Dyniowate ogólnie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
magritte80
100p
100p
Od: 24 lis 2006, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dyniowate ogólnie

Post »

Moje miały pędy ok 3 metry, nie mierzyłam, mogły mieć nawet więcej... bo jak jesienią sprzątałam, to się ciągnęły i ciągnęły... ale zauważyłam, że pierwszy owoc mały ginął, a rozwijał się dopiero kolejny i kolejny.

a jaka odmiana to nie wiem, bo mi tata dał nasiona i były wymieszane w torebce papierowej (takiej z kilowej mąki), to tak pół torby mi dał. mówił że i dynia się może tam trafić, na co liczyłam, ale niestety dyni nie było :) tata sadzi co roku i zawsze mu się udają tylko że on preferuje cukinie giganty, lubi się potem bawić i wyciągać te nasiona. kiedyś zaprawiał i pamiętam pyszne cukinie w occie...
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Mam pytanko, czy cukinia krzyżuje się z kabaczkiem? Rosły obok siebie i wczoraj przyniosłam z piwnicy cukinię o "imieniu" Astra Polka . Jak ją zrywałam była zielona, teraz jest żółta i ma ładne, pełne nasionka , ale nie wiem co może z nich wyrosnąć. Czy warto próbować wysiać je?
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się że jak ajbardziej mogą się krzyżować, nie wspominając już o tym że to praktycznie to samo bo to już temat rzeka, ale skoro dynia-cukinia się krzyżuje (zobacz na moją fotkę wyżej) to odmiany kabaczków czy cukini na bank mogą się skrzyżować między sobą. Tu też bardzo jestem zdziwiony jak może cukinia/kabaczek wić się po płocie. magritte80 - to musiał być jakiś wybryk - dynia zmieszana z cukinią.
Dynia się pnie, a cukinia ma zwarty krzaczek, zatem mixa miałaś jak nic! :)

PS jsmigala - przywitujemy się razem z Tobą buziaczek ;)
magritte80
100p
100p

Post »

Kurde, no mój tata zawsze miał, znaczy z roku na rok o ile pamiętam a mam 30 lat, takie kilometrowe "cukinie", a o krzaczkach cukinii 0,5 m to pierwsze słyszę :) nie twierdzę, że mam rację za wszelką cenę, i chyba faktycznie musiały się pokrzyżować,skoro tata stwierdził dając mi nasiona, że mogą się trafić dynie. a nie trafiły się, muszę go dopytać o co mu chodziło, ale mówię Wam, że u mnie pędy się płożą po całej działce, wcześniej myślałam, że to norma, ale teraz mówicie, że nie :)

Czyli miałabym cukinie na pędach dyni ? :) A proceder dyniom vel cukiniom się udawał od dawna u taty, więc u mnie wyszło 100% takich pełzających. Jakby mi urósł pęd 0,5 metra, uznałabym, że jakiś cherlak :tan

Występuje na tych cukiniach kilka kolorów,od ciemnego zielonego, cętki, aż po żółć.

Tylko teraz mam problem, bo kupiłam nasiona dyni i co mam zrobić, jak mi wszystko się znowu pokrzyżuje, to wszystko znowu pójdzie w kanał "cukiniowy"...

poszukam zdjęć, może na jakimś zdołałam ująć moje skubane cukinie. a jak nie, to zrobię zdjęcia w tym sezonie. A to się zdziwiłam, normalnie jedną cukinię zdejmowałam z dorosłej już aronii, która ma ze 3,5 metra, no a wiadomo, że pęd poszedł dalej niż warzywo, do sąsiada... no a wszystkie się tak rozłaziły...
Awatar użytkownika
klaszka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 paź 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To już nie wiem ;:223 jak to jest z cukinią i kabaczkiem. Smakowo wolę cukinie, więc kabaczka nie sieję. Ale zawsze myślałam, że główna różnica polega na pokroju roślin - tzn:kabaczek - płożący, długie pędy, a cukinia- bardziej krzaczasta- chociaż w poprzednim (mokrym) roku troszkę mi cukinia wędrowała-jakiś 1 metr -zeszła z zagonka w miedzę :lol:
No i cukinia jest chyba jednak bardziej plenna w porównaniu z kabaczkiem? Może ktoś mądry w tej dziedzinie mnie oświeci :idea:
Pozdrawiam, Klaudia
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

