Porzeczki czerwone - problemy w uprawie,choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Rys_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Owady na owocach porzeczki

Post »

Dziękuję!
A liście?

Pozdrawiam,
Rys_
zanetacool
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2016, o 17:52

Porzeczki - problem z wielkością krzaczków

Post »

Witam
Mam działkę od 3 lat i posiadam kilka krzaczków porzeczki czerwonej - okazy starsze od poprzedniego właściciela oraz nowe okazy mające ok. 2 lat. Jednak wszystkie te krzaczki nie mają nawet 1m wysokości. Zastanawiam się nad przyczyną tego ponieważ chciałabym zasadzić jeszcze kilka odmian ale tym razem na pniu. Wszyskie krzewy owocują a owoce są smaczne jednak w porównaniu do tego jakiej wysokości mają moi znajomi krzewy to moje są istnymi maleństwami. Będe wdzięczna jeżeli ktoś się podzieli z pomysłem poradzeniu sobie z tym problemem
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: porzeczki - problem z wielkością krzaczków

Post »

Nawozisz i podlewasz? Ważna jest też odmiana i cięcie.Krzewy o dużej ilości pędów są z reguły niższe .Moje porzeczki czerwone w szpalerze, prowadzone na 2-3 pędy mają ponad 2 metry.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

Witam.Ja mam w ogrodzie porzeczki białe,czerwone i czarne,niestety nie znam odmian.Wszystkie tak samo nawożone a jednak te czarne są najmniejsze i z najcieńszymi gałązkami,za to czerwone to prawdziwe olbrzymy i najlepiej owocują.

Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wiek porzeczek też gra rolę.Młoda 3 pędowa czarna Titania ma ok. 1,5 m , kilkuletnie owocujące Titanie , metr z ogonkiem.Mam też 2 krzaczki czarnej NN-ki.Nie rośnie wyżej niż 80 cm.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Nawożenie, ściółkowanie i podlewanie powinno pomóc. Plus systematyczne usuwanie pędów pięcioletnich i starszych. Poza tym to też kwestia odmianowa. Mam kilka starych krzewów posadzonych jeszcze przez dziadka - są bardzo rozkrzewione, dobrze plonują, ale nawet przy optymalnych warunkach uprawy ich wysokość nie przekracza 1,2 metra. Za to posadzone przeze mnie cztery lata temu krzewy to prawdziwe giganty. Rosną na piachu, ale pod każdy krzew dałam ze trzy wiadra ziemi ogrodowej z kompostem. Przez pierwsze dwa lata na wiosnę rozkładałam warstwę obornika, potem ściółkowałam słomą, podlewałam w okresach suszy, a jesienią podsypywałam nawozem jesiennym i popiołem drzewnym.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
zanetacool
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2016, o 17:52

Post »

Nawoże i podlewam, krzaczki są w dobrej kondycji (pomijając wzrost) - nie widzę żadnych oznak choroby. Starszy okaz faktycznie ma wiele pędów, więc może jest to przyczyną. Jednak nowsze mają od 2 do 4 pędów i mimo wszystko ich wzrost jest równie ograniczony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”