Róże Georginii ( Alicji) cz.III
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże Georginii ( Alicji) cz.III
Aniu wygląda na to że najgorzej wyszło z tymi różami, które wydawało by się że miały najlepsze warunki.
Majka to zależy od stanowiska i róży.Jestem zaskoczona Sympathią,w ubiegłym roku okryta wszystkim czym się dało ,włóknina,słoma,worki jutowe,papierowe i zmarzła do samego dna.W tym roku już miałam dosyć ciągłego jej okrywania,pomyślałam że jak zmarznie to zrobię jej eksmisję i kupię na jej miejsce Falamentanz.A ta cała zielona w tym roku ,tylko czubki przycięłam.Może nie ma co przesadzać z tym okrywaniem.Myślę że w pierwszych latach trzeba dać zabezpieczenie ,potem niech sobie radzą same.
Agnieszko Masz rację w tym roku Luise O to zupełna rewelacja.Hortensje mają ok.10 lat i co roku bardziej rozrośnięte.
Majka to zależy od stanowiska i róży.Jestem zaskoczona Sympathią,w ubiegłym roku okryta wszystkim czym się dało ,włóknina,słoma,worki jutowe,papierowe i zmarzła do samego dna.W tym roku już miałam dosyć ciągłego jej okrywania,pomyślałam że jak zmarznie to zrobię jej eksmisję i kupię na jej miejsce Falamentanz.A ta cała zielona w tym roku ,tylko czubki przycięłam.Może nie ma co przesadzać z tym okrywaniem.Myślę że w pierwszych latach trzeba dać zabezpieczenie ,potem niech sobie radzą same.
Agnieszko Masz rację w tym roku Luise O to zupełna rewelacja.Hortensje mają ok.10 lat i co roku bardziej rozrośnięte.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Alu ta zima wykosila Ci dość sporo róż, aż się serce ściska czytając. Ale z drugiej strony to wyciągamy wnioski żeby nabywać takie o które nie trzeba się obawiać jak np Mirato. A jakieś maleństwa typu Pink Pin's zawsze gdzieś się wciśnie i dobrze okryje.
Miejsca masz jeszcze troszkę to i pewnie różyczki będą jakieś śliczne a może jakieś mało znane zobaczymy u Ciebie.
Miejsca masz jeszcze troszkę to i pewnie różyczki będą jakieś śliczne a może jakieś mało znane zobaczymy u Ciebie.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Róże jeszcze nie raz nas na pewno zaskoczą. Sympathie bardzo ładnie sobie poradziła, a podobno ma 6b.
- Georginia
Majka sporo mam nasadzeń jesiennych,jedne ładnie wystartowały inne trochę się ociągają.Flora Danica stoi jak zaczarowana ,nawet jednego pączka nie mają -9 szt,pędy zielone..Dopiero zaczęła wypuszczać Berleborg.Niektóre róże miały brązowe pędy a pączki wypuszczają.Takich super nowości nie mam,ale myślę że latem będzie co pokazać.
Asiu Masz rację ,tak jest z Flamentanz .Niektórzy narzekają że im przemarza a mojej się to nigdy nie zdarzyło.I miejsce ma naprawdę ekstremalne.
Asiu Masz rację ,tak jest z Flamentanz .Niektórzy narzekają że im przemarza a mojej się to nigdy nie zdarzyło.I miejsce ma naprawdę ekstremalne.
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
Alicjo,
Przybiegłam prosto z wątku donicowego, i od razu się wpisuję. Ależ Ci pięknie przezimowały róże historyczne! Możesz mi powiedzieć kiedy sadziłaś Mme Isaac Pereire? Jest taka dorodna, pozazdrościć po prostu! Moja, sadzona ubiegłej jesieni, ledwie się kotasi przy ziemi, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to myślę że może też będzie taka okazała!
Pozdrawiam ciepło,
Przybiegłam prosto z wątku donicowego, i od razu się wpisuję. Ależ Ci pięknie przezimowały róże historyczne! Możesz mi powiedzieć kiedy sadziłaś Mme Isaac Pereire? Jest taka dorodna, pozazdrościć po prostu! Moja, sadzona ubiegłej jesieni, ledwie się kotasi przy ziemi, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to myślę że może też będzie taka okazała!
Pozdrawiam ciepło,
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
U mnie też pędy uznane za przemarznięte o dziwo zaczynają pączkować
Ja już nie czekałam i suche "laski" wycięłam.Giardina do kopca-ma na szczęście noski więc się odbuduje.
Uśmiałam się gdy czytałam co chciałaś zrobić z Sympatią-tak samo postąpiła Alionuszka-już przygotowala dobry sekator a Sympatia w najlepsze sobie wypuścila piękne listeczki.No i została. (Ja swoją w zeszłym sezonie oddalam w dobre rece bo nerwów do niej nie miałam to samo tyczy Westerlanda-ma ostatnią szansę.)
Uśmiałam się gdy czytałam co chciałaś zrobić z Sympatią-tak samo postąpiła Alionuszka-już przygotowala dobry sekator a Sympatia w najlepsze sobie wypuścila piękne listeczki.No i została. (Ja swoją w zeszłym sezonie oddalam w dobre rece bo nerwów do niej nie miałam to samo tyczy Westerlanda-ma ostatnią szansę.)