klaszka tu masz ten temat który kiedyś poruszaliśmy: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=43615 ponadto pod koniec pierwszej strony i na drugiej tego wątku też wymieniamy poglądy na ten temat.
Tu mnie zainteresowało strasznie to że jedno się pnie, a drugie jest krzaczaste. Ja kupiłem którąś z tych roślin w tamtym roku, znaczy nasiona i miałem wyłącznie krzaki. Żadnego płożenia jak dynia.
Czy ktoś mógłby potwierdzić, że faktycznie jedno z tych roślin się płoży a drugie to krzak? Jeśli tak tomielibyśmy konkretną odpowiedź i podsumowanie czym tak naprawdę te rośliny się różnią.
Bo jeśli tak nie jest to faktycznie ktoś tu ma porządnego krzyżowca :P
Awatar użytkownika
klaszka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 paź 2011, o 21:22

Post »

Pogrzebałam trochę w Google i wygląda na to, że cukinia - krzaczasta, kabaczek- płożący, chociaż jest także "Kabaczek krzaczasty bezrozłogowy"... Tak to rozumiem, ale czy mam rację??? :?
Pozdrawiam, Klaudia
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Za kabaczkiem nie przepadam,więc go nie uprawiam ,a co za tym idzie nie będę się wypowiadała ,ale cukinie uprawiam od wielu lat i nie zdarzyło mi się żebym miała płożącą,nigdy też nie zbieram nasion właśnie dlatego że nie chcę krzyżówek,a rosną blisko dyni i patisona.
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41

Post »

To jest cukinia astra polka o ile dobrzse pamietam:
Obrazek
Alembik

Post »

Z tą cukinią to może być tak, że ludzie wyhodowali formy krzaczaste dopiero niedawno i tak się one przyjęły, że formy płożące zostały prawie całkowicie wyparte. To oczywiste, że forma krzaczasta ma w uprawie działkowej same zalety. Oszczędza miejsce, ułatwia zbiór i uprawę.
Ale widocznie gdzieś jeszcze mogły się zachować cukinie płożące, choć nie da się ich już kupić.
magritte80
100p
100p

Post »

"Wyróżniamy dwa gatunki dyni: dynię olbrzymią i dynię zwyczajną (kabaczek).
Dynia olbrzymia reprezentowana jest przez odmiany, których owoce zbieramy tylko w stanie dojrzałym. Rośliny wykształcają długie, płożące pędy z nielicznymi, ale bardzo dużymi i ciężkimi owocami. Dynia zwyczajna, zwana też kabaczkiem, obejmuje typy i odmiany o owocach kształtu ogórkowatego, przydatnego do spożycia przed osiągnięciem dojrzałości."
"600 praktycznych rad z warzywnictwa" F. Bohmig, uuuuu Warszawa 87, także mogło się jeszcze po drodze coś wydarzyć :) w kwestii cukini.

Pod tymi słowami widnieje schemat "roślina płożąca" i pędy z dyniami, oraz "roślina krzaczasta", wypisz wymaluj, zdjęcie w poście wyżej. No i faktycznie ma 6 kabaczków. Czyli moje faktycznie byłyby krzyżówką, dlatego, że to widać nawet po pokroju liści. Moje płożące kabaczki nie mają "dyniowych" liści, tylko "cukiniowe"... bardziej pierzaste... ale mniejsze niż na zdjęciu w poście wyżej.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jak go zwał, tak go zwał :wink: . Najważniejsze żeby smaczne były ;:137 .

Ja miałam w tym roku płożąca postać patisona, wśród innych krzaczastych. Ten płożący nie był takim regularnym spodkiem, tylko gruszką. Widocznie na plantacji nasiennej pszczółka im robiła kuku :D
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Dlatego bardzo ważne jest żeby z kupnych nasion z których wyrosną nam rośliny nie zbierać nasion-z prostej przyczyny:kupujemy nasionka oznaczone symbolem F1-potomstwo uzyskane z takich rodziców może być bardzo różne,np zamiast zwartego-płożący pokrój.Inaczej mówiąc jeśli siejecie nasionka F1 i zbieracie nasiona uzyskane z tych owoców oraz oczekujecie,że będą w następnym sezonie owocowały tak samo to jest to tak jakbyście chcieli,żeby Wasze dzieci były identyczne z Wami-a wiecie przecież że to niemożliwe.Żeby oszczędzić sobie nerw(czemu ta roslina pełza po ogrodzie a rok temu była krzaczasta-naprawdę nie ma sensu zbieranie nasion,zwlaszcza jak już ktoś tu zauważył,do omyłkowych,przypadkowych zapyleń dochodzi przy uprawie kilku gatunków dyniowatych).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”