Domowe i balkonowe Ani

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowe i balkonowe Ani

Post »

Witam imienniczkę:)
niby 3 strony,a relacja fotograficzna obszerna :wink:

rośliny balkonowe - w sytuacji zaokiennej (mgły szron szaro-buro) cudnie rozświetlają dzień ;:63
atkaxxx pisze: kaktusy, przesadzone niedawno do nowej ziemi i systematycznie (w miarę) nawożone, wreszcie zaczynają troszkę rosnąć:) czekam, aż może kiedyś zakwitną:)
Obrazek
i malutki, który już ze 3 lata się nie rusza:(
Obrazek
i opuncja, z nową wypustką:)
Obrazek
kaktrusy przesdtawionę na pierwszym zdjęciu w warunkach domowych mają niewielkie szanse na kwiaty -pierwszy po prawej wygląda na Echoinocactus grusonii popularny zwany fotelem teściowej, drugi to Cereus peruvianus monstrous, kolumnowego nie rozszyfruję, ale one przeważnie kwitną po osiągnięciu dość dużych rozmiarów, ciężko osiągalnych w warunkach domowych.

malutki to gymnocalycium - ten przy odpowiednim zimowaniu w warunkach domowych kwitnie, opuncja też daje nadzieje na kwiaty :wink:
atkaxxx pisze:
bluszczyk mały

Obrazek
wspaniałe zdjęcie ;:180
pozdrawiam,ania
kłujące
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Witajcie,
najwyższy czas na pokazanie tego, co w tym roku dzieje się na balkonie:)
Oczywiście zaczęłam od bratków - te kolorowe nie utrzymały się za długo, zostały mi tylko jedne, biało fioletowe, które po obfitych deszczach 2 tyg temu zaczęły się same wybarwiać na fiolet. Ale stoją sobie teraz w "stronę słońca" i wszystkie kwiaty są tak właśnie skierowane:)

Obrazek

Mam też pelargonię, chciałam coś innego niż standardowe czerwone czy różowe (nie ujmując im oczywiście:)).
Po zakupie długo stała, z jednym kwiatem i jednym pąkiem i nic się nie działo. W zeszłym tygodniu ruszyła:)
Obrazek

Kompozycja w 3 donicach, po raz pierwszy poszłam za przykładem wielu forumowiczek i zdecydowałam się na kompozycje. Jezu, ciężko było dobrać, ale tak sobie pokombinowałam.
Million bells czerwone, koleus żółto-zielony i uczep. Uczep z własnej "uprawy", siany z nasion, miał być niski (do 20 cm), a widzę, że się wyciąga. Na razie nic nie robię, ale jak tylko zacznie kwitnąć to chyba go skrócę, bo za wysoki jest. W środku surfinia fioletowa z żółtą obwódką (która teraz robi się biała). Też coś innego, ale bardzo mi się podobała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też pelargonie zwisające, ale po deszczach już łapią rdzę od nadmiaru wilgoci i będę musiała pryskać (dowiedziałam się z wątku o pelargoniach, że hamuje wzrost ta rdza. W zeszłym roku marnie mi rosły, a były tą rdzą zaatakowane - co zdiagnozowałam dopiero w tym roku )

Obrazek

Są też petunie
Obrazek

Na balustradzie w dwóch skrzynkach mam Million Bells, wyhodowane z własnych nasion, zebranych w zeszłym roku. Kurde, są malutkie i nie wiem, kiedy się ruszą. Ja wiem, że to bardzo cieszy, kiedy samemu się wyhoduje kwiaty z nasion, ale coś jest nie tak w tym przypadku, i w przyszłym roku chyba zaniecham tego. Chyba że wyrobią się i mnie przekonają, żeby je jednak wysiać:)
Nawet ich nie pokazuje teraz..

Mam też nowy nabytek na balkonie, donicę z kratką. Znajoma przekonała mnie do wilca, więc pięknie rośnie. Ponieważ miejsca było sporo, dosadziłam floksa różowego, który po lecie pójdzie do ogrodu Mamy. Wysiałam też portulakę, powoli rośnie.

Obrazek

Na dzisiaj tyle. Reszta w przyszłym tygodniu.
Słonecznego weekendu dla Wszystkich!
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu super ;:215 bardzo fajna kompozycja w skrzynkach, uczep i milion bells bardzo lubię - są niezawodne ;:172 Ja też w tym roku posiałam wilca i ciekawe kiedy nam zakwitną prawda?
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie u ciebie na balkonie.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Bardzo sympatyczny balkon. Piękne kwiaty.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
atkaxxx
100p
100p

Post »

Dzięki za miłe słowa. Bardzo chciałabym mieć ogród, ale mam tylko balkon:) Dlatego chce, żeby było na nim przyjemnie:)
Pozdrawiam, Anna
atkaxxx
100p
100p

Post »

Dalsze zdjęcia balkonowe:

ta surfinia bardzo mnie zaskoczyła, po prostu pięknie się rozrasta i bardzo szybko:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mam z lobelią floksa. Po pierwszym kwitnieniu obcięłam go, i teraz zaczyna serię drugą:)
Obrazek

A tutaj million bells, wysiana z własnych nasion, zebranych w zeszłym roku. Biednie, biednie, oj biednie. W tej donicy jest chyba 8 sadzonek. W zeszłym roku miałam million nells w kolorze czerwonym, żółtym i pomarańczowym, i z tych nasion mam kolory pomarańczowy, różowy i nawet biały...
Już nie będę eksperymentować...
Obrazek

I lobelia zwisająca, też z własnej uprawy
Obrazek
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ładnie ;:138 i gratuluję wysiewów nawet jeśli mikre wyszły to wyszły a u mnie to tak różnie bywa ;:306
surfinia rzeczywiście tworzy ładny krzaczorek i kolorek ciekawy ;:215
Widze że też masz doniczki powieszone od środka ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Ale co Ty kobieto mówisz? Że niby biedne? Kochana masz bardzo ładne kwiaty :!:
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
atkaxxx
100p
100p

Post »

Monika, tak, od środka. To zabiera miejsce na balkonie, ale szkoda mi wieszać od zewnątrz, bo po pierwsze leci woda z innych balkonów nade mną na moje kwiaty, a po drugie - deszcze robią też swoją robotę, no i po trzecie - najważniejsze - kwiaty sadzę i dbam o nie dla siebie:) a kiedy są do wewnątrz, to głównie ja na nie patrzę:)

Te million bells naprawdę są marne...
w porównaniu z tymi czerwonymi, albo tymi:

Obrazek

:)
Pozdrawiam, Anna
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Aniu, kwiaty śliczne! Lobelia z floksami wygląda fantastycznie.
A co do milion bells się nie przejmuj, jeszcze się rozrośnie. Podobnie miałam z petuniami - dwa lata temu z nasion kupionych wyrosły piękne i dorodne, zebrałam z nich nasionka, rok temu je posiałam i rośliny były gorsze niż mateczne, bardziej się wyciągały i nie kwitły tak intensywnie. Polepszyło im się jak je przycięłam o połowę. Brzmi okrutnie, ale dzięki temu kwitły obficie do jesieni. No i kolory miały bajeczne, bo pozapylały się nawzajem - pstrokacizna zupełna :D
Wyobrażam sobie, jak przyjemnie jest u Ciebie na balkonie wieczorem w takim ukwieconym towarzystwie. I zapewne pachnącym!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Pięknie ukwiecony balkon i ta feria barw. Cudny zakątek swtorzyłaś ;:138
atkaxxx
100p
100p

Post »

Nadszedł czas, kiedy balkon zaczyna już powoli żyć swoim życiem i cieszyć nas swoimi barwami:)
Tak było jeszcze miesiąc temu:
głównie bratki i dla kontrastu stokrotki (na których szybko pojawiły się mszyce i oczywiście szybko przeszły na bratki).
W tym roku w skrzyni posadziłam wiciokrzew. Zastąpił on wilca..

Obrazek

a tak 2 tygodnie temu
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj posadziłam już pozostałe kwiaty w donicach, czekam aż się chwilkę zaaklimatyzują.
Pozdrawiam, Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”