Drzewo o kolorowych liściach

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Spore, kolorowe drzewo

Post »

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Dzięki za kolejne propozycje.
Tulipanowiec mi się podoba ale dla tamtego miejsca bardziej pasuje mi klon ze względu na to że tłem dla rośliny będą modrzewie i świerki.
Grujecznik jest rewelacyjny:), już kombinuje gdzie takiego posadzić...

PS poszukuje jeszcze niewielkiego (docelowo ok 5-6m) drzewa o szerokim pokroju, jasnozielonego (ma rosnąc pomiędzy starymi żywotnikami zach, a rhododendronami), dobrze znoszącego częściowe ocienienie. Oczywiście dobrze by było żeby nie sprawiało problemów.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Znalazłem jeszcze takie drzewko; Acer platanoides 'Crimson King, jest ono nawet w pobliskiej szkółce, zastanawia mnie tylko czy nie będzie w przyszłości widać miejsca szczepienia , które jest na wysokości ok 1,2m.
Ma ktoś może jakieś spostrzeżenie?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Rozumiem, że go widziałeś, bo dla mnie on jest dość ponury. Moim zdaniem bardzo nisko miejsce szczepienia, chyba,że Ci takie pasuje.
A dąb czerwony na własnych korzeniach? chociaż mówią, że inwazyjny..
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dąb czerwony ładny , ale duży potem będzie, świetnie nadaje się jako solieter :) i żołędzi worki :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jak dąb to :
Quercus (Q. robur 'Fastigiata' x Q.bicolor) 'Regal Prince' piekny ,

Bardzo ciekawy, kolumnowy dąb, pochodzenia mieszańcowego. Powstał w wyniku skrzyżowania odmiany ?Fastigiata? dębu szypułkowego z dębem dwubarwnym i jak twierdzi wielu ogrodników, odziedziczył najlepsze cechy obojga rodziców. Ma formę wąskokolumnową w młodości, z wiekiem lekko się rozszerza, może dorastać do 15 ? 20 metrów wysokości i około 5 m szerokości. Liście podobne do dębu bezszypułkowego, żywo zielone wiosną oraz stonowane w kolorze przez całe lato. Jesienią z kolei liście przebarwiają się na bardzo ładne odcienie koloru żółtego. Wymaga gleb głębokich, żyznych lub chociaż średnio żyznych, stale lekko wilgotnych.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
x-xm-a

Post »

robertP2 pisze:Dąb czerwony ładny , ale duży potem będzie, świetnie nadaje się jako solieter :) i żołędzi worki :lol:
Duży, jak wszystko co na własnych korzeniach. Znam aleję z tego dębu, drzewa z 60lat, nie są takie duże ale to może dlatego że przyuliczne, ale też znam soliter...kolos do nieba
Z tymi workami to przesada, sypie tyle co każdy

I to też trzeba wziąć pod uwagę - czy szczepione i wtedy wzrost jest ograniczony, ale i wiek chyba też, bo łapią choroby, czy na własnych korzeniach i wzrost ciągły. Chyba, że drzewa krótko żyjące jak wiśnie czy wiśniopodobne 'ozdobne'.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

monika pisze:Rozumiem, że go widziałeś, bo dla mnie on jest dość ponury. Moim zdaniem bardzo nisko miejsce szczepienia, chyba,że Ci takie pasuje.
A dąb czerwony na własnych korzeniach? chociaż mówią, że inwazyjny..
Widziałem w szkółce, miał kilka listków, faktycznie dość ciemne. Co do opcji z dębem czerwonym to zależy mi na tym żeby drzewo było kolorowe cały rok bo z tyłu planowanego miejsca posadzenia drzewka, rosną modrzewie i świerki , a przed nimi też zielone św serbski i klujący. Najlepiej by była jasna czerwień ale takich to raczej nie ma:). Odnośnie miejsca szczepienia to najbardziej by mi pasowało drzewo z trzema pniami od samej ziemi.
x-xm-a

Post »

No to dąb odpada, bo on jesienią się przebarwia. ten klon jest naprawdę mroczny, uwierz mi, ale rzecz gustu.

Natomiast wczoraj widziałam pięęękną polecaną już starą śliwę wiśniową 'Pissardii', chyba 'Pissardii' bo dawno temu sadzona. Na własnych korzeniach, bardzo szeroka naturalna korona. Miała od ziemi ze trzy konary. Niska to ona nie była. A jaką wysokość potrzebujesz? bo ta którą widziałam miała ok 5-6m chyba, raczej wyższa już nie będzie.

No i buki czerwone Fagus sylvatica purpurea. Jeśli Ci się podobają to się nie zastanawiaj, dobrze rośnie wszędzie i nie musi być to forma płacząca. Nie jest prawdą, że wolno rośnie. Też warto kupić na własnych korzeniach.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

buk mi się podoba i wolałbym jego zamiast klona, ale boję się że będzie u mnie "wegetował" bo mam dość kwaśną glebę tj pH 5,5 a z tego co czytałem to one wolą gleby wapienne.
x-xm-a

Post »

A czy widziałeś gdzieś w naturalnym środowisku, żeby nie rosły w lekko kwaśnej ziemi (czasem nawet kwaśnej) ? Buk zrzuca tony liści i ściółka pod nimi ma zawsze niskie pH, i rosną wspaniale.
I tak powinieneś przygotować stanowisko, ale trzymałabym sie pH bliżej 6. Po 2-3 latach, po zbadaniu pH ew sypniesz jesienią odrobinę dolomitu, jeśli będzie taka konieczność.

Najistotniejsze, żeby kupić drzewko z niepozwijaną bryłą korzeniową http://www.google.pl/search?q=root%20bo ... 80&bih=871 bo albo uschnie po zimie, albo będzie się strasznie kisić, a Ty nie będziesz wiedzieć dlaczego i zwalisz na niskie pH :wink:
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zdecydowałem się na buka, drzewko już zamówione ... a na klona jeszcze mam sporo miejsca.
x-xm-a

Post »

A widziałeś kiedyś na żywo Robinia pseudoacacja 'Frisia'?
Chyba jasnego też szukasz, piękne drzewo, tyle, że jak to akacja, długo myśli zanim liście zacznie wypuszczać, ale piękna jest jeśli potrzebujesz takiej jasnej złotezielonej plamy na tle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”