Mój kącik storczykowy :)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kącik storczykowy :)
No tak, bo podłoże z OG jak kupiłam tą mieszankę kory z pumeksem to słabo podciągało wodę do góry a kawałki kory były tak duże, że miałam duże szpary i podłoże bardzo szybko przesychało.. podłoże może jest dobre ale pasuje je z czymś przemieszać żeby lepiej wypełniało doniczkę i stabilizowało storczyka.. Kawałki kory były dla mnie za duże, zastanawiam się nad zakupem drobnej kory od nich, ale nie wiem jak drobna jest, żebym znowu nie dostała miału ;)
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Fajnie maluszek wygląda w nowym podłożu , powinno być mu w nim dobrze
- Dufin
anabell dziękuję, bardzo bym chciała żeby przedłużył te trzy małe korzonki, czułabym się pewniej gdyby miał 6 zdrowych a nie tylko 3 ;) Zwłaszcza, ze dwa zgniły od sphagnum kiedy go dostałam, dlatego boje się eksperymentować z nowym podłożem dla niego bo jeśli zgniją mu kolejne to marne będzie mieć szanse :/ ale może da radę, zamykam mu na jakiś czas to wiadereczko, zazwyczaj na noc a w ciągu dnia uchylam by pooddychał i dostał trochę światła
bedzie dobrze kochana ,jestem pewna.rob jak pisalas po prostu.ja dzis podlalam moje maluchy w spagnum i teraz kazda doniczka ze 3 kilo wazy,jak nie pognija to bedzie cud
- Dufin
Właśnie się zastanawiałam jak sobie radzisz z nadmiarem wody? Bo sphagnum przemawiałoby nawet do mnie ale takie wyciśnięte.. Mokre przeschłoby u mnie dopiero gdybym z pokoju zrobiła saunę wyciskasz doniczki w jakiś sposób czy coś?
nie ,czekam az woda splynie na podstawki i zostawiam ,ale cos ciezkie te doniczki sa dzis ,zobaczymy co z tego bedzie ,maja duzo dziurek wiec powinno byc ok.bo jak nie to.....
nie nie:) ale wymienilam spagnum i doniczki,narobilam dziurek zeby lepszy przeplyw powietrza byl
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
actus, ja jak miałam mini w mchu, to wyciskałam delikatnie doniczki, by nie uszkodzić korzonków, a takiego midi Phal. (Klementynkę) trzymam w mocno podziurkowanej doniczce w mchu z pomieszanym podłożem i nic nie gnije - dziurki pomagają
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Ewelina to mnie uspokoilas,bo z tym spagnum to wiesz jak jest.dobra rzecz ale bardzo zdradliwa i trzeba uwazac
- Dufin
No tak.. nie mogło być inaczej.. naoglądałam się wczoraj w sekcji "moje storczyki" różnych tygrysków nakrapianych i dzisiaj wróciłam z podobnym Wyszłam tylko na spacer do tesco bo liczyłam, ze może będą tam miniaturki za 9,99 zł z gazetki, mimo, iż w moim regionie gazetka takowa nie obowiązuje.. Storczyków nie było ;) W drodze powrotnej wstąpiłam zatem od niechcenia do mrówki Jestem załamana bo w moim portfelu nie zostało nawet na bilet do Krk a w przyszłym tygodniu muszę się tam w jakiś sposób teleportować ;] To już jest choroba No ale 24 zł u nas w mieście to atrakcyjna cena, bo tu za bardzo nie można liczyć na jakieś promocje, to mała mieścina
No ale powiedzcie, czyż nie piękny?! Takie kropeczki już dawno za mną chodziły Był jeszcze piękny biały w ciemnoróżowe kropeczki ale miał liście jakieś takie.. ułamane i w ogóle.. gdybym miała więcej pieniędzy kupiłabym oba, no ale musiałam wybierać ;)
Kolor jest taki żółtawy w ciemnoróżowe kropeczki ciemnoróżowa warżkę jednak na zdjęciach kwiaty wyszły praktycznie białe.. no ale zdjęcia robione telefonem więc nie wymagajmy zbyt wiele
No ale powiedzcie, czyż nie piękny?! Takie kropeczki już dawno za mną chodziły Był jeszcze piękny biały w ciemnoróżowe kropeczki ale miał liście jakieś takie.. ułamane i w ogóle.. gdybym miała więcej pieniędzy kupiłabym oba, no ale musiałam wybierać ;)
Kolor jest taki żółtawy w ciemnoróżowe kropeczki ciemnoróżowa warżkę jednak na zdjęciach kwiaty wyszły praktycznie białe.. no ale zdjęcia robione telefonem więc nie wymagajmy zbyt wiele
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Wariatka! Za ostatnie pieniądze kupiłaby portfel..Dufin pisze:Jestem załamana bo w moim portfelu nie zostało nawet na bilet do Krk a w przyszłym tygodniu muszę się tam w jakiś sposób teleportować ;]
Ale tak, piękny, też takiego chcę..
Pozdrawiam! Ewelina
Piękny storczyk, również za mną taki chodzi już od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę go znaleźć, Zazdroszczę :]