnąć tam będą białe i niebieskie (w kolorze niezapominajek) kwiaty - hiacynty, szafirki, narcyze, tulipany, niezapominajki i bratki. Bardz ładnie to wygląda. W tym roku dosadzę ich więcej, zeby było jeszcze "pełniej". Podczas lata niezapominajki powtarzają kwitnienie i kwitną też białe rogownice tuż przy bukszpanach. Pomiędzy róże Aspiry Rose posadziłam jeszcze białe szałwie.
Wandziu, ja róże zadołuję jeśli przyjdą zbyt wcześnie. W ten sposób bez szwanku przetrwają do cieplejszych dni. Ja będę miała podobny problem. Jak tylko będzie cieplej, muszę się wziąć ostro do pracy i przygotowanie rabat. Kupiłam ogromną ilość bylin i cebul, więc trzeba będzie je szybko ulokować na stałe miejsce.
Ninetko Szkoda floksów - to wspaniałe kwiaty. Zaskoczona jestem tym, co piszesz o mączniaku. U mnie nigdy nie złapały (tfu, tfu) tego choróbska i mam nadzieję, że nie złapią. Może przesadź je w bardziej przewiewne miejsce?
A tutaj jeszcze fragment wykonywany jesienią - łukowate obwódki z bukszpanu prowadzące ścieżki symetrycznie po obu stronach z przodu domu.
Mało fotografowałam tę część ogrodu, ponieważ wciąż jest na etapie tworzenia i niestety pochłania masę pieniędzy, więc rozłożone toto w czasie.
W tym okrągłym klombie rośnie ok.18-20 róż Aspirys Rose od zewnętrznej strony klombu. Bliżej środka są posadzone jesienią angielki Claire Austin - kilkanaście sztuk. Mam nadzieję, że nie przemarzną. W samym centrum posadzony jest stożek z cisa, który dopiero od tego roku zacznę formować. Oprócz tego jest tam dużo bukszpanów. Na zdjęciu widać tylko zewnętrzną obwódkę, ale jest też posadzona jesienią spora ilość tworząca wewnętrzne koło oddzielające Apiryn Rose od Claire Austin. Wiosną kwitnąć tam będą białe i niebieskie (w kolorze niezapominajek) kwiaty - hiacynty, szafirki, narcyze, tulipany, niezapominajki i bratki. Bardz ładnie to wygląda. W tym roku dosadzę ich więcej, zeby było jeszcze "pełniej". Podczas lata niezapominajki powtarzają kwitnienie i kwitną też białe rogownice tuż przy bukszpanach. Pomiędzy róże Aspiry Rose posadziłam jeszcze białe szałwie.
Wandziu, ja róże zadołuję jeśli przyjdą zbyt wcześnie. W ten sposób bez szwanku przetrwają do cieplejszych dni. Ja będę miała podobny problem. Jak tylko będzie cieplej, muszę się wziąć ostro do pracy i przygotowanie rabat. Kupiłam ogromną ilość bylin i cebul, więc trzeba będzie je szybko ulokować na stałe miejsce.
Ninetko Szkoda floksów - to wspaniałe kwiaty. Zaskoczona jestem tym, co piszesz o mączniaku. U mnie nigdy nie złapały (tfu, tfu) tego choróbska i mam nadzieję, że nie złapią. Może przesadź je w bardziej przewiewne miejsce?
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko, "różany ogród z rozmachem " pamiętasz !!! i tak jest.
Okrągła biała rabata przed domem wyszła Ci super. Powiem, że sama nie mogę się doczekać kiedy tam na niej zakwitną róże i byliny.
Jaka mniej więcej jest średnica tego koła? Bardzo dużo róż tam wsadziłaś wiec musi ten krąg być duży.
