Adenium obesum dot.tylko roślin dorosłych i(lub) kwitnących
- izabela7676
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2013, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum dot.tylko roślin dorosłych i(lub) kwitnących
Od samego początku co jakiś czas( kiedy potrzeba ) podlewam Adenium SUBSTRALEM do kwiatów domowych i balkonowych po nim więcej kwiatów ma Czyli niczym specjalnym
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się czy ona właśnie się tak nie rozrosła przez to nawożenie.
Witam serdecznie wszystkich! Moje adenium ma ponad trzy lata, wyhodowane z nasion, teraz poprzesadzane każde do osobnej doniczki i... teraz mam problem. Liście zaczynają schnąć i opadać. Możliwe, że był przędziorek, więc je skrupulatnie umyłam wodą z mydłem, spłukując i uważając bardzo, aby woda z mydlinami nie dostała się do doniczki. Podłoże: ziemia do kaktusów Substral + keramzyt + żwirek. Doniczki gliniane, niskie ( w większości). Podlewane jak tylko ziemia mocniej przeschnie. Nie jest nawożone ( może powinno? ale bałam się spalić korzenie). Czy możecie coś poradzić? Poglądowo zdjęcia. Niektóre listki w ogóle jakieś poskręcane mi rosną.... Jedna sadzonka to już ma w ogóle 4 liście, które pewnie straci niebawem :/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2012, o 20:56
Witam wszystkich doczekałam się wreszcie kwitnienia mojego ok 5-letniego adenium
Kwiatek ma tylko jeden ale za to piękny
tak się zaczęło
tak wygląda teraz
A to cała moja rodzina
Kwiatek ma tylko jeden ale za to piękny
tak się zaczęło
tak wygląda teraz
A to cała moja rodzina
Pozdrawiam Kasia
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Adenium zawiązało pąki już w maju, kiedy jeszcze było w domu. Po wyniesieniu do szklarenki (na szczęście) zrzuciło tylko jeden pąk. Czekałam dalej i akurat wczoraj pierwszy się rozwinął.
Wszystkie pąki są na jednej gałązce, ale może jeszcze i inne się zdecydują.
I cała roślinka
Nie ukrywam, że czekam równiez na pączki na tych dwulatkach sianych własnoręcznie (pierwszy rządek), ale na razie ani widu, ani słychu .
Wszystkie pąki są na jednej gałązce, ale może jeszcze i inne się zdecydują.
I cała roślinka
Nie ukrywam, że czekam równiez na pączki na tych dwulatkach sianych własnoręcznie (pierwszy rządek), ale na razie ani widu, ani słychu .
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładnie kwitnąca roślina - ile liczy sobie latek ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne!!! Od samego dołu, do samego czubka!!
I chyba pierwsze nie-różowe? ;)
I chyba pierwsze nie-różowe? ;)
Ile lat? Szczerze nie wiem. Kupiłem ją jak była już duża. Myslę, że ma jakies 5 do 6 lat. Onectica dziękuję.
- cirilla1989
- 50p
- Od: 5 lip 2013, o 14:29
karpek Mam do Pana pytanie odnośnie uprawy Adenium. Otóż moje różyczki maja ok 1,5 roku a wyglądają jak małe karły. Najwyższa róża ma 13 cm a jej brzuszek wygląda biednie. Czy wie może Pan co robię źle w uprawie, że są one takie małe? Dodam, że wcześniej nie miałam odpowiedniej ziemi do nich i teraz będę im zmieniała na mieszankę włókna kokos. + perlit + wermikulit i ewentualnie drenaż z keramzytu. Czy taki niski wzrost jest przyczyną ubogiej ziemi czy nieodpowiedniej pielęgnacji, bądź zimowania? Róży raczej nie zimowałam bo stała na parapecie przy jasnym, południowym oknie w kuchni, koło kaloryfera. Dodam że nawożę ją raz w m-cu nawozem do kaktusów NPK 4:6:8. W zimie zaprzestaję nawozić. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale ścięłam je chyba zbyt prędko bo ok 8 m-ca życia. Czy dlatego mogą mi tak licho rosnąć?
Czy mógłby Pan powiedzieć jak Pan dba o swoje roślinki? Są naprawdę piękne Pozdrawiam
Inni jeśli mogą coś mi doradzić to również proszę
Wszyscy macie naprawdę piękne róże, a ja martwię się o swoje
Czy mógłby Pan powiedzieć jak Pan dba o swoje roślinki? Są naprawdę piękne Pozdrawiam
Inni jeśli mogą coś mi doradzić to również proszę
Wszyscy macie naprawdę piękne róże, a ja martwię się o swoje
- cirilla1989
- 50p
Jestem tym bardzo dumna, bo czytałam, że innym forumowiczom dopiero po 4-5 latach zakwitają pierwsze różyczki a mój ma dopiero 1,5 roku
Gratuluje Wam tych pięknie kwitnących cudeniek. Moje pomimo tego, że mają już trzy lata kwitnąć nadal nie chcą i to niezależnie od tego, czy są obcinane, czy nie.
Jedno z nich strasznie się wyciągnęło przez zimę, więc postanowiłam je "lekko" obciąć.
16 czerwca wyglądało tak:
A teraz wygląda tak
Jak widać słoneczko bardzo im służy, a obcinanie na szczęście w ogóle nie przeszkadza. Teraz czekam na kwiaty... mam nadzieję, że w przyszłym roku mnie nimi uszczęśliwi
Jedno z nich strasznie się wyciągnęło przez zimę, więc postanowiłam je "lekko" obciąć.
16 czerwca wyglądało tak:
A teraz wygląda tak
Jak widać słoneczko bardzo im służy, a obcinanie na szczęście w ogóle nie przeszkadza. Teraz czekam na kwiaty... mam nadzieję, że w przyszłym roku mnie nimi uszczęśliwi
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- cirilla1989
- 50p
olka514 Nie martw się, u mnie z 4 roślinek tylko ta jedna zakwitła, więc widać że każda ma swój prywatny termin kwitnięcia.
Mimo, że ci nie zakwitła to się pięknie prezentuje,w przeciwieństwie do moich
Mimo, że ci nie zakwitła to się pięknie prezentuje,w przeciwieństwie do moich