Grubosz - bonsai, cięcie,formowanie,ratowanie
- DARK TEMPLE
- 10p - Początkujący
- Od: 29 gru 2008, o 16:13
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy Wy musicie wybierać zawsze najdłuższą drogę... Przecież taka doniczkę kupi w każdym markecie lub kwiaciarni. Jak napisałem powyżej nie musi to być od razu doniczka docelowa, taka super...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- karpek
Zdecydowanie - trzeba go "ostrzyc". Wszystkie te wybiegnięte, jasno-zielone pędy i pędziki trzeba wyciąć całkowicie lub zostawiając (na tych grubszych) tylko jedno oczko (miejsce wyrastania liści). Tniemy: milimetr lub dwa nad oczkiem. Trudno mi ocenić ziemię - ale mimo to jeżeli go poobcinasz i ustawisz w cieniu (absolutnie początkowo bez słońca) na balkonie - bardzo szybko się powinien zregenerować i zacząć wypuszczać nowe przyrosty. Od czasu do czasu można go potraktować biohumusem.
Oczywiście - nie zaznaczyłem wszystkiego - to tylko przykład - ale na pewno dasz sobie radę.
Oczywiście - nie zaznaczyłem wszystkiego - to tylko przykład - ale na pewno dasz sobie radę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Grubosz jak uformowac?
Witam!
Jestem tu nowy mam grubosza i chcial bym go uformować w podobnym stylu do grubosza aniuli oto on:
A oto mój:
Czekam na rady...
Pozdrawiam!
Jestem tu nowy mam grubosza i chcial bym go uformować w podobnym stylu do grubosza aniuli oto on:
A oto mój:
Czekam na rady...
Pozdrawiam!
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Grubosz jak uformowac?
Gruboszy raczej się nie formuje. Aby miały bardziej kompaktowy pokrój warto im zapewnić bardziej słoneczne stanowisko.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
a ten aniuli ?? chyba sam taki nie urósł?
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
Możesz mu uszczykiwać czubki gałązek żeby bardziej się rozkrzewiał oraz dolne gałązki obrywać żeby miał pień jak drzewo:) Tylko chyba lepiej na wiosnę, szybciej odrośnie;) Moje wyglądają tak:
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.
Ja mojego grubosza hobbita modeluje cały rok ;) Latem wystawiam go na taras i drastycznie obcinam,wtedy pień się powiększa. jesienią wnoszę go do domu .I tak od trzech lat ;) A efekt jest taki ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- karpek
Przede wszystkim trzeba się odnieść do rośliny Harpii - super piękny okaz i co trzeba podkreślić - harmonijnie formowany. Takie drzewko nie potrzebuje typowej doniczki do bonsai by pięknie wyglądać ! Chociaż gdyby miało doniczkę niższą o połowę - można go śmiało wysyłać na wystawy bonsai - nagroda murowana !.
Wracając do gruboszy Rudej i Lamparta powiem tak: wasze drzewka są jeszcze młode ale zapowiadają się także świetnie. Wystarczy stosować się do rady właśnie Harpii jedynie może nad tym "drastycznym obcinaniem" bym się wstrzymał - wystarczy częste uszczykiwanie wierzchołków pędów (także nowych) i po kilku latach (cierpliwość jest sztuką) mamy okazy takie jak Aniuli i właśnie ten wyżej.
Wracając do gruboszy Rudej i Lamparta powiem tak: wasze drzewka są jeszcze młode ale zapowiadają się także świetnie. Wystarczy stosować się do rady właśnie Harpii jedynie może nad tym "drastycznym obcinaniem" bym się wstrzymał - wystarczy częste uszczykiwanie wierzchołków pędów (także nowych) i po kilku latach (cierpliwość jest sztuką) mamy okazy takie jak Aniuli i właśnie ten wyżej.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Karpek ciesze się ze mój Hobbit się podoba ;) Niestety on się nie nadaje do wsadzenia do płaskiej donicy ;(jest za ciężki!! wywraca się ( Donica od środka jest obciążona kamieniami ,inaczej wy się wywrócił.
A tu mój następny eksperyment w formowanie ;)
dwie większe ucięte sadzonki,związałam drutem,i od razu wsadziłam w ziemie do płaskiej doniczki;) Podparłam roślinę kamieniami,aby się nie wywracała. Tak stoi prawie miesiąc.Co z tego będzie zobaczymy ;)
/][/
a tu Mama z dzieckiem ;)
A tu mój następny eksperyment w formowanie ;)
dwie większe ucięte sadzonki,związałam drutem,i od razu wsadziłam w ziemie do płaskiej doniczki;) Podparłam roślinę kamieniami,aby się nie wywracała. Tak stoi prawie miesiąc.Co z tego będzie zobaczymy ;)
/][/
a tu Mama z dzieckiem ;)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;