Rodzik 66

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Rodzik 66

Post »

kasia82 pisze:no właśnie, chyba nie doczytałam wszystkiego, co jest po prawej stronie? ;:oj nie ogarniam całego ogrodu hihi ... ahh już wiem to jest strona prawa przy wrzosowisku, tak?

Tak, to jest rabata wzdłuż siatki, w rogu jest wrzosowisko :)

-- 22 maja 2012, o 13:53 --
empuza pisze:Witam kolejną właścicielkę ROD-u :wit

Działeczka choć nie duża to ma potencjał.
Jak to mówią 'nie od razu Kraków zbudowano', więc z czasem zagospodarujesz wszystkie zakątki.
Miejsce dla dzieciaczków to podstawa... na razie :wink:

Pozdrawiam
Dzięki za odwiedziny :) To samo powtarza mi mój mąż bo ja niestety w gorącej wodzie kąpana ;) Wszystko bym chciała już - najlepiej jakby ekipa wjechała, zrobiła a ja bym się tylko zachwycała ;)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

as1112 pisze: Myślałam o tym aby całą siatkę osłonić matą ale troszkę mi głupio tak się odgradzać od sąsiadeczki ;) Pomyślałam, ze zrobię to delikatnie - świerkami :)
Mi głupio nie jest i zafundowałam sobie w dwóch rogach takie maty wiklinowe i kupię jeszcze jedną i przedłużę to co już jest. Na szczęście sąsiedzi mają posadzone już kilkunastoletnie świerki i tuje więc jesteśmy osłonięci :) są też dość wysoko rosnące winogrona bo ogrodzenie ma 120cm wysokości + to co ponad ogrodzeniem rośnie, jedynie z przodu działki od alejki jestem trochę odsłonięta ale posadziłam już żywopłot i czekam aż urośnie. jeszcze obsadzę rabatę więc będzie ok.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Asiu mam to samo :;230 najlepiej jakby weszła ekipa zrobiła co chcę i sobie poszła hihi, ale niestety brakuje funduszy no i chęci ze strony M :roll: wszystkie rabatki zagospodarowałam i zrobiłam sama część roślin zostało mi po poprzednich właścicielach więc szkoda było wyrzucać, dokupiłam kilka hortensji, berberysów, iglaków, tawułek i traw ozdobnych ale właśnie w podobny sposób stworzę kiedyś swój ogród przy domu :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Wierzba proponowana przez Ciebie jest ekstra - mogłabym posadzić je na końcach fali tak jak to naszkicowałaś ale czy nie będzie za wysoka? Znalazłam na all szczepioną na 100cm pniu tylko czy ona nie urośnie za wysoko?

Tawuły japońskie są ekstra - znalazłam już fajne na all, na pewno kupię.
Asiu myślę, że wysokie nie będą, mój sąsiad ma kilkunastoletnią wierzbę i ma ona ok 190cm wysokości, średnica kulki ok 100cm ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

davussum pisze:
as1112 pisze: Myślałam o tym aby całą siatkę osłonić matą ale troszkę mi głupio tak się odgradzać od sąsiadeczki ;) Pomyślałam, ze zrobię to delikatnie - świerkami :)
Mi głupio nie jest i zafundowałam sobie w dwóch rogach takie maty wiklinowe i kupię jeszcze jedną i przedłużę to co już jest. Na szczęście sąsiedzi mają posadzone już kilkunastoletnie świerki i tuje więc jesteśmy osłonięci :) są też dość wysoko rosnące winogrona bo ogrodzenie ma 120cm wysokości + to co ponad ogrodzeniem rośnie, jedynie z przodu działki od alejki jestem trochę odsłonięta ale posadziłam już żywopłot i czekam aż urośnie. jeszcze obsadzę rabatę więc będzie ok.
Fajnie Ci, że jesteś tak osłonięta :) Zobaczę, może i ja zafunduję sobie taką matę. Póki co obsadzę rabaty i zobaczę jak szczelnie to wszystko wyjdzie. Wiem, ze taka mata tworzy piękne tło - u mnie jest biała siatka od strony sąsiadki - nieciekawa ale cóż. Pomyślę nad tym. Dziękuję Ci bardzo za pomysł.

-- 22 maja 2012, o 16:48 --
kasia82 pisze:
Wierzba proponowana przez Ciebie jest ekstra - mogłabym posadzić je na końcach fali tak jak to naszkicowałaś ale czy nie będzie za wysoka? Znalazłam na all szczepioną na 100cm pniu tylko czy ona nie urośnie za wysoko?

