Mszyce

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

ja mszyce na swojej róży cze i nie tylko roztworem mydła szarego z wodą. Naprawdę działa.Tylko obficie zrosić.
Pozdrawiam Michał

Michale, nie wiem co masz na myśli. Wyjaśnij proszę. Nalewka
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

jeśli chodzi ci o to zielonym drukiem to końcówka od różycze i nie tylko(chodzi też o inne kwiaty ogrodowe)
Sorki za ten błąd.
Michał
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Natrzaskałeś tych postów już 100 Michale,tylko po co Ci to?
Wiekszość jest .... ,nawet nie wiem jak je poprawić. :roll:
bina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 maja 2008, o 18:26

Post »

Ups, jestem pod wrażeniem - wrzątkiem w mrówki??? javascript:emoticon(':shock:')
Shocked To pożyteczne stworzenia, nie rozumiem, jak można je tępić? Jakie właściwie szkody wyrządzają w Waszych ogródkach?
U mnie jest ich pełno, jak kopałam dołki pod bluszcz, niechcący rozwaliłam mrowisko, skrupulatnie czekałam, aż się przeniosą i dopiero
wtedy sadziłam roślinki...
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2008, o 21:42

Mszyce - wszędzie

Post »

Szukam sposobu na pozbycie się mszyc w ogrodzie, bo niestety opryskiwanie pojedyńczych roślin nic nie daje... Mszyce są prawie wszędzie, a przede wszystkim na brzozach - usiąść pod nimi nie można, bo wciąż coś kapie... pryskałam róże, powojniki, świerki, drzewka owocowe i prawdę mówiąc nie wiem czy to ma sens skoro na brzozach są ich miliony. Czy jest może jakiś preparat, którym można PODLAć rośliny, po to by mszyce padły, po zjedzeniu liścia? Błagam dajcie mi jakieś rozwiązanie :-)
Awatar użytkownika
razzorblade
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 22:22

Post »

Witam

Spróbuj tego środka może pomoże Decis® 2,5 EC

lub np: BAYER Calypso 480SC (pryskałem ale bez większego efektu, może źle coś zrobiłem :oops: )

Obrazek
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

Ja bym zastosował Primor LUB Mospilan albo Owadofos ,też dobre preparaty na mszyce :D
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam ostatnio mszyce zwalczam metodą podaną przez dziewczyny z tego forum:
- 1 litr wody
- 25 gram octu
- 1/2 łyżeczki płynu do mycia naczyń LUDWIK

Ja sprawdziłem-sprawdź i ty, tanio i ekologicznie.

Co do Calypso, mi się sprawdził przed stosowaniem w/w metody-spokój miałem na kilka tygodni.
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wiem co to DECIS inne też kiedyś stosowałam, ale czy znacie coś czym można podlać brzozy - czyli dużo i tanio - po to by mszyce się tego napiły, nie zaszkodziło drzewu, na pryskanie brzóz nie mam szans - chyba że z wozu strażackiego :-)
pozdrowionka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zerknij tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=326964
klekot pisze:Doczytalam się w koncu, ze srodkami takimi jak Mospilan i Confidor mozna podlewac rosliny i przez korzenie dostaja się dalej. Czyli jestem nieco pocieszona :-) i dziekuje wszystkim za proby pomocy w rozwiazaniu mojego problemu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oki, wielkie dzięki za radę będę próbować. Jak pomoże to Wam napiszę. Ruszam do walki z tym cholerstwem :lol:
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Podlałam :-)

Post »

Wczoraj podlałam moje dwie brzozy Mospilanem - tak naokoło korony - z 1 torebki zrobiłam roztwór na 200l ciekawe czy pomoże? Dziś jeszcze nie było widać efektów :-( Mszyce nadal świetnie się czują i biesiadują na biednych brzozach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
razzorblade
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 22:22

Post »

razzorblade pisze:...
np: BAYER Calypso 480SC (pryskałem ale bez większego efektu, może źle coś zrobiłem :oops: )

małe sprostowanie: po 6 dniach od spryskania, rzeczywiście widać skuteczność dzialanie środka,
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”