Gardenia - wymagania,pielęgnacja.
Od dawna tak się dzieje ?
Zimny przeciąg to chyba nie najlepszy pomysł.
A w nocy pewnie ma ciepło od kaloryfera ?
Ja bym ją stamtąd zabrał albo wynosił na dzień w głąb pokoju.
Czy te listki są lekko opadające, miękkie ?
Jeżeli tak to najprawdopodobniej ma za sucho, ale to już musisz ocenić sama.
Te brązowe zamierające części są suche, czy nasycone wodą ?
Moje stoją na nieogrzewanej altanie, temperatura w nocy spada do 3 - 6 stopni, ale ma tam bezpośredniego kontaktu z powietrzem z zewnątrz.
Mają chyba 6 pąków, ale przy tej temperaturze raczej nie zakwitną.
Zimny przeciąg to chyba nie najlepszy pomysł.
A w nocy pewnie ma ciepło od kaloryfera ?
Ja bym ją stamtąd zabrał albo wynosił na dzień w głąb pokoju.
Czy te listki są lekko opadające, miękkie ?
Jeżeli tak to najprawdopodobniej ma za sucho, ale to już musisz ocenić sama.
Te brązowe zamierające części są suche, czy nasycone wodą ?
Moje stoją na nieogrzewanej altanie, temperatura w nocy spada do 3 - 6 stopni, ale ma tam bezpośredniego kontaktu z powietrzem z zewnątrz.
Mają chyba 6 pąków, ale przy tej temperaturze raczej nie zakwitną.
- olcia123
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam , w prezencie imieninowym, gardenię dla mojej sąsiadki. Było to 1 lipca br. Proszę sobie wyobrazić, że kwitnie do dnia dzisiejszego. Stoi na parapecie okna południowego, nad kaloryferem. Jest podlewana co dwa dni i odwdzięcza wciąż nowym, pachnącym kwiatuszkiem. Nie otrzymuje żadnego nawozu.
Temperatura i gardenia
Witam.
Jak to jest z temperaturą w jakiej powinna rosnąć gardenia?
Wyczytałem w internecie ze powinna mieć około 15 stopnia tymczasem będąc jednego lata w Wenecji widziałem przepiękne gardenie stojące przed mieszkaniami i restauracjami, a przecież we Włoszech jest zdecydowanie cieplej.
Wie ktoś może jaka powinna być prawidłowa temperatura?
Bo mi brązowieją liście, a jak pytałem w sklepie ogrodniczym to powiedzieli ze ma za ciepło.
Pozdrawiam
Jak to jest z temperaturą w jakiej powinna rosnąć gardenia?
Wyczytałem w internecie ze powinna mieć około 15 stopnia tymczasem będąc jednego lata w Wenecji widziałem przepiękne gardenie stojące przed mieszkaniami i restauracjami, a przecież we Włoszech jest zdecydowanie cieplej.
Wie ktoś może jaka powinna być prawidłowa temperatura?
Bo mi brązowieją liście, a jak pytałem w sklepie ogrodniczym to powiedzieli ze ma za ciepło.
Pozdrawiam
Bardziej ma za mokro niż za ciepło , to po pierwsze, i pytanie czy była po kupnie przesadzana do nowej doniczki??? Teraz wiem że również to może mieć wpływ na nasze gardenie. Każdy kwiat kwitnący przesadza się na wiosnę. Ja przesadziłam od razu i ciągle choruje i na początku bardzo ją zlałam więc mi cała zczerniała i listki opadły.
Temperatura
Nie przesadzałem, bo kupiłem ja parę tygodni temu. Ma teraz dużo pąków (z czego dwa już odpadły) dlatego jej nie przesadzam teraz.