Tawuły japońskie są ekstra - znalazłam już fajne na all, na pewno kupię.
Asiu myślę, że wysokie nie będą, mój sąsiad ma kilkunastoletnią wierzbę i ma ona ok 190cm wysokości, średnica kulki ok 100cm ;:oj
Ale z tego co czytam to świerki, które już zamówiłam urosną max 150cm więc wierzba byłaby być może w ptzyszłości wyższa, czy to nie przeszkadza?
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Siedzę i ślęczę nad kolejnymi rabatami wokół działki. Rabatę przy wrzosowisku, dzięki Kasi, mam już za sobą. Będą i wierzby i tawuły :)
Druga strona, obok zakątka hostowego, będzie także obsadzona świerkami Conica. Poza tym myślałam dać trzmielinę żółtą, jałowce rozłogowe ( które mam już na stanie ;) ) a dalej to już sama nie wiem :( Myślałam o czymś wesołym, kolorowym - poduchy macierzanki, floks, azalia karłowa a może żurawki? Hmmm Wstępny projekt wygląda mało ciekawie - trzmielina będzie w formie kulek więc też się troszkę zmieni wygląd. A może zamiast niej dac bukszpany kulki?

Obrazek
davussum
500p
500p

Post »

Hej
wg mnie nic nie zmieniaj bo to co pokazałaś jest super. Chciałaś kolorowo i jest. Bardzo ładny projekt.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Asiu fajny projekt, świerki Conika będą się prezentowały - moje ulubione ;:oj ale nie stać mnie na nie, trzmielina też fajnie wygląda z azaliami - wszystko posadzisz w kwaśnej ziemi, obsypiesz korą i będą bajki :D
Asiu kup sobie kwaśnego podłoża z dwa worki jak będziesz sadziła to zrób dziurę trochę większą jak doniczka z której będziesz wyjmowała roślinkę, nasyp do niej kwaśnej ziemi a najlepiej jak jeszcze kupisz nawóz do iglaków (nie są drogie ok 7zł za paczuszkę) wymieszaj z tą ziemią, troszkę podlej i znów wymieszaj i na to wysadź iglaki, azalie, wrzosy itp
Ja w ten sposób wysadziłam tuje, iglaki, róże i rhododendrona - tak mu się spodobało, że nareszcie zakwitł ;:oj bo w ubiegłym roku nie zakwitł ani jeden.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki piękne za rady. Koniecznie muszę kupić kwaśną ziemię. Nawóz już mam - Pinivit :)

Teraz jeszcze dojrzałam okrywowe róże - też są śliczne :) Dziś będę na działeczce to sobie wszystko wymierzę zanim poczynię zakupy. Zaczynam się martwić czy te moje rabaty nie są za małe :shock: Poszerzać za bardzo nie mogę bo mężyk walczy o trawnik, którego ciągle mu ubywa ;)
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Podłamałam się dziś swoim amatorskim podejściem. Zaczynam wszystko od złej strony. Pomierzyłam sobie z rana rabatki, podejrzałam średnice i rozstawy wybranych roślin i okazuje się, ze nie ma opcji aby tyle się tam tego zmieściło ;:14 Wsadzę co najwyżej świerki Conica i jałowce płożące. No może parę Berberysów czy tawuł uda się wcisnąć ;) Nie mogę bardziej rozszerzyć rabat bo zajmą połowę trawnika ;)

Projekt Kasi muszę wiec odłożyć, ale na pewno wykorzystam go w przyszłości, np do rabaty przy domku ;:63

Dobrze, ze nie pozamawiałam roślin bo bym musiała je na balkonie poustawiać :;230

Wczoraj wsadziłam sobie boróweczki i poziomki a dziś znów nie ma wody :( Wczoraj była czyli pewnie znów awaria - makabra ;:134

Poza tym zastanawiam się - jak zwykle po fakcie - czy iglaki nie będą się gryzły z drzewkami owocowymi ;:218 Część świerków miałaby być dookoła trawnika, na środku którego są drzewka owocowe. Co sądzicie :?:
davussum
500p
500p

Post »

ja bym powiększyła rabatę by zmieścić na niej wszystko co chciałaś :heja A jak tak ciągle są awarie wody to może warto pomyśleć o jakiejś beczce? Na działce bez wody to jak bez ręki a jeszcze jak sa dzieci to już w ogóle kaplica. Jak byś miała beczkę miałabyś tak awaryjnie wodę do podlewania czy umycia.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

tak ,tak -ja bym też powiększyła, zreszta u siebie tez to robie non stop,powiększam ,tworzę nowe rabaty -w końcu gdzieś trzeba sadzić ;:173
co do beczki to tez się zgadzam-u mnie beczka stoi przy altance i albo napełnia sie samoczynnie z rynny jak pada ,albo od czasu do czasu napełniamu ją wodą ze studni
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Wami - beczka musi być. Maltretuję męża aby ja wreszcie przywiózł ale zawsze coś ważniejszego ma na głowie :|

Może i bym powiększyła te rabatki ale teraz to już w ogóle nie wiem co robić :( Spisałam sobie z doniczek nazwy jałowców, które mam na stanie - kupiłam je bez żadnej wiedzy, parę dni po zakupie działki ;:14 , zdałam się na doradce szkółki ogrodowej. Okazuje się, ze mam 4 x jałowca Blue Carpet dorastającego po 10 latach do wys. 0,5m i szerokości 4 m oraz jałowca Pfitzeriane Aurea, wys. 1,5m i szerokości 3m ;:218 Przecież to jakieś olbrzymy jak na moje tereny :( Co ja mam z nimi zrobić? RAAATUUUNKUUU!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”