- Alania
Majeczko, średnica wynosi ok.6,5m, jeśli mnie pamięć nie myli. Nie ma już tych kulek Danica - w tym miejscu po kole posadziłam właśnie to drugie koło z bukszpanów. "Ogród różany z rozmachem" pamiętam Muszę się przyłożyć do tego przedogródka, żeby był ładną wizytówką i zaproszeniem do dalszej części ogrodu. Niestety czeka nas jeszcze budowa garażu po prawej stronie od wjazdu. Będzie to oddalone o jakieś 25m od dróżki prowadzącej do klombu. Trochę się pewnie nabałagani przy kopaniu fundamentów, więc niewiele podziałamy w tym roku. Chciałabym ten garaż już mieć, ale nie wiem czy się uda w tym roku
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Monika,
dziękuję za taką wyczerpującą wypowiedź
Bardzo chciałam to zobaczyć Teraz juz mi się wyklarowuje powoli obraz całości....
bardzo klasyczne nasadzenia, możnaby nawet rzec parkowe, pałacowe trzymają się razem z domem w jednej konwencji no i to rondo reprezentacyjne....
Dzięki za podgląd
Życzę Ci realizacji planów z garażem....
U mnie plany na garaż jeszcze leżą w urzędzie i wciąż czekamy na decyzję
dziękuję za taką wyczerpującą wypowiedź
Bardzo chciałam to zobaczyć Teraz juz mi się wyklarowuje powoli obraz całości....
bardzo klasyczne nasadzenia, możnaby nawet rzec parkowe, pałacowe trzymają się razem z domem w jednej konwencji no i to rondo reprezentacyjne....
Dzięki za podgląd
Życzę Ci realizacji planów z garażem....
U mnie plany na garaż jeszcze leżą w urzędzie i wciąż czekamy na decyzję
Pozdrawiam
- Alania
Dzięki, Justynko. Niestety nie wiem jak to będzie z tym garażem, bo z cenami naprawdę szaleją. Za projekt garażu 4tys. to lekka przesada. Do tego mapy geodety 1tys., nie wspomnę o innych drobiazgach. To chore. Chciałabym chociaż zacząć. Nie mówiąc, że chciałabym mieć już gotowe, bo przez brak garażu bardzo kłopotliwa staje się zima Nie mówię już o drapaniu szyb co rano, ale od dwóch dni M. wozi mnie do pracy, bo mój samochód odmówił zapalania w temp. -26'C. Dobrze, że chociaż odpala popołudniu, bo nie miałabym jak zakupów zrobić
Marzę o cieplejszych dniach. Przed tymi mrozami, gdy nie było śniegu, widziałam, że cebulowe kwiaty powypuszczały już liście i to całkiem spore.
Marzę o cieplejszych dniach. Przed tymi mrozami, gdy nie było śniegu, widziałam, że cebulowe kwiaty powypuszczały już liście i to całkiem spore.
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zazdroszczę nowych wyzwań bo niedawno skończyliśmy zakładanie gazu i co w zakładzie.Nie sądziłam,że można wziąć tyle za tak niewiele I też projekty,zezwolenia,czujniki,podpisy i za wszystko płacić trzeba.
U mnie też powschodziły cebulki i podejrzewam,że już po nich pomimo okrycia. No cóż.kolejna lekcja pokory wobec natury
U mnie też powschodziły cebulki i podejrzewam,że już po nich pomimo okrycia. No cóż.kolejna lekcja pokory wobec natury
- Alania
Nie, Olu, nie martw się - cebulowe dają radę na mrozie. Przetestowałam to już jakieś 2 lub 3 lata temu, gdy wyszły za wcześnie. Nimi więc się nie martwię. Jedyne co, to martwią mnie róże
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś no niestety takie ostre mrozy po ciepłych dniach z dodatnimi temperaturami na pewno nie będę bez niemiłych skutków........ ja z kwiatami na hortensjach już się pożegnałam na 100%....pąki były tak nabrzmiałe, jakby za chwilę miały pęknąć i puścić listki....ale pocieszam się, ze liście tez mają ładne....szczególnie jesienią jak zaczynają się przebarwiać
Z róż to najbardziej martwię się o Alchymist, po takich mrozach to chyba można pożegnać sie z kwiatami....ale cóż na plątaninie różanych liści będą się pyszniły kwiaty clematisów
Z róż to najbardziej martwię się o Alchymist, po takich mrozach to chyba można pożegnać sie z kwiatami....ale cóż na plątaninie różanych liści będą się pyszniły kwiaty clematisów
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
wow jak z bajki normalnie szok, cudo
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
- Alania
Aguś - ooo, tak, hortense też mi przemarzły. Biorąc pod uwagę, że do początków stycznie było ciepło bardzo liczyłam, że w tym roku zakwitną, a tu niestety nic z tego Dobrze, że mam jeszcze hortensje bukietowe, to chociaż te pokażą kwiaty
Reniu, dziękuję
Reniu, dziękuję
I ja się definitywnie żegnam z Hortensjami-zostają bukietowe.Tym oto sposobem mam m iejsce na 2 róże.
Pozdrawiam w ten m rożny dzień.
Pozdrawiam w ten m rożny dzień.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alania
Kupiłam teraz na wiosnę w różnych źródłach sporo roślinek. Wrzucam spis, coby mi nie uciekł. Muszę przemyśleć co i gdzie posadzić
1.Liliowiec FINDERS KEEPERS
2.Liliowiec COOL IT
3.Liliowiec BILZZARD BAY
4.Liliowiec GREEN MYSTIQUE
5.Liliowiec Little Showstopper
6.Liliowiec Lavender Deal
7.Irys syberyjski LEMON VEIL
8.Irys syberyjski HARPSWELL HAPPINESS
9.Irys syberyjski DOUBLE STANDARD
10.Irys syberyjski WHITE SWIRL
11.Irys syberyjski MEMPHIS MEMORY
12.Irys syberyjski MOON SILK
13.Jeżówka Coconut Lime
14.Jeżówka Pink Poodle
15.Jeżówka Green Jewel
16.Floks Lilac Time 2szt.
17.Floks Rosa Pastel 3szt.
18.Floks The King 3szt.
19.Floks Sherbert Blend 3szt
20.Floks Bright Eyes
21.Orlik biały pełny Aquilegia Double
22. Lilia OT Purple Prince
23.Posłonek czerwony pełny
24.Bodziszek biały Laura
25.Jarzmianka Primadonna
26.Jarzmianka Lars
27.Irys Cherised
28.Aster nowoangielski wysoki Alma Potsche
29.szałwia omszona biała Adrian
30.Kosaciec syberyjski Butter and Sugar
1.Liliowiec FINDERS KEEPERS
2.Liliowiec COOL IT
3.Liliowiec BILZZARD BAY
4.Liliowiec GREEN MYSTIQUE
5.Liliowiec Little Showstopper
6.Liliowiec Lavender Deal
7.Irys syberyjski LEMON VEIL
8.Irys syberyjski HARPSWELL HAPPINESS
9.Irys syberyjski DOUBLE STANDARD
10.Irys syberyjski WHITE SWIRL
11.Irys syberyjski MEMPHIS MEMORY
12.Irys syberyjski MOON SILK
13.Jeżówka Coconut Lime
14.Jeżówka Pink Poodle
15.Jeżówka Green Jewel
16.Floks Lilac Time 2szt.
17.Floks Rosa Pastel 3szt.
18.Floks The King 3szt.
19.Floks Sherbert Blend 3szt
20.Floks Bright Eyes
21.Orlik biały pełny Aquilegia Double
22. Lilia OT Purple Prince
23.Posłonek czerwony pełny
24.Bodziszek biały Laura
25.Jarzmianka Primadonna
26.Jarzmianka Lars
27.Irys Cherised
28.Aster nowoangielski wysoki Alma Potsche
29.szałwia omszona biała Adrian
30.Kosaciec syberyjski Butter and Sugar
- Alania
Aniu, tak definitywnie je wyrzucasz z ogrodu? Ja swoje zostawiam licząc, że może kiedyś, jak ogród się rozrośnie, będzie zaciszniej ... moze zakwitną?