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
U mnie Westerland też odbija od ziemi ,ale to młoda sadzonka natomiast Danica chociaż malutka bo z jesiennego nasadzenia ,ale obliściowana na całego . .Chyba dzisiaj zauważyłam pączusia na Louise Odier ,ale za blisko dałam obiektyw i mam zamazane zdjęcie .Jutro biorę lupę do ogródka Fruwa u mnie tyle zielonego tałatajstwa i wypija soki z liści różanych .,Mam je całe w ciapkach czym to to pryskać
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej jakimś środkiem systemicznym.
Mój Wasterland też coś nie z bardzo
Mój Wasterland też coś nie z bardzo
- Georginia
Waletynko widzę że też jesteś ranny ptaszek.Wczoraj byłam taka padnięta że nawet na forum nie wchodziłam.Pod stare róże podkopywałam obornik bo te posadzone ostatnio dostały go pod korzenie.No i w poniedziałek przywiozłam sobie od znajomego spod Ciechanowa trzy wiadra kupek krowich i już fermentują zalane wodą.Będzie czym podlewać z sezonie.Westerlandy mam dwa jeden rośnie na słonecznej rabacie i ten już wypuścił pączki ,natomiast drugi ma mniej słońca i jeszcze trzeba poczekać,niech pokaże gdzie go ciąć.Ale wyjdzie tak na 20 cm od ziemi /tradycyjnie/.
Ewelinko moja posadzona ubiegłej wiosny,miała trudny start ale do jesieni pięknie się rozrosła.Jeśli Twoja przeżyła i już wystartowała to pod koniec lata jej nie poznasz.Czytałam że dziewczyny radziły okręcić ją włókniną na zimę i tak zrobiłam.Nic nie przemarzła.
Aniu DS moje niektóre np.Mme Knorr,Victor Verdier,Winczester Cathedral ,Tuscany pierwszą zimę ,zimowały z pędami więc nie bardzo wiedziałam jak to wygląda.Po odgarnięciu kopczyków nad ziemią były zielone a wyżej całe pędy brązowe.Ale nauczona już cierpliwości nic nie cięłam tylko czekałam co z tego wyjdzie.No i miałam rację ,wypuściły pączki na dole ,na zielonej części i oczywiście na tej brązowej.Wczoraj dopiero przycięłam parkowe,Bonicę,Mary Rose,Grahamka,Westerlanda i Falstaffa.Wcześniej zrobiłam tylko tzw.ciecie sanitarne bo robiłam opryski Miedzianem i Tiotarem.
Aniu dobrze zawsze trochę poczekać,jak mówią ogrodnictwo uczy cierpliwości i pokory.Ja już się trochę tego nauczyłam .Nie biegam w marcu czy w kwietniu z motyką bo nie zawsze pamiętam co gdzie posadziłam i z cięciem też się nie spieszę.Westerlanda i tak zwykle trzeba ciąć nisko więc się tym nie przejmuję,ona chyba już tak ma.W sezonie i tak wysoko wyrasta i ładnie kwitnie.
Jadziu daj oprysk mospinalem ,teraz jeszcze nie ma na różach pożytecznych owadów więc można.Flory Danici u mnie stoją zielone i nic. Widziałam chyba pączek na Fisherman's Friend ale dzisiaj jeszcze sprawdzę ,bo nie bardzo uwierzyłam. Posadzony jesienią i ma 20 cm.
Ewelinko moja posadzona ubiegłej wiosny,miała trudny start ale do jesieni pięknie się rozrosła.Jeśli Twoja przeżyła i już wystartowała to pod koniec lata jej nie poznasz.Czytałam że dziewczyny radziły okręcić ją włókniną na zimę i tak zrobiłam.Nic nie przemarzła.
Aniu DS moje niektóre np.Mme Knorr,Victor Verdier,Winczester Cathedral ,Tuscany pierwszą zimę ,zimowały z pędami więc nie bardzo wiedziałam jak to wygląda.Po odgarnięciu kopczyków nad ziemią były zielone a wyżej całe pędy brązowe.Ale nauczona już cierpliwości nic nie cięłam tylko czekałam co z tego wyjdzie.No i miałam rację ,wypuściły pączki na dole ,na zielonej części i oczywiście na tej brązowej.Wczoraj dopiero przycięłam parkowe,Bonicę,Mary Rose,Grahamka,Westerlanda i Falstaffa.Wcześniej zrobiłam tylko tzw.ciecie sanitarne bo robiłam opryski Miedzianem i Tiotarem.
Aniu dobrze zawsze trochę poczekać,jak mówią ogrodnictwo uczy cierpliwości i pokory.Ja już się trochę tego nauczyłam .Nie biegam w marcu czy w kwietniu z motyką bo nie zawsze pamiętam co gdzie posadziłam i z cięciem też się nie spieszę.Westerlanda i tak zwykle trzeba ciąć nisko więc się tym nie przejmuję,ona chyba już tak ma.W sezonie i tak wysoko wyrasta i ładnie kwitnie.
Jadziu daj oprysk mospinalem ,teraz jeszcze nie ma na różach pożytecznych owadów więc można.Flory Danici u mnie stoją zielone i nic. Widziałam chyba pączek na Fisherman's Friend ale dzisiaj jeszcze sprawdzę ,bo nie bardzo uwierzyłam. Posadzony jesienią i ma 20 cm.
- Georginia
Pierwszy pąk różany w tym sezonie.
Fisherman's Friend
Fisherman's Friend
Super ! Zazdroszczę , piękny
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Ale masz fajnie, za tydzień powinnaś mieć już pierwszy kwiat.
Cieszę się, że wybrałaś tą różę.
Mam do niej sentyment .
Cieszę się, że wybrałaś tą różę.
Mam do niej sentyment .