Magnolia pośrednia,Suzan - (Magnolia soulange’a )
Re: Magnolia powtarzająca kwitnienie
W moim ogrodzie rosną 2 magnolie.
Jedna z nich kwitnie dwa razy w roku. W ubiegłym roku zakwitła we wrześniu, ale miała dosłownie kilka kwiatów (niestety zdjęć nie mam) - jest to odmiana Magnolia soulangeana San Jose. Poniżej zdjęcia z wiosny i września (miała ok przyrosty ok 1m)
Drugą magnolię którą mam to Yellow bird, jest u mnie 2 lata, ma ok 1,2m wysokości. w następnym roku też nie zakwitnie - nie ma pąków. Gdzieś przeczytałem że też powtarza kwitnienie.
Poniżej jej zdjęcie - w tym roku kilka krotnie liście zostały pocięte przez grad:
Obydwie magnolie zabezpieczam na zimę agrowłókniną i usypuję kopczyk z trocin (ok50 cm).
Jedna z nich kwitnie dwa razy w roku. W ubiegłym roku zakwitła we wrześniu, ale miała dosłownie kilka kwiatów (niestety zdjęć nie mam) - jest to odmiana Magnolia soulangeana San Jose. Poniżej zdjęcia z wiosny i września (miała ok przyrosty ok 1m)
Drugą magnolię którą mam to Yellow bird, jest u mnie 2 lata, ma ok 1,2m wysokości. w następnym roku też nie zakwitnie - nie ma pąków. Gdzieś przeczytałem że też powtarza kwitnienie.
Poniżej jej zdjęcie - w tym roku kilka krotnie liście zostały pocięte przez grad:
Obydwie magnolie zabezpieczam na zimę agrowłókniną i usypuję kopczyk z trocin (ok50 cm).
Dzięki za odp.
Wyżej pisałem, że mam heaven scent i ma pełno pąków, wiosną będzie kwitła.
Druga riki ma mniej pąków.
Obie są pierwszy rok u mnie zobaczymy dalej.
Chyba kupię yelow bird.
Wyżej pisałem, że mam heaven scent i ma pełno pąków, wiosną będzie kwitła.
Druga riki ma mniej pąków.
Obie są pierwszy rok u mnie zobaczymy dalej.
Chyba kupię yelow bird.
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam, Iwona.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Ojej no to Alexandrina nastworkowała. Aż się wystraszyć można . Ciekawa jestem co z nimi działo się później? Od sierpnia sama mam Alexandrine, rośnie mi niestety bardzo marnie. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę. Co prawda póki co jej nie widać ale kto wie co przyniosą kolejne miesiące
Zbliżają się większe mrozy do -10 w nocy.
Czy magnolię należy okryć teraz agrowłókniną, żeby nie straciła pąków?
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Nie jestem specjalistką od magnolii ale swoje mam okryte.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Małe możesz okryć, jeśli są narażone na silne wiatry, jak w zacisznym niech sobie stoją bez sukienek.Janusz20 pisze:Zbliżają się większe mrozy do -10 w nocy.
Pozdrawiam, Iwona.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Ja mam Yellow Bird. kwitnie koniec kwietnia początek maja , nie powtarza kwitnienia ,przynajmniej u mnie , bardzo dobrze zimuje , nawet bez uszczerbku przezimowała 3 lata temu .Janusz20 pisze:Zastanawiam się nad kupnem magnoli Yellow Bird.
Ja chciałabym dowiedzieć się o magnolie Genie czy dobrze zimuje w naszych warunkach ?
Zastanawiam się nad kupnem magnolii yellow bird.
Kiedy kwitnie Yellow bird czy w czerwcu jak niektórzy podają?
Czy ktoś wie kiedy wiosną nawozić magnolie? Mam 4 i chcę żeby fajnie kwitły.
Kiedy kwitnie Yellow bird czy w czerwcu jak niektórzy podają?
Czy ktoś wie kiedy wiosną nawozić magnolie? Mam 4 i chcę żeby fajnie kwitły.
A może łątwiej i lepiej kupić forme drzewkową,a nie kaleczyć form krzakowych ,które specjalnie zostały stworzone na taką wlaśnie forme?Z tego co czytałam magnolia nie lubi cięcia,a z tego co słyszałam (od mojego ogrodnika) i z tego co sama wiem z wałsnych wieloletnich doświadczeń;nic magnolii nie jest po cięciu i nawet łądnie się rozkrzewia(usówam wszystkie zeschłe kwiatostany)MID2006 pisze: Wdzięczna byłabym także za radę na temat tego jak formować magnolię żeby przypominała drzewo a nie krzak.
Mam formę drzewkową żółtej magnoli o nazwie FEI HUANG ,to przepiękne drzewkoktóre samo formuje sobie kronę;mam też SUZAN ,której nie okaleczyła bym ngdy aby zmienić ją w forme drzewkową.Wystarczy dokładnie przyjżeć się misternie ułożonym gałązkom właśnie o tym czasie kiedy liści brak,aby skutecznie odłożyć sekator.Obie magnolie powtarzają kwitnienie,ale już nie tak spektakularnie.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Mam dwie magnolie, mają kilkanaście lat. Powtarzają kwitnienie w sierpniu. Jedna ma kwiaty ciemno-różowe długie , druga kształt kwiatu to odwrócona gruszka - biała w środku różowa z zewnątrz. I właśnie ona ku mojemu zdziwieniu w dniu dzisiejszym ma 4 otwierające się pąki. Reszta pąków też mocno nabrzmiała. WIOSNA!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2012, o 05:08
U mojej magnolii zaczęły otwierać się pąki, ale zamiast różowych płatków widzę coś czarnego i uschniętego. W kilku innych pąkach zauważyłam coś żółtego Macie jakieś sugestie? Czy to choroba czy przymarznięcie pąków?
Pozdrawiam wszystkich
Marzena
Marzena