Mój kącik storczykowy :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kącik storczykowy :)

Post »

No tak, bo podłoże z OG jak kupiłam tą mieszankę kory z pumeksem to słabo podciągało wodę do góry a kawałki kory były tak duże, że miałam duże szpary i podłoże bardzo szybko przesychało.. podłoże może jest dobre ale pasuje je z czymś przemieszać żeby lepiej wypełniało doniczkę i stabilizowało storczyka.. Kawałki kory były dla mnie za duże, zastanawiam się nad zakupem drobnej kory od nich, ale nie wiem jak drobna jest, żebym znowu nie dostała miału ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
anabell
200p
200p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fajnie maluszek wygląda w nowym podłożu , powinno być mu w nim dobrze ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabell dziękuję, bardzo bym chciała żeby przedłużył te trzy małe korzonki, czułabym się pewniej gdyby miał 6 zdrowych a nie tylko 3 ;) Zwłaszcza, ze dwa zgniły od sphagnum kiedy go dostałam, dlatego boje się eksperymentować z nowym podłożem dla niego bo jeśli zgniją mu kolejne to marne będzie mieć szanse :/ ale może da radę, zamykam mu na jakiś czas to wiadereczko, zazwyczaj na noc a w ciągu dnia uchylam by pooddychał i dostał trochę światła :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

bedzie dobrze kochana ,jestem pewna.rob jak pisalas po prostu.ja dzis podlalam moje maluchy w spagnum i teraz kazda doniczka ze 3 kilo wazy,jak nie pognija to bedzie cud ;:124
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie się zastanawiałam jak sobie radzisz z nadmiarem wody? Bo sphagnum przemawiałoby nawet do mnie ale takie wyciśnięte.. Mokre przeschłoby u mnie dopiero gdybym z pokoju zrobiła saunę :lol: wyciskasz doniczki w jakiś sposób czy coś?

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

nie ,czekam az woda splynie na podstawki i zostawiam ,ale cos ciezkie te doniczki sa dzis ,zobaczymy co z tego bedzie ,maja duzo dziurek wiec powinno byc ok.bo jak nie to..... ;:14 ;:124
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a to pierwsze Twoje ich podlewanie? :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

nie nie:) ale wymienilam spagnum i doniczki,narobilam dziurek zeby lepszy przeplyw powietrza byl
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

actus, ja jak miałam mini w mchu, to wyciskałam delikatnie doniczki, by nie uszkodzić korzonków, a takiego midi Phal. (Klementynkę) trzymam w mocno podziurkowanej doniczce w mchu z pomieszanym podłożem i nic nie gnije - dziurki pomagają :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
actus
1000p
1000p

Post »

Ewelina to mnie uspokoilas,bo z tym spagnum to wiesz jak jest.dobra rzecz ale bardzo zdradliwa i trzeba uwazac
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak.. nie mogło być inaczej.. naoglądałam się wczoraj w sekcji "moje storczyki" różnych tygrysków nakrapianych i dzisiaj wróciłam z podobnym ;:152 Wyszłam tylko na spacer do tesco bo liczyłam, ze może będą tam miniaturki za 9,99 zł z gazetki, mimo, iż w moim regionie gazetka takowa nie obowiązuje.. Storczyków nie było ;) W drodze powrotnej wstąpiłam zatem od niechcenia do mrówki ;:224 Jestem załamana bo w moim portfelu nie zostało nawet na bilet do Krk a w przyszłym tygodniu muszę się tam w jakiś sposób teleportować ;] To już jest choroba :( No ale 24 zł u nas w mieście to atrakcyjna cena, bo tu za bardzo nie można liczyć na jakieś promocje, to mała mieścina ;:171

No ale powiedzcie, czyż nie piękny?! :D Takie kropeczki już dawno za mną chodziły :) Był jeszcze piękny biały w ciemnoróżowe kropeczki ale miał liście jakieś takie.. ułamane i w ogóle.. gdybym miała więcej pieniędzy kupiłabym oba, no ale musiałam wybierać ;)

Kolor jest taki żółtawy w ciemnoróżowe kropeczki ciemnoróżowa warżkę jednak na zdjęciach kwiaty wyszły praktycznie białe.. no ale zdjęcia robione telefonem więc nie wymagajmy zbyt wiele :D

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Dufin pisze:Jestem załamana bo w moim portfelu nie zostało nawet na bilet do Krk a w przyszłym tygodniu muszę się tam w jakiś sposób teleportować ;]
Wariatka! Za ostatnie pieniądze kupiłaby portfel.. ;:306

Ale tak, piękny, też takiego chcę.. ;:226
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
suzuno
100p
100p
Od: 17 cze 2012, o 21:32

Post »

Piękny storczyk, również za mną taki chodzi już od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę go znaleźć, Zazdroszczę :]